Как си отиде Кирил? Мълния, милионен волтаж, гърч... смърт

40-годишният мъж остави жена и малка дъщеря
9 авг 2017 08:52,
77
Как си отиде Кирил? Мълния, милионен волтаж, гърч... смърт
Поразенията от мълния Кирил. Снимка: "24 часа"

Мълнията, която уби 40-годишния строителен работник Кирил Пракарски в понеделник, го е ударила пред очите на негов колега. Двамата били на 2-ия етаж на сградата на бул. "България" №104.

Нещастието станало около 16:10 ч, когато бурята и дъждът още не били започнали.

"Чу се силен гръм, нещо страшно", коментират пред "24 часа" хора от близките до строежа кафенета.

Още по темата

След секунди чули и зловещия вик на колегата на Кирил. Той видял как приятелят му започнал да се гърчи, от шока дори не могъл да повика помощ. Направил го бригадирът на обекта, който бил наблизо.

За секунди на мястото се озовали лекари от близката болница "Света София". Те 2 часа реанимирали на място Пракарски, опитвайки се да го върнат към живота, но безуспешно.

Оказало се, че гърмът е ударил Кирил в дясното рамо. Според медици за разлика от тока от контакта, който минава през кръвоносните съдове заради електролитите в кръвта, при мълниите електричеството се плъзга по кожата. В случая на Кирил заради милионния волтаж то поразило и синусовия възел, който отговаря за ритъма на сърцето, както и за мозъка на мъжа. Те "дали на късо" заради свръхнапрежението и спрели.

В първите секунди от Кирил се носел дим, преди зарядът да излезе през десния крак на мъжа. Косата му се преплела.

Заради трагедията обектът във вторник беше затворен. Строители от съседните строежи обясниха, че веднага са питали шефовете си дали на техните работни места има гръмоотводи.

От строителната фирма, изпълнител на обекта, на който се разигра трагедията, избегнаха конкретен отговор на въпроса дали на мястото е имало гръмоотвод.

Съседите на семейството казват, че Кирил е бил тих и кротък човек. Винаги помагал. Оставя жена и малка дъщеря.

Как да се предпазим от мълнии?

За да се предпази от мълнии, човек трябва да знае на какво разстояние от него е гърмът. За целта трябва да се преброят секундите от проблясъка на светкавицата до момента, в който се чуе гръм. Всяка секунда отговаря на около 330 метра. Така за 3 секунди разстоянието е почти километър, пресмятат експарти.

Ако времето е по-малко от 30 секунди, човек незабавно трябва да потърси сигурно място, за да се скрие.

Ако то е под 5 секунди, значи човекът е в обсега на мълнията. В такъв случай той трябва бързо да влезе на закрито.

Колата е безопасна, защото действа като Фарадеев кафез. Ламарините ѝ преразпределят електрическите заряди по повърхността си. Така компенсират ефекта на полето във вътрешността на клетката и практически да нулират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 6 години
А Драгалевският Крадец защо още гръм не го е ударил?
47
3
 
3
 
! Отговори
Алтерниращ веганист преди 6 години
В днеcа няма останал нито един жуpналист, такива понятия като журналистическа етика са отдавна забравени, всичко се прави само заради кликовете и рекламните мрежи.Заглавието е направено така че да привлече масовия нещаcтник който ще си помисли "ето има някой по-нещастен от мен".И преди някой да се е заял кликнах само за да напиша този пост. Текстът на дописката го пропуснах.
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен49 Жалко за изгубения млад живот."Гърч"е и медицински термин.
45
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО 46То и за това си има иструкции,но кой да ги чете,една от тях е да не се стои на открито,да не се носи чадър,да не крият под дървета и т.н.
44
4
 
3
 
! Отговори
ДО 46 преди 6 години
Това което си Написал , всички го знаем още в Първи Клас .Кажи как да се спасим когато падне светкавица върху нас .Кое да премерим първо - тока или напрежението .Баце , извинявай ама си Саше .Събота и Неделя има един филм по БТВ - ти си Емил от БАН .
43
2
 
3
 
! Отговори
Неук с мнение преди 6 години
Все си мисля, че за да си позволите да пишете сте малко или повече учил г-н Желев.В мълнията няма твърде висок волтаж ( милиони волтове са глупости ) , а има висок Ампераж ( който и де факто винаги е причината за смъртоносния изход ). Волтажът служи само за пробив на повърхностното съпротивление. След това електролитите са проблем при преминаване през тях на прав ток - електролиза, а пром. има относително по-слабо въздействие върху тях. А и между другото спрете да мислите , не Ви се отдава
42
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недоумявам как е възможно в 21 Век, при толкова развити технологии и напредък на интелекта на човечеството, все още да умират хора (уж умни и разумни) по толкова нелеп и злощастен начин заради незнание и/или нехание.Кой може да те накара и колко трябва да си луд да си съгласен в гръмотевична буря да работиш на открит строеж, където е пълно със стърчащи арматури и метални скелета, през които е съвсем нормално да се разреди мълния ... ?
41
0
 
9
 
! Отговори
fsb преди 6 години
понякога нямаш време да реагираш, в една ужасна буря бяхме в колата, едва се движехме от дъжда, когато на около 50-60 метра падна светкавица, такъв тътен не бях чувал през живота си, никой не мисли за най-лошото докато не го види с очите си.... лош късмет тук
40
3
 
1
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Навремето пре.пи.кавах земното на дуплексния ми телефон и работеше перфектно. Иначе в жегите и моя и другия телефон само бръмчаха. В изкопа на заземяването се слага едра сол или някакъв друг химикал , и после се поставят плочата, цилиндъра и след това се свързват с кабел или метален прът. Зависи от заземяването. И се проверява на година.
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
......... Важността на заземяването и разностранните му приложения са причина за съществуването на няколко вида елементи. Масово се използват метални пръти (често се наричат заземителен кол), Съвременните пръти са от неръждаема стомана, студено или горещо поцинкована стомана (дебелина на покритието около 80 микрона), стомана с медно покритие с дебелина 0,1 - 0,2 mm и сравнително рядко - engineering-review.bg/bg/zemno-saprotivlenie-i-saprotivlenie-na-zazemyavane/2/2109/
38
2
 
6
 
! Отговори
EKSPERT преди 6 години
От Мълния и Земетресение няма спасение . Няма Инструкции , няма нищо - Късмет .Все едно да напишем инструкция как да спечелим от Националната Лотария (там е по рядко).
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДа,точно така се прави,поставя се на минимум 3 метра дълбочина метален прът или метална плоча,тъ-па-ко,всеки който е учил електротехника като мен,го знае!При това,дори не ми е първа специалност,а допълнителна.И всички сгради задължително се заземяват!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До д-р ДрегерАми фусовете на "чакаща" армировка за колоните на следващия етаж, дето стърчат над плочата или крана на обекта (ако има), те как се проявят и действат ли като гръмоотводи? Ако кранът е релсов, би трябвало да са го заземили още при инсталирането/издигането
35
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво точно е виновен работодателя или техническия ръководител? Изключително лош късмет е извадил човека светла му памет.В момента в който е започнало да вали работниците са започнали да прибират инструментите и да се крият от дъжда. До колкото разбирам точно тогава е станала трагедията. Колко трябва да си *** да твърдиш, че работодателя го е накарал едва ли не насила да работи в дъжда и каква работа може да се върши на открито в такъв порой?!?
34
1
 
19
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До 27Абсолютна глупост е това с броенето. Чиста физика, както казваш, но според нея светкавицата убива, а не гърма /който е просто ефект на електрическото изпразване/. Така че като те прасне светкавица, няма да имаш време да дочакаш да чуеш гърма. Съжалявам за човека...
33
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На кой му трябва подобно заглавие, тези подробности? Ако пишат за вашите близки как са страдали в последните си минути дали ще ви е приятно? Правите го заради едните кликове, заради парите... Лешояди!
32
1
 
12
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 години
Разбира се, че не е имало гръмоотвод. Това е строеж на втора плоча. Гръмоотвод се слага НАКРАЯ, на покрива.Докато няма гръмоотвод, мярката за безопасност е като загърми да не се седи горе. Все едно, докато вали повечето дейности на открито по строителството не могат да се вършат.
31
4
 
6
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Никой не спазва безопасни условия на труд на работнот място. После - ама защо, ама как итн. Те каски не си слагат, без елечета ходят. Но за бой са ръководителите на обектите. Иде ли един в затвора - нещата ще се оправят
30
0
 
3
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 6 години
До минувачМного си зле с математиката... Вземай калкулатора и смятай 5200 метра делено на 330 метра в секунда!
29
2
 
5
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Добра публикация, г-н Желев, с подходящи практически съвети. Една незначителна поправка. Звукът се разпространява с 343 м в секунда и не зависи от влажността на въздуха.