Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...

Най-чувствителна била разликата при макаронените изделия
7 авг 2017 14:45,
68
Пак сравниха храни! 9 от 31 – по-скъпи: Кетчуп, конфитюр, зехтин...
Снимка: архив, Reuters

Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите отново извършиха проучване на българския и западноевропейските пазари за т.нар. двойнствен стандарт при храните.

За целта експерти закупиха нови 31 проби от търговски обекти в Италия, Франция и Швейцария. Паралелно от България бяха взети същите марки и видове продукти, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите.

Още по темата

Този път проверката включваше подробен сравнителен анализ на етикетите и финансов за евентуално различие в цените на храните, но без лабораторно изследване.

При сравнителния анализ на етикетите не бяха установени разлики, съставките са идентични. Само при един продукт на българския пазар не е отбелязан процентът какао, за разлика от аналога му на западноевропейските пазари. При първото изследване през юни разлики в етикетите бяха открити при 8 от 31 храни.

Сравнението на цените след елиминиране на разликите от ДДС показва, че нетната стойност на 9 продукта е по-висока у нас, в сравнение с Италия, Франция и Швейцария.

Най-голяма е разликата при макаронени изделия от твърда пшеница – 50%. Между 32 и 36 на сто по-скъпи са концентрирано доматено пюре и кетчуп. С по-високи цени у нас са още конфитюр от боровинки, печено мляно кафе за еспресо машина, какаова напитка на прах, руло с пълнеж от крем и ягоди, светла бира, както и зехтин "Екстра върджин".

При 5 от продуктите нетната цена е една и съща, или с минимално отклонение спрямо западноевропейския пазар. Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: хранисравнениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако те мързи,слизаш пред брока в гаражния магазин и си купуваш скъп с преетикиран срок на годност продукт. Ако ти се занимава се информираш за цени и качество и си купуваш оптималното от съответния магазин. Предлагането не задължава купуването.Концерни, които продават скъпо и некачествено у нас, разчитат на ниската ни потребителска култура.Проблема е в нашия "телевизор" !
19
4
 
3
 
! Отговори
11 преди 6 години
До гостТи па де видя храни тука. Кафето, какаото и зехтинът били храни - идиотска работа ...
18
8
 
8
 
! Отговори
pena преди 6 години
Май ви липсва комунизма и плановата икономика. Само да припомня че след държавното "регулиране" на цените винаги следва и "регулиране" за наплатите в същата посока.
17
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи са по 3 причини: 1. Някои продукти са заместители от български производители 2. В някои държави ДДС-то е 4% и 3. Пословичната алчност В Испания продукти с името на лидъла или карефура са 40-50% по-евтини от същите,но на утвърдени марки. В БГ са почти на една цена.
16
0
 
13
 
! Отговори
гост преди 6 години
Кои са останалите 17 храни бе ***?
15
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всъщност от опит мога да ви кажа, че БГ стоките са около 50-70% по-скъпи от колкото в цяла европа. Пример - вие си купувате прясно мляко от магазина за средно 2 лв на литър за средно качесво продукт. Аз за същия продукт по параметри на хартия го купувам за 0,75 паунда, което към момента е около 1,63лв. Обаче млякото което вие сте си купили съдържа около 30% сухо мляко и е разредено с вода, така че от 1 литър мляко вие получавате около 300-400мл истинско мляко и останалото е пълнеж.
14
3
 
25
 
! Отговори
I'm a slave 4 U преди 6 години
Далавери Симеонов беше казал в интервю,че вече няма човек в България,който да работи за под 1000 лева.С такова отношение към народа,няма как да се работи за някаква регулация на цените и за защита на потребителите.
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бих добавил кравето масло което е два пъти по-скъпо отколкото в Германия и въобще не е качествено
12
3
 
15
 
! Отговори
Внук на баба Меркел преди 6 години
До До ZeusТи явно не си шофьор, щом смяташ, че западняците, ако се движат на 1-ва скорост, а ние на 2-ра или 3-та, ще караме след тях. Обратното е. За да се движат те пред пред нас, трябва те да карат на 2-ра, а ние на 1-ва. И отвреме-навреме да спираме в бокса за наказателни процедури относно "усвояването" на едни пари.
11
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана с БГ "Киселото мляко"?Или ще ядем турски, гръцки, полски, чешки, немски, латвийски и т.н. други буклуци???Българската агенция по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите да ни разкажат КАК в котешките и кучешките храни в Германия, Франция, Испания, и САЩ има повече натурални продукти отколкото в кремвиршите и надениците в БГ-то!!!
10
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зехтина в Италия беше 4,50Евро а у нас даже с по ниско качество абе да си кажем направо менте 15-16 лв
9
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като не е правен лабораторен анализ на съдържанието, какво значение има какво пише на етикета?! Били едни и същи етикетите, много важно! А вътре? За нас с по-малко месо, с по-малко какао, с по-малко ягоди.
8
3
 
12
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
Логически погледнато ако една стока произведена в Италия трябва в България да бъде малко по скъпа зарати транспортните и логистични разходи.Но след като цели 17 храни са по евтини в България отколкото в Държавата производител е ясно че качеството е различно!
7
1
 
22
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Е да, обаче повчето българи, вече имат "смарт" телевизори. Не че знаят какво точно означава, но важното е, че има с какво да фукат, колко са им "яки" телевизорите и колко много пари "са хвърлили" за тях. Дори не им дреме, че и техниката се различава от тази, която е предначначена за белите пазари.
6
10
 
11
 
! Отговори
До Zeus преди 6 години
Всичко на Запад е по-добро, товарищ .... Така са си го направили самите западняци, затова те ще си карат на 1-ва скорост, а ние ще ги следваме на 2-ра и 3-та. То няма и как да бъде другояче .... Ние излезнахме на Аутобана им с раздрънканите си москвета и жугулки, а искаме да се съревноваваме с Мерцедесите и Аудитата им. Каквото и да правим, ще мине доста време докато се поизравним с тях и със стандарта им .... !!!
5
2
 
46
 
! Отговори
Унуфри преди 6 години
Подобни "новини" са идеологическа диверсия, целяща да разсея общественото внимание от факта, че за последната половин година цените на основните хранителни продукти се повишиха с над 20 % ! Вода,ток, парно също.В същото време официалните медии ни бомбандират с фалшивата новина, че средната запрата е около 1500 лв. при положение, че тя е на половина. Фалшиви новини за безработицата - просто, който не му се полага обещетение не се регистрира в бюрата по труда. Сигурно съм в паралелна реалност.
4
1
 
27
 
! Отговори
МФ преди 6 години
Хайдее замазахме положениетоо пред европата... зЗащо ли не сме очкавали руго, след като всичко така мощно заглъхна..;)
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Останалите 17 храни са по-евтини в България като разликите варират от 9 до 74%..ама без марка, вид и тн, някак си всичко е голи цифри.
2
2
 
42
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Етикетите да си ги ядат сами, важното е какво има в опаковката и всеки, който е ходил на запад знае, че там стоките са много по-добри.
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставете цените,бе.Вижте качеството.И свои и чужди ни тровят с некачествена храна,те за 20 или 50 стотинки са се хванали.Защо не забраните използването на вредното палмово масло,като всички наши продукти,а и тия,които внасяме са пълни с него,защото е най-евтино.Годишно от това масло се внасят десетки хиляди тонове и на никой не прави впечатление.Стига сте симулирали дейност,а се занимайте със съществените неща.Или ще нарушите нечии интереси?