Колко данъци да платим? Вече и по телефона!

НАП ще пусне новата услуга в близките месеци
10
Колко данъци да платим? Вече и по телефона!
Снимка: архив, Ройтерс

Проверка за данъци и осигуровки ще може да направите и по телефона, ако притежавате Персонален идентификационен код (ПИК).

Очаква се Националната агенция за приходите да въведе услугата в близките месеци, а данъчно-осигурителната информация ще бъде предоставяна чрез колцентъра й.

На практика това означава, че гражданите и фирмите с ПИК ще могат да получават информация за своите задължения по още един начин, не само онлайн - с ПИК или електронен подпис и в офисите на Агенцията, но и по телефона, след като се идентифицират със своя ПИК.

Досега нямаше такава възможност, но последните промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс дадоха възможност на НАП да предложи новата услуга.

От създаването си през 2008 г. досега колцентърът на НАП е получил близо 3 милиона запитвания на клиенти на Агенцията. Чрез телефона за информация на Агенцията 0700 18 700 са обслужени 2 200 000 запитвания на клиенти, а служителите на информационния център са отговорили на над 164 400 въпроса, постъпили на електронния му адрес – infocenter@nra.bg. Автоматизираните справки и информация са ползвани над 680 000 пъти.

На телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 гражданите и представителите на фирмите могат да получат съвет за декларирането и плащане на данъци и осигурителни вноски. Освен това могат да ползват и автоматичните услуги, които не изискват разговор с оператор и са достъпни 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата: проверка на здравен статус, справка за регистрация по ДДС и др.

Телефонното обаждане към 0700 18 700 е на цената на градски разговор от цялата страна за абонатите на стационарни телефони. Обажданията от мобилни телефони се заплащат по стандартната тарифа на съответния мобилен оператор. Запитвания клиентите могат да изпращат и на имейл адрес infocenter@nra.bg.

Колцентърът на НАП приема също и сигнали за неиздаване на касови бележки и други данъчни и осигурителни нарушения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: НАПосигуровкиданъци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
луди преди 6 години
Държавата е закрита отдавна, ама не забравят да ни бръкнат в джоба дълбоко.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами, че тя е закрита, Селянино ***. Само на теб ли не е ясно. *** суджукогерберастки.
6
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даньците се плащат задьлжително кюфтаци! Ако не се плащат даньци в една дьржава по добре закривай дьржавата, мьрлячи!
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко данъци да платим?-Николко.
4
0
 
3
 
! Отговори
shop преди 6 години
Plashtam ejhednevno DDS 20% GORIVO + 20% I SA MATERIALA S KOITO RABOTY I PITAM TESI OKOLO 200 lv. NA mesez . KUDE OTIVAT??? I N A P. SA takima , kato men shte otpusneli. BONUS. KAKTO. E V EVROPEISKIYAT. SUIJS..
3
4
 
13
 
! Отговори
Честито преди 6 години
Само глупавите плащат данъци.парите които давате отиват 50% за Боко-тиквата а останалото за некачествен асфалт и далаверата на предприемача-наш човек.След 1-2 години пътя пропада а след 10 години изобщо няма да го има ама кой го бОли фара.Вие нали си платихте данъците, ***........хо-хо-хоП.П. 50-те% се делкат м/у Боко и Доган(Пеевски).
2
1
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Абе в тая държава е най-малоумната,мързелива и гнуслива администрация!!Какво ги хвалите бе?30 години демокрация едно нищо!!Оня ден едно аверче си проверява фиша в КАТ онлайн.Зарадвах се ,викам си "Брей има оправия'Отварям сайта и какво установявам:Като имаш фиш в ръката,можеш да провериш,че го има и в нета.ОЛИГОФРЕНИИИИ!А аз си викам ще си чукна егн, име и ще видя дали въобще имам фиш!!Милиони пак на вятъра комисионни, лапане, крадене!!Връзкарство и некадърници.НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ!!
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво плащане на данъци и такси на крадливата държава на Суджуците! Само си охранват дебелите зад*ници за наша сметка. Обиколката на вратовете на Цацаров , Борисов, Пеевски, Каракачанов и оня спортния министър , трябва да се измерва в Светлинни Години!