Манолова откровено: Когато чух диагнозата "рак", бях бясна на себе си

Омбудсманът говори за първи път за битката си с болестта
Обновена: 6 авг 2017 12:25 | 6 авг 2017 11:43, Красимир Ангелов
93
Манолова откровено: Когато чух диагнозата "рак", бях бясна на себе си
Снимка: Булфото

Омбудсманът на България Мая Манолова говори за първи път открито за най-сериозната си битка в живота – тази с рака.

"На мен лично, когато получих тази диагноза, ми помогна подкрепата на моите близки. Първите няколко дни за мен бяха най-големия кошмар", призна Манолова в предаването "Събуди се" по Нова телевизия.

Още по темата
"Включих се в кампанията на Нана Гладуиш "Сърдечни приятелки". Подкрепата и вдъхването на кураж на жени с такава диагноза е трудно, но е много важно", посочи омбудсманът.

Тя призна, че в първите дни дори й е минавала мисълта, че е виновна за тази диагноза, защото не е направила всичко, което е трябвало да направи. "Бях бясна на себе си. Нека да кажа на всички жени - отделете този половин час за преглед, ако не за себе си, то поне за близките си хора. Този половин-един час може да спаси вашия живот", подчерта тя.

Манолова си постави за цел да се организират безплатни прегледи в цялата страна. "Аз го направих за шивачки в Кюстендил половин година, преди да чуя страшната диагноза. Тогава ме помолиха да ме прегледат, но не намерих време", призна тя.

"Притеснявах се да си призная, но не исках да ме съжаляват и да ми спестяват нищо. Не исках и хората да си мислят, че се оплаквам“, посочи Манолова и уточни, че диагнозата е съвпаднала като време с решението й да остави политиката и да стане обмудсман. "Исках да си изнеса битката като здрав и силен човек, на които да не спестяват нищо и да не ме съжаляват", призна още Манолова.

Омбудсманът коментира и темата за отмяната на клас "прослужено време", която скара бизнеса и синдикатите.

"Този скандал е пример за това как не трябва да се води диалог. Как социалните партньори не трябва да се отнасят един към друг. Аз съм категорично "против" отмяната на допълнителното възнаграждение за прослужено време с един аргумент – хората в България са достатъчно бедни", подчерта Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Злобно същество с отрицателна енергия.
16
17
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да е жива и здрава Мая Манолова, тя поне прави нешо реално за България.Браво на нея.
15
6
 
14
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Целта не е точно да ти вземат парите, естествено, че и този момент го има, но всичко това се прави с цел да имаш две независими диагнози. Винаги можеш да се възползваш от безплатните изследвания и да се задоволиш с диагнозата, но ако искаш да си напълно сигурен, тогава вече ще трябва да си платиш за второ изследване. Все пак здравеопазването не е напълно безплатно, така е навсякъде по света.
14
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Майчето по-добре да каже защо за едни има пари да се лекуват в Германия (като нея), а за останалите няма
13
2
 
8
 
! Отговори
до 6 преди 6 години
За повече подробносни са ти казали да отидеш друг път,но с направление?Тоест,ако са видяли нещо са го премълчали?Ако е така,то чакането не е в твоя полза.Ами ако няма направления?И ако де можеш да платиш?Правят те заложница на евентуална диагноза.Ако е така,то това не са хора,а и.зверги,които трябва да изгнеят в затвора.
12
7
 
15
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
При социализма всичко това беше безплатно-защо се ерчи манолова и продължава да работи и укрепва капитала! не е и срам!
11
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Единствено по читави бяха безплатните изследвания за хепатит , но и там ни казаха за по сигурно да си пуснем още едни . Не разбирам защо всичко е проформа ? Изобщо да не се организират ако ще е така ."Винаги е добре да потърсиш второ мнение. На жена ми в третия месец й казаха, че плодът не издава признаци на живот и й препоръчаха да направи аборт. Отидохме при втори лекар и ни доказа, че първият греши. След седмица синът ни ще навърши 3 годинки.
10
1
 
25
 
! Отговори
Неа до 8 преди 6 години
Съгласна съм . При мен не успя да стане рак защото го хвана на време . Разбирам това . Друго имам в предвид . Доктора трябва да е читав . И докато преглежда , наистина трябва да гледа и да има познания. Имам приятелка с рак на гърдата . Вече е с разсейки в костите и лимфите . Мината година когато е отишла на преглед доктора не е видял рака . Като гледам снимките се вижда малкото бяло петънце . Ако беше го видял сега нямаше да е с разсейки
9
1
 
9
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Единствено по читави бяха безплатните изследвания за хепатит , но и там ни казаха за по сигурно да си пуснем още едни . Не разбирам защо всичко е проформа ? Изобщо да не се организират ако ще е така .
8
0
 
13
 
! Отговори
до Неа преди 6 години
Така е, но все пак е положителна стъпка към превенцията и разрешаването на проблема. Ако се хване навреме, има по-голям шанс за лечение.
7
4
 
8
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Край с рака.
6
2
 
25
 
! Отговори
Неа преди 6 години
А относно Безплатните Прегледи - крайно разочарована съм . Ходила съм на такива . Имитира се дейност и ти се казва да отидеш пак, но този път с направление ! Или че за повече подробности ще трябва да си платиш ! Ако искаш да отидеш при опр.доктор в клиниката с безплатни прегледи се оказва че той 2 месеца няма часове при тях . Сиреч докато тече кампанията .
5
7
 
24
 
! Отговори
Фен на Мая ! преди 6 години
Споко другари и другарки, не се притеснявайте за ОмбудсМая, този път "Ракът" си е намерил майстора, той просто не знае на какъв Дзвер е попаднал, Майчето ще го сдъвче още на закуска, като курабийка .... !!!
4
1
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Хубаво че ще организира прегледи , но нещата не опират просто до един преглед ... След диагнозата всъщност е страшното ...
3
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Рачо не прощава!
2
35
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са достатъчно бедни, но може и още нали Г-жо Манолова?
1
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракът не е нещо забавно или тема за тролене, така че покажете малко уважение към темата.