Що е то банка-фантом? В новия закон срещу прането на пари

Разширява се кръгът от политици, които ще бъдат проверявани
3
Що е то банка-фантом? В новия закон срещу прането на пари
Снимка: архив, БулФото

Правителството одобри проекта на нов Закон за мерките срещу изпирането на пари и предлага на Народното събрание да го приеме.

Въведена е изрична дефиниция за "банка фантом" – кредитна или финансова институция, учредена в юрисдикция, в която няма физическо присъствие, включващо концепция и управление, и е необвързана с регулирана финансова група.

Със законопроекта са регламентирани организацията и контролът по изпълнението на мерки за борба с прането на пари. Разширява се кръгът от мерки за превенция на използването на финансовата система за изпирането на пари.

Те включват комплексна проверка на клиентите; събиране и изготвяне на документи и друга информация и тяхното съхраняване; оценка на риска от изпиране на пари; разкриване на информация относно съмнителни операции, сделки и клиенти; контрол върху дейността на задължените субекти и др.

Разширява се и кръгът от лица, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и спрямо които задължително се прилагат мерки за разширена комплексна проверка на клиента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
11
 
! Отговори
admin преди 6 години
Най-сетне! В тази държава тези които си плащат данъците за общото благо и така милеят за родината ги мислят за ***. Мисля че трябва да се започне с това кой колко изкарва и с колко разполага!
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе, но *** от ***, рушвет взима. Нали трябва да има повече закони, който да могат да се нарушават, не от любов народна, а за да се искат парички под масата.
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кьорфишеци.Гарвана гарван око не вади.