Бизнесът към Радев: Не налагайте вето на екозакона!

Харесват промените, защитавали интереса на държавата
16
Бизнесът към Радев: Не налагайте вето на екозакона!
Снимка: Булфото, архив

НПО-та срещу бизнес и бизнес срещу НПО-та за пореден път.

След като над 20 екоорганизации поискаха от президента Румен Радев да наложи вето на промените в Закона за опазването на околната среда, днес Камарата на строителите в България изпрати писмо на държавния глава, в което апелира към него да не връща поправките на парламента.

Още по темата

Промените бяха гласувани на 27 юли и с тях отпадна касационният контрол върху решенията за приемане на оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение, обявени с решение на МС.

Срокът за президента да вземе решение дали да наложи вето или да пусне промените изтича следващия петък.

Приетите поправки не ограничават правото на жалби, нито застрашават законосъобразното протичане на екологичните процедури, посочват пък от Асоциацията на организациите на българските работодатели в писмо до държавния глава.

От Камарата изтъкват, че с приетия законопроект се облекчават процедурите по обжалване във връзка с осъществяването на инвестиционни проекти от голям обществен интерес, каквито са обектите с национално значение и стратегическа важност.

Двете организации отбелязват, че има редица стратегически инфраструктурни обекти, чиято реализация е била забавена с години заради безпредметни според тях жалби и посочват, че полза от налагането на вето върху приетите промени биха имали "няколко псевдо-природозащитни организации", пречещи на инвестиционния процес в страната.

Блокирането на закона ще създаде сериозни пречки пред строително-инвестиционния процес, нестабилност в бранша и заетостта, която той осигурява, пише в обръщението на Камарата.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спец. закон - тип "Народен съд", целящ утвърждаване на нелогични ОВОС-и, като този на автомагистрала Струма. По-полезно за дефилето при Кресна било да се ползва като магистрала, отколкото да се изнесе трафикът извън него. Без трафик там щяло да му е зле?!
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бутането на НЕЗАКОННИ ц. къщи защо не е по бързата процедура? Да питаме Боцко?
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТЕЗИ ЗЕЛЕНИ НПО -та РАБОТЯТ СРЕЩУ ИНТЕРЕСИТЕ НА БЪЛГАРИЯ СРЕЩУ ВИСОКО ЗАПЛАЩАНЕ.
10
2
 
6
 
! Отговори
БАЦЕ преди 1 година
ПО ШКЕМБЕ И ПО ГАЩИ, ЖАЛКА КАРТИНА. ЛИПСВАШЕ САМО ФИЛИЯТА С МАС.
9
2
 
4
 
! Отговори
kolio99 преди 1 година
До nevidimata

е да ама после видяха Баце по..... шкембе:-))))))))
8
7
 
4
 
! Отговори
Жалко… преди 1 година
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
7
4
 
5
 
! Отговори
ми за тях е чудно преди 1 година
КАК НЯМА ДА ИМ ХАРЕСВА - ТЕХНИТЕ СТРОЕЖИ И ВЕЛОГЕНЕРАТОРИ, ЗАРАДИ КОИТО НИ СЪДЯТ ОСТАВАТ - ЯВНО ПО ДОГОВОРКА, А БЕДНИТЕ ХОРИЦА ДА ГО Д.ХАТ? ЯВНО И ЕВРОПЕЙЦИТЕ СА С ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ЩОМ НЕ ГИ ЗАДЪЛЖИХА ДА БУТНАТ ВСИЧКО, КОЕТО Е УНИЩОЖИЛО ПРИРОДАТА И Е ЗАПЛАХА ЗА ПТИЦИТЕ!
6
4
 
3
 
! Отговори
nevidimata преди 1 година
До Питам
Какъв костюм, какви пет лева? Нали преди няколко дни бяхте готови да разкъсате Президента, че с е снимал по потник?
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мафията се опитва безпроблемно да застрои и малкото останала дива природа в България - Калиакра и Пирин са най-фрапиращите примери.
4
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бърз и честен съдебен процес на ТРИ инстанции! ВЕТО!!!
3
11
 
7
 
! Отговори
Питам преди 1 година
А сега да видим президента обединител как ще обедини бизнеса с екоорганизациите , комунисти с демократи, бедни с богати.Нали БСП ревяха че Плевнелиев не бил обединител.Е , сега вече имаме обединител.Да си президент не е само да ходиш с костюм при 40 гр. жега.
2
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закъде е тая магистрала като няма коли.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България ветото е едно нищо, но специално за това трябва да го наложи! Без изключения от правилото за честен съдебен процес