От 12 август ще се стреля по пъдпъдъци, гургулици, гривяк...

МЗХГ: Ловците да спазват противопожарните правила
10 авг 2017 18:18, Анисия Иванова
11
От 12 август ще се стреля по пъдпъдъци, гургулици, гривяк...
Архив: Булфото

Откриването на ловния сезон на пъдпъдъци, гургулици, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина ще бъде на 12 август, съобщиха от Министерство на земеделието, храните и горите.

Ловуването е само с писмени разрешения (по образец), в които се вписват датата, имената на ловците, името на ръководителя на лова, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Групово и индивидуално ловуване на дребен дивеч е в събота, неделя и в дните, обявени за официални празници, а на водоплаващ дивеч - след 1 януари и в сряда. Груповото ловуване и лов на мигриращ дивеч се извършва само през деня - един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето.

Задължително е спазването на установените норми за отстрел от един ловец за един ловен излет. Разрешен е ловът на пъдпъдъци до 15 броя, на гривяк и гургулица - до 10 броя, на горски бекас и обикновена бекасина - до 10 броя.

Забранява се използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици, независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Във връзка със зачестилите в последните години смъртни случаи и наранявания на ловци при ловните излети Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) призовава за стриктно спазване на нормативната уредба и правилата за безопасност при ловуване.

ИАГ е в пълна готовност за засилени проверки за спазването на Закона за лова и опазване на дивеча. Всички ловци в страната ще бъдат проверявани за електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, превишаване на дневните отстрелни норми, ловуване без ловен билет или с нередовни документи, ловуване без сигнален цвят в облеклото, ловуване в забранено място и в забранено време, отстрел на неразрешен за лов дивеч. Забранява се използването на алкохол и наркотични вещества по време на лов.

Във връзка с изключително високите среднодневни температури тази година и повишената опасност от възникване на горски пожари, министерството апелира за спазване на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 1 година
Да отнемаш живот е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ .
3
2
 
1
 
! Отговори
Не съм ловец. преди 1 година
Как можеш да стреляш по нещо което,е живо.Срамота.
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Толкова векове развитие, високи технологии, интересни и достъпни спортове, всевъзможни хобита, плюс това храната отдавна се набавя лесно и цивилизовано, и все пак все още има хора, на които ловът им е интересен и приятен?!
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимото хоби на простите диваци е в разгара си.