ВИП пенсионери – двама на всеки сто с по 910 лв. на месец

Струват на хазната 47 млн., но цял живот са се осигурявали максимално
52
ВИП пенсионери – двама на всеки сто с по 910 лв. на месец
Снимка: Булфото, архив

Над 47 млн. лв. изплаща Националният осигурителен институт (НОИ) за ВИП пенсии всеки месец. По данни на института през юли 52 360 пенсионери получават тавана на парите за старини от 910 лв. Това означава, че на всеки 100 възрастни у нас двама получават максималната сума за старини.

Става дума за хора, които докато са се трудили, са се осигурявали на максималния осигурителен праг, който в момента е 2600 лв., пише "Монитор".

Според Кодекса за социално осигуряване (КСО) таванът на пенсиите представлява 35% от максималния доход, върху които се осигуряват трудещите се. Тази формула не важи само за президенти, премиери, председатели на Народното събрание и конституционни съдии. В края на юли тази година това правило е важало за 63 български пенсионери, които са получавали над 910 лв.

Според КСО от 2019 г. таванът на пенсиите ще отпадне, но само за новоотпуснатите пари за старини. Така излизащите в заслужена почивка ще получават реалните си суми, за които са се осигурявали през целия си трудов живот. За излезлите в пенсия преди 2019 г. обаче таванът ще остане, но ще се определя по нова формула. Още от догодина най-високата пенсия ще се равнява на 40% от максималния осигурителен доход.

Това означава, че през 2018 година таванът на пенсиите ще се увеличи на 1040 лв., което е със 130 лв. повече от сегашната сума.

И през следващата година пенсионната възраст и осигурителен стаж ще продължат да се покачват. За жените от най-масовата 3-та категория труд нужните години и стаж ще нараснат с 2 месеца. Така дамите ще прекъсват работа на 61 години и 2 месеца, след 35 години и 6 месеца трудов опит. За мъжете от 3-та категория труд годините и стажът за пенсия ще скочат с по 1 месец. Догодина те ще излизат в заслужена почивка на 64 години и 1 месец, при условие, че са натрупали 38 години и половина осигурителен стаж.

В случай, че трудещите се са натрупали осигурителен период, но не им достигат до 12 месеца, за да навършат изискуемата пенсионна възраст, законът им дава право да излязат в заслужен отпуск преждевременно.

За всеки недостигащ им месец обаче пенсията им ще бъде намалена с 0,4% пожизнено. Това означава, че ако се възползват от възможността да се пенсионират година по-рано, възрастните ще получават с 4,8 на сто по-ниска сума до живот.


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Аномен преди 10 месеца
До Анонимен

Много ми е интересно какво си работил и какво работиш сега...
52
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папа получават ги комунистите на високи длъжности,полицаи и военни
51
0
 
10
 
! Отговори
БАБА НА 65 преди 1 година
До Дрън-дрън

ало тези с големите пенсии са работили в мините закрити и открити но много малко време ги получават познай защо .в днешната жега са на открито или на някой багер. и знаеш ли колко никога не се върнаха от работа.в РАДНЕВО ИМА ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ПРИ ТРУДОВА ЗЛОПОЛУКА.
50
0
 
1
 
! Отговори
Две и Три преди 1 година
От 23 До 28 - Благодаря ти, за отговора! Та питам аз, защо не се получава същото, когато плащам по 300 лева, на държавата, кяото трябва да е много по-добра от мен, в ръководенето на средства. Разбирам солидарността и социалната политика. Ако мога да имам висок доход, както и пари в банката, които мога да дам на децата, си, ако искам да им помогна, защо не мога да направя с същото, с парите, събирани от държавата ? КЪДЕ Е УЛОВКАТА ?
29 В цял свят има таван на осигуровките.
49
9
 
3
 
! Отговори
Правец преди 1 година
Ние от БКП-то сме изградили България и ние ги придобихме защото си е наше .Благодарение на нас вие имате пенсия и сте били мързеливи на работното място .Трябва да ни благодарите за силната икономика по времето на другаря Живков но демокрацията е унищожила всичко българско.Затова всички бивши членове на БКП заслужават високи доходи и привилегии от държавата .
48
2
 
7
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
Що е Бойко ?Имало много безработни защото са били мързеливи ? Ееееее не вижда ли какво е Комунизъм и Демокрация с чуждестранни робовладелци и народа да работи за минималната заплата в чуждестранните вериги и бизнесмени , след това когато дойде време за пенсия каквъв доход ще получават бъдещите пенсионери ? Бойко на интересен ли се прави или слугува на някой ?
47
0
 
11
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
На никой не им пука какво се случва на пенсионерите в БГ .Толкова много държавни курорти и предприятия са продадени за жълти стотинки ,но кой ще обезщети мойте родители и други пенсионери които с техния труд и техни данъци са построени ДЪРЖАВНИ КУРОРТИ ,ЗАВОДИ,ФАБРИКИ и др. БКП-то не е била партия а престъпна организация която изби индустриалци,бизнесмени,отнемане на имоти и земи и др. .Защо след всичко те пак са свободни и богати и са собственици на построеното от народни данъци и от лагерите
46
5
 
5
 
! Отговори
Дрън-дрън преди 1 година
Какви са тия глупости?Тези които получават високи пенсии каво са работили и каква длъжност са били по време на комунизма и 10 години слад падането ?Зщо не информирате каква длъжност са имали пенсионерите които получават тавана ?Живея в в Южен квартал на София -земите купени от ТКЗС-то за по 20 цтотинки кв.м. ,виличките са построени от строителни войски ,тези пенсионери си живеят живота а техните наследници са с най луксозни возила и са собственици на заграбеното от техните баби и дедовци.
45
1
 
10
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До #44,язе
Аз работя в НОИ и ти казвам че дупката в бюджета е огромна заради не плащането на данъци от държавни служители,съд,прокуратура,МВР и пр.а в здравната каса е още по зле по същата причина,всеки служител в НОИ ще ти го каже,питай....
44
7
 
2
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До До кога

Това просто не е вярно. Ти си трол. Настройваш хората едни срещу други. Добре ли ти плащат. Всеки що годе грамотен българин може да ти каже как стоят нещата. Единствените които плащат и подържат социалната и пенсионната система са ДА, МО и МВР, както и ОА. повечето работодатели занижават заплатите за да плащат по малко на държавата. Така наречените Държавни служители няма как да скрият доходи и си плащат чинно. Има хора от ЧБ богати като крезове но не плащат нищо,вечно са в пред фалт
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Тато из Правец

Млък бе, сега има банани целогодишно! И топлофикация може да ти вземе апартамента! ДЕМОКРАЦИЯ БЕ!
42
1
 
9
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 1 година
С труд у нас хващаш максимална дискова херния,или изобщо не достигаш заветната цел -пнсионер
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Тато из Правец

Инфлация ,ама пенсиите и заплатите -закъсация ! Инфлация е кога растат цени и заплати ,а закъсация кога растат само цени ,момко !И се не мешай на Бога у работата ,да ме не превариш и литнеш при него-у тая работа ред нема...
40
5
 
10
 
! Отговори
До Тато из Правец преди 1 година
Инфлация? Непонятно понятие за простия Българин. Ако и грам разбираше от икономика БГ "индивида" Някак си в Дания май живеят по-добре от Куба, Китай, Русия...........
По моя информация в дания е капитализъм.
Тук не е причината демокрацията или капитализма, а изключително простия народ и останките от дъртите комунисти. Дано по-скоро умрат тези които помнят комунизма.
39
9
 
8
 
! Отговори
Тато из Правец преди 1 година
Как сте,как сте ? Как я карате ? Гледам пакетче краве масло 6 лева ,при мен беше 72 стотинки...Пафкате цигари за по 5-6 лева ,при мен Родопите бяха по 32 стотинки...Плодовата ракия беше 36 стотинки за 100 грама ! У кръчмата !!! Наскачахте ли се ,а?
38
7
 
3
 
! Отговори
Соцялно слаб депутат преди 1 година
180лв пенсия с скромните 40г. трудов стаж им стига на българина.
37
1
 
14
 
! Отговори
До кога преди 1 година
Държавни служители не плащат осигоровки и данъци докато работят а после получават големи пенсии и от там е големия проблем,всички го знаят но мълчат.
36
1
 
10
 
! Отговори
а преди 1 година
"В края на юли тази година това правило е важало за 63 български пенсионери, които са получавали над 910 лв." .Щом 63 пенсионера са 2% от БГ пенсионерите според заглавието, излиза ,че в страната има по-малко от 4000 пенсионери....ми това не е така, значи статияте е.....дрън дрън
35
5
 
14
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
От хората се крие че заради привилегиите на военни,полицай,държ.служители, който не плащат данъци и зд.осигоровки,никога пенсиите няма да са европейски,защото в НОИ зее огромна дупка......
34
9
 
12
 
! Отговори
пенсии за паразити преди 1 година
Лъжа, е че тези пенсии са за хора, плащали високи осигуровки. Тези пенсии са за хора, КОИТО НИКОГА НЕ СА ПЛАТИЛИ ЕДНА СТОТИНКА ООСИГУРОВКИ-например Дансадии,, разузнавачи,, несеосовци, милиционери. Не плащаш осигуровки, пенсионираш се като младеж-награда-максимална пенсия.