4 млн. за културната програма на председателството ни

Ремонтът на НДК върви с нужното темпо, увери министър Банов
Обновена: 11 авг 2017 16:13 | 11 авг 2017 14:53, Веселина Йорданова
12
4 млн. за културната програма на председателството ни
Боил Банов. Снимка: БТА

За културната програма по време на Българското председателство на ЕС са предоставени 4 млн. лв., съобщи министърът на културата Боил Банов пред журналисти.

Ремонтът на НДК върви с нужния темп, за да бъде завършен навреме. Връщането на Мирослав Боршош като директор не е актуална тема, предвид предявените му обвинения, каза в отговор на въпрос Банов. Той обясни, че харесва художествената политика, която е водил Боршош, друг въпрос е как е била осъществявана. Културните прояви ще са важна част от дейността на НДК и в бъдеще, но той ще се развива преди всичко като конгресен център, каза министърът.

От предоставените пари над 1,6 млн. лв. ще бъдат разпределени за проекти на конкурсен принцип чрез Националния фонд "Култура". Поканата вече е обявена и тече 45-дневен срок за кандидатстване. Художествени комисии, определи от фонда, ще оценяват проектите. Избраните ще станат известни до средата на октомври, предаде БТА.

Два млн. лв. са осигурени за дигитализирането на архива на Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от средствата са за купуване на оборудване, за обучаване на служителите и за дигитализиране на материалите, свързани с паметниците от световно и национално значение. После на проектен принцип ще се финансира и дигитализирането на архивите за паметниците с местно значение.

Процесът може да бъде завършен за около година, ако няма обжалвания, смята министър Банов.

До края на тази година или в началото на идната трябва да е готов проектът за национална стратегия за развитие на културата и да бъде предоставен за публично обсъждане. Банов съобщи, че работната група от над 120 души приема още членове - процесът е отворен. След първото събиране преди лятната ваканция работата продължава през септември.

Сред приоритетите той посочи още изпълняване на законите за библиотеките и филмовата индустрия в частта за осигуряване на предвиденото финансиране, поправки на закона за читалищата или изработване на нов закон, завършване до края на годината на новата методика за финансиране на сценичните изкуства, изпълнението на закона за хазарта в частта за 10-процентните отчисления за култура.

Целта е да се осигури развитието на българската култура не само с държавни средства, като специален акцент е осигуряването на все повече пари на проектен принцип във всички области на изкуството и културата, посочи Боил Банов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Два концерта на пайнер и ще им взема акъла на брюкселските църрвули. И няма да струват повече от стотина хиляди лева.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябваше да се бутне НДК, то е строено от комунистите, хахаха.
7
0
 
4
 
! Отговори
зор май преди 6 години
Тоя човечец от зор по председателството май е взел да изрусява?
6
1
 
2
 
! Отговори
Роко Сафреди преди 6 години
засрами се пияницо!
5
1
 
4
 
! Отговори
дали преди 6 години
ДАЛИ ВЕЧЕ Е ПОКАНИЛ КРИСКО И ОНЯ, ДЕТО ПИСАХА ЧЕ БИЛ ЧАЛГА ПОЕТ, А МИНИСТЪРА ГО НАЗНАЧИЛ ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ? ЩОТО АКО НЕ СА ВКЛЮЧЕНИ В КУЛТУРНАТА ПРОГРАМА, НЕКАКСИ ШЕ МИ Е ПРИТЕСНИТЕЛНО.... МОЖЕ И СУЗАНИТА С НЕКОЕ "ВЗЕТО НАЗАЕМ" ПАРЧЕ, НАЛИ?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ремонтът на НДК върви с нужното темпо, увери министър Банов",рушим паметници всякакви,даже и за 1300 годишнината на България,сега като дигитализираме паметниците,ще доразрушим останалото!За градеж не ни питайте,ние сме по разрухата и усвояването на средства!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма проблем народе, политиците харчат парите ви, докато си тънете в мизерия и се оплаквате че нямате пари.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краднем яко. Гарантирано от ГРОБ.
1
0
 
8
 
! Отговори
АМАН ОТ КРАДЦИ преди 6 години
ограбват десетки хиляди милиони от народа за нагло престъпни КОРУПЦИОННИ цели сег а искат да откраднат още над 200 000 000 живи лева от които за културната програма цели 4 000 000АМАН От КРАДЦИ НА ВЛАСТ