Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...

Най-чувствителна била разликата при макаронените изделия
7 авг 2017 14:45, Мария Захариева
68
Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...
Снимка: архив, Reuters

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите отново извършиха проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните.

За целта експерти закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%. 


68
Още по темата: хранисравнениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
Селяндур долен преди 1 година
Аз пък си правя сам хляб, сирене, кашкавал,мляко, свинска мас, олио, ориз, луканка, суджук, бахур, бира, вино, лимонада, водка, ракия, пъпеши.дини, домати, патладжан, царевица, лютеница, сол, къри, норита за суши. рачешки ролца,ананаси и кафе. Обявил съм пълна независимост от света.Сега си произвеждам 1/2 от тока като пърдя в една турбина.Вода за къпане си събирам в един гьол като рибата я ловя за да правя консерви които ви продават тез изедници.С парите купувам тютюн и презервативи и и-нет
61
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До DDD (58)
"-кафелаваца -в италия е 8-10 евро В намаление -5-7 В България в намаление 30
лева / 15евро/ кашкавал в-италиански бв българия 37 ЕВРО за килограм" -- що за идиoтcкa словестна салата!!!? Нищо се не разбита, ама доста тиквари да сложили плюсове, побеже усещат, че са прецакани..
60
0
 
3
 
! Отговори
Емигрант преди 1 година
Ами то и в една далечна Австралия цените на някои продукти са в пъти по евтини от българските. Цената на бензина винаги е била по евтина от България от години насам.
59
0
 
5
 
! Отговори
до 61 преди 1 година
До Анонимен

Какво да се хваля ,че СЕ ГАВРЯТ с българите ли ,че им продават МАСОВ ИТАЛИАНСКИ боклуккашкавал за тези луди пари .
58
2
 
2
 
! Отговори
Нов преди 1 година
Колко пари са потрошени, и колко специалиста от БАБХ бяха командировка в чужбина за да пазаруват :) За едно нищо! Там посолства, българска диаспора и лаборатории, които да свършат тази работа няма ли?
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До DDD

Ами яж български , а не италиански кашкавал . Хвалиш ли се или се оплакваш ?
56
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди доста години си взимах истинско кафе от България,мирис,аромат,вкус беше отлично,а на запад мирише на парфюм,вкарват му някакви добавки и не можех да го пия докато свикна с този вкус.Много пъти сме коментирали и храната,вкуса на доматите различен,готвиш пиле с картофи - вкуса различен.Тогава не знаехме,че се произвежда с химикали и ГМО,но усещахме,че вкуса не е натурален. Сега в България може да стане същото.Добре е да се стимулират местните дребни производители,защото от тях има полза и ще
55
3
 
16
 
! Отговори
Тинев преди 1 година
А гъ*зо*лизците ще се изпотрепят да възхваляват мошеника Бойко!
Тяхната м*а*м-, пустото му нещо с оптика ...........................!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
54
2
 
19
 
! Отговори
DDD преди 1 година
Само днес се хванах за главата от -кафе лаваца -в италия е 8-10 евро В намаление -5-7 В България в намаление 30 лева / 15евро/ кашкавал в-италиански бв българия 37 ЕВРО за килограм ?????? За толкова в Италия шефа на магазина ще те целува по задните части .
53
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А бай Х** на колко го взима съджука? Сигур има отстъпка за количество?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До яЗЕКА54

Това е обява на някакво кафе в града. И се чудех чистача ще говори с парцала, кофата и мопа на английски език ли? Странни обяви за работа.
51
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това с цената к'во значение има? Явно са си направили сметка, че при тези цени пак ще има кой да купува. Следователно защо трябва да го продават на по-ниска цена?!?!? Игнорирайте им продуктите и цените ще паднат!
Останалото за липса на несъответствия в съдържанието на продукта там и у нас, както и съдържанието спрямо написаното на етикета е ясно. Навсякъде в източна Европа има несъответствия, само тук не са открити. Това какво означава? КОРУПЦИЯ!!! Като всичко останало в тази държава!
50
0
 
19
 
! Отговори
яЗЕКА преди 1 година
Хигиенист с английски език обява за работа във Варна за 460-600 лв. заплата. смях
се като ненормален. Някой с английски език ще отиде да чисти тоалетни. Ха ха ха
=========================================
Ще отиде - вишист със специалност "Хигиена с английски език" от НБУ...И това е само стартова заплата. След 5 г. вече ще е 800 лв с ваучери за 70 лв от Кауфланд.
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 35 52

Киселото мляко което повече прилича на йогурт е пълно с нишасте.
48
1
 
25
 
! Отговори
до 35 преди 1 година
До 35 Калеко Алеко
Пълни са с такива ***, които и животните не ги ядат. Хлябът е от фуражна пшеница, в сиренето няма мляко, в киселото мляко също.
47
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата няма и не може да има намеса в цените на пазара, освен за жизнено важни продукти, стоки, лекарства.
Българи продават скъпо на други българи.
46
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте го бе, просстичкия българин - казват му за реално сравнени цени на кафе Лаваца, а той почва да коментира дали тая марка била позната и харесвана в Италия...
Това е наследството от комунизъма- човечета без мозъчета.
В България - кафе Илли е 20 лв за кутия
Италия - Илли е 10 лв за същата кутия.
45
3
 
3
 
! Отговори
някой преди 1 година
до 44 - пият Кимбо и Пелини, чак пък да няма позната марка. И естествено, че всички знаят какво е лаваца, има го във всеки супермаркет.
44
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи от валутния курс а левът е изкуствено скъп заради валутния борд.
43
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хигиенист с английски език обява за работа във Варна за 460-600 лв. заплата. смях се като ненормален. Някой с английски език ще отиде да чисти тоалетни. Ха ха ха