Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...

Най-чувствителна била разликата при макаронените изделия
7 авг 2017 14:45,
68
Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...
Снимка: архив, Reuters

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите отново извършиха проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните.

За целта експерти закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: хранисравнениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
8
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Калеко АлекоЕ тия са най-страшни "Има и достаъчно стоки на български производители, ако предпочитате родното.", защото знаят всички пролуки в така или иначе неработещата система по контрол на качеството. Не всички разбира се, но злоупотребяващите са толково много, че добрите производители са на изчезване. Дори и те в даден момент просто са принудени да си платят "застраховка живот" на местната мафия, за да продължат да съществуват, което няма как да не се отрази и в продукцията.
39
7
 
7
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
До ВенкоАми пътувай и ти в чужбина, вместо само да хленчиш тук. Сега границите са отворени и се пътува свободно навсякъде. Дори няма визи. Знаеше ли го това, или още живееш в късния соц?
38
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виновни са българи, а не западняците.Съставките са същите, но у нас стоките се продават на завишени цени.Сами сме си виновни.
37
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина са глуупавички българите - високите цени може да са от вносителя, от търговците ни и т.н.Лаваца у нас е 10 лв, в Италия е 5 лв. за пакет.Е, държавата ли ви е виновна пак ?!Големите комунистически фамилии у нас държат целия внос и износ. Продават ни скъпо всичко.Какво очаквате ?
36
4
 
14
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До Калеко АлекоБай Калеко, не си запознат, това е така, но в БГ никой не ти гарантира съответстие на описанието със съставките "На всяка стока имате описание на всички съставки, които тя съдържа.". Плюс това много фирми "играят" с понятието на съставките, примерно глюкозо-фруктозен сироп може да е глюкоза добита от царевица (гаден вкус и вредно заради начина на добив) или захар (многто по-добър вкус и по-малко вредно). Няма да обяснявам за натуралния аромат на ванилия :).
35
9
 
7
 
! Отговори
евела преди 6 години
До Калеко Алекоевала,брато-каза ли им го !
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е възможно, цените в БГ трябва да са най-високи в ЕС заради "стабилността", добивът на кратуни и ... тикви, ъф корс :)))
33
20
 
19
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
Стига се мрънкали и циврили, бре. Големите квартални магазини са пълни със всякакви стоки, за които по тошово време не бяхте и сънували. На всяка стока имате описание на всички съставки, които тя съдържа. Има и по-скъпи и качествени продукти, както и по-евтини, но отговарящи на стандартите. Има и достаъчно стоки на български производители, ако предпочитате родното. Ако пък искате да се сравнявате с европейците, започнете да се държите като такива, а не като евроАзиатци ..... !!!
32
3
 
21
 
! Отговори
Венко преди 6 години
От цялата "новина" имат файда само тези от комисията които са ходили да купуват от чужбинско! Кеф ти командировчица, кеф и пълни куфари с качествена стока за децата ...а ние им Верваме! Аз лично им теглих вече една попържня! Тарикати! :)
31
1
 
9
 
! Отговори
Аз преди 6 години
До АнонименДа ти кажа това с колата по-скоро е предимство, че в БГ е ужасна :). Аз след като излезнах от БГ реших да пробвам дали това е вярно. Е оказа се вярно, само че взе да ми се ослажда и почнах да пия кола редовно, което както всеки знае - не се отразява добре на здравето :). Добре че тотално се отказах от тази напитка....
30
1
 
16
 
! Отговори
чревоугодник преди 6 години
До 11Киселоото мляко се прави от подквасено прясно мляко. Ако е вярно, това, което родните производители представят като продукт от натурално млаяко, съобразно с броя на дойните крави означава, че те са чудо на природата даващи по над 300 литра на ден. А истината е, че са лошо гледани ***, които дават мляко колкото коза. Добавката е нишесте, палмово масло и тебешир.Закваси го с каквото си искаш, то си е пародия на млечен продукт.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от над 10 години не съм пил хубаво кафе,а купувам всякакви без значение от марката и цената всички са много наскоро намерех насипно,което беше добро взех един,два пъти и на третия път вече беше като другите за нищо не ставаше
28
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Експерти на пазар в 3 държави с нашите пари. И резултатът е нещо различно от това, което всеки знае - качеството сериозно се разминава и ни лъжат в очите.Храни, напитки, битова химия, всичко е под всякаква критика тук.Достатъчно е човек да сравни, закупени от наш магазин, Кока кола бутилирана в БГ и такава от малка бутилка или кен, бутилирани в съседна Гърция.
27
0
 
7
 
! Отговори
Bife de Chorizo преди 6 години
До 26И не си плащаш торбичките в магазините междудругото.
26
1
 
13
 
! Отговори
през прехода преди 6 години
До през соцаЦените са еднакви, но грамажа и качеството съвсем други!
25
4
 
2
 
! Отговори
през соца преди 6 години
До Bife de ChorizoСамо за 10 ст. повече те изкарваха кожодер, експлоататор и пращаха във затвора!
24
1
 
13
 
! Отговори
фасул преди 6 години
Кога ще пръдна от нашенски бял боб? Само аржентински и азербайджански...............
23
3
 
15
 
! Отговори
Bife de Chorizo преди 6 години
В Буенос Айрес храната е може би по-евтина със 40/50 процента,но къде къде по-вкусна.Разликата в цената се усеща най-много в месцето, зеленчуците,плодовете,млечните продукти и тестените продукти.Храната сервирана в заведения е по-скъпа,но пък там можеш за една прилична сума да си напълниш количката в супера и после да събереш приятели на една вкусна parilla,защото месото там е божествено вкусно и има вкус на месо.
22
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как беше командировката на нашите "експерти" до Италия, Франция и Швейцария, за да закупят продукти? Добре ли си изкараха?
21
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА Е НА БОЙКО ПОЛИТИКАТА, ПРАВИ ЛИ НЕЩО ПО ВЪПРОСА-НЕ. ТОЙ ПРОСТО НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ НЕЩО АКО НЕ МУ ВКАРВА ПАРИ В ДЖОБА. ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА ТОЗИ ТУФЛЕК.