Православната църква празнува Преображение Господне

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки
8
Православната църква празнува Преображение Господне
Снимка: Булфото, архив

Православната църква почита днес празника Преображение Господне, като спомен за небесната слава и мощ на Спасителя. Според легендата на този ден Исус Христос доказва на учениците си Петър, Яков и Йоан своя божествен произход.

За да укрепи вярата на учениците, Исус се изкачил заедно с тримата свои ученици Петър, Яков и Йоан на Таворската планина. След вглъбена молитва, той изведнъж се преобразил - лицето и дрехите му светели с ослепителна светлина. До него стоели библейските пророци Мойсей и Илия. Чул се глас от небето, който посочил Исус като Божи син.

На днешния ден вярващите се причестяват, като в литургията на българските православни храмове се прибавя специално молитвено песнопение за "Освещаване на гроздето".

Това е денят, в който се бере първото грозде и се раздава на близки и съседи, след като се благослови с молитва и се прикади от свещеника в църквата. Вярва се, че в нощта срещу Преображение, също както и на Богоявление, в небето се отваря Божията врата и сам Господ се показва на нея. Само праведният може да види тази врата и каквото си поиска в този миг, Господ ще му го даде.

Затова през нощта майките държат децата си будни, карат ги да гледат към небето, дано видят, когато се отворят небесните порти, та да се помолят за голямо богатство и късмет.

Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа. Времето се преобразява, дните и нощите застудяват, а водите в изворите и реките изстиват, и вече не стават за къпане.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Това би трябвало да новина номер едно,със по-голям шрифт.Би трябвало,поне в една нормална България,дай Боже да я видим,преди да сме пукнали.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според легендата...,вярва се...,според народните вярвания!!!!!.....
9 Обаче напразно Ми се кланят,Като преподават за поучения човешки заповеди". Мат 15.Слава на Бога!Амин!
5
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До 2...ти си много т.ъ.п
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3. Прочети статията-от утре идва зимата.
3
4
 
2
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Пращиш от гениалност
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Според народните вярвания от Преображение Господне "лятото се пречупва" и времето се преобръща - върви към есента и студа."
От утре слагам кожуха,калпака и ботушите.
А на 30.01,старият Атанасвовден,когато според народа свършва зимата,тръгвам по джапанки и къси гащи.
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Амин