Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...

Най-чувствителна била разликата при макаронените изделия
7 авг 2017 14:45,
68
Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...
Снимка: архив, Reuters

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите отново извършиха проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните.

За целта експерти закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: хранисравнениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Селяндур долен преди 6 години
Аз пък си правя сам хляб, сирене, кашкавал,мляко, свинска мас, олио, ориз, луканка, суджук, бахур, бира, вино, лимонада, водка, ракия, пъпеши.дини, домати, ***, царевица, лютеница, сол, къри, норита за суши. рачешки ролца,ананаси и кафе. Обявил съм пълна независимост от света.Сега си произвеждам 1/2 от тока като *** в една турбина.Вода за къпане си събирам в един гьол като рибата я ловя за да правя консерви които ви продават тез изедници.С парите купувам тютюн и презервативи и и-нет
59
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До DDD (58)"-кафелаваца -в италия е 8-10 евро В намаление -5-7 В България в намаление 30 лева / 15евро/ кашкавал в-италиански бв българия 37 ЕВРО за килограм" -- що за идиoтcкa словестна салата!!!? Нищо се не разбита, ама доста тиквари да сложили плюсове, побеже усещат, че са прецакани..
58
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 6 години
Ами то и в една далечна Австралия цените на някои продукти са в пъти по евтини от българските. Цената на бензина винаги е била по евтина от България от години насам.
57
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 6 години
До АнонименКакво да се хваля ,че СЕ ГАВРЯТ с българите ли ,че им продават МАСОВ ИТАЛИАНСКИ боклуккашкавал за тези луди пари .
56
2
 
2
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Колко пари са потрошени, и колко специалиста от БАБХ бяха командировка в чужбина за да пазаруват :) За едно нищо! Там посолства, българска диаспора и лаборатории, които да свършат тази работа няма ли?
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До DDDАми яж български , а не италиански кашкавал . Хвалиш ли се или се оплакваш ?
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди доста години си взимах истинско кафе от България,мирис,аромат,вкус беше отлично,а на запад мирише на парфюм,вкарват му някакви добавки и не можех да го пия докато свикна с този вкус.Много пъти сме коментирали и храната,вкуса на доматите различен,готвиш пиле с картофи - вкуса различен.Тогава не знаехме,че се произвежда с химикали и ГМО,но усещахме,че вкуса не е натурален. Сега в България може да стане същото.Добре е да се стимулират местните дребни производители,защото от тях има полза и ще
53
3
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
А гъ*зо*лизците ще се изпотрепят да възхваляват мошеника Бойко! Тяхната м*а*м-, пустото му нещо с оптика ...........................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
52
2
 
19
 
! Отговори
DDD преди 6 години
Само днес се хванах за главата от -кафе лаваца -в италия е 8-10 евро В намаление -5-7 В България в намаление 30 лева / 15евро/ кашкавал в-италиански бв българия 37 ЕВРО за килограм ?????? За толкова в Италия шефа на магазина ще те целува по задните части .
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бай Х** на колко го взима съджука? Сигур има отстъпка за количество?
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До яЗЕКА54Това е обява на някакво кафе в града. И се чудех чистача ще говори с парцала, кофата и мопа на английски език ли? Странни обяви за работа.
49
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с цената к'во значение има? Явно са си направили сметка, че при тези цени пак ще има кой да купува. Следователно защо трябва да го продават на по-ниска цена?!?!? Игнорирайте им продуктите и цените ще паднат!Останалото за липса на несъответствия в съдържанието на продукта там и у нас, както и съдържанието спрямо написаното на етикета е ясно. Навсякъде в източна Европа има несъответствия, само тук не са открити. Това какво означава? КОРУПЦИЯ!!! Като всичко останало в тази държава!
48
0
 
19
 
! Отговори
яЗЕКА преди 6 години
Хигиенист с английски език обява за работа във Варна за 460-600 лв. заплата. смях се като ненормален. Някой с английски език ще отиде да чисти тоалетни. Ха ха ха=========================================Ще отиде - вишист със специалност "Хигиена с английски език" от НБУ...И това е само стартова заплата. След 5 г. вече ще е 800 лв с ваучери за 70 лв от Кауфланд.
47
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 35 52Киселото мляко което повече прилича на йогурт е пълно с нишасте.
46
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавата няма и не може да има намеса в цените на пазара, освен за жизнено важни продукти, стоки, лекарства.Българи продават скъпо на други българи.
45
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте го бе, просстичкия българин - казват му за реално сравнени цени на кафе Лаваца, а той почва да коментира дали тая марка била позната и харесвана в Италия...Това е наследството от комунизъма- човечета без мозъчета.В България - кафе Илли е 20 лв за кутияИталия - Илли е 10 лв за същата кутия.
44
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 6 години
до 44 - пият Кимбо и Пелини, чак пък да няма позната марка. И естествено, че всички знаят какво е лаваца, има го във всеки супермаркет.
43
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зависи от валутния курс а левът е изкуствено скъп заради валутния борд.
42
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хигиенист с английски език обява за работа във Варна за 460-600 лв. заплата. смях се като ненормален. Някой с английски език ще отиде да чисти тоалетни. Ха ха ха
41
5
 
21
 
! Отговори
40 преди 6 години
До АнонименДо 40, попитай който и да е Италянец и ще ти каже или че не знае какво е Лаваца или че това е най-долнопробното кафе. Попитай го този същия какво кафе пият там, няма да чуеш нито една позната марка!