Наказанието за заведение "Празен стол": Без звезди и глоба до 30 бона

Ангелкова пред Bulgaria ON AIR: Подобни практики вредят на туризма
Обновена: 11 авг 2017 11:13 | 11 авг 2017 11:05, Анисия Иванова
122

Заведението в Созопол, което се прочу с такса "Празен стол", ще остане без звезди и ще бъде санкционирано с глоба от 1000 до 30 000 лева.

"Начисляването на такава такса е недопустимо. Това вреди на българския туризъм. При подобни нарушения на обществения ред потърпевшите непременно трябва да сигнализират органите на МВР. Извършените проверки показаха, че въпросното заведение отговаря на категоризацията си - 2 звезди. Освен санкцията от страна на КЗП, от Министерството на туризма предвиждаме и задействане на процедура по отнемане на звезди". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба на ресторанта в Созопол, който включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти.

Скандалът избухна, след като един от тях публикува касов бон, в който освен консумираните храни и напитки, бяха включени и по 20 лв. за незает стол на масата - за предварително резервирани места. Така клиентите трябвало да платят допълнително 80 лв.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведението Тони Матеев се оправда, че това било единичен случай.

Министърът на туризма бе категорична, че дори и след края на летния сезон разчистването на незаконни обекти по българското Черноморие ще продължи, като целта е обликът на курортите ни изцяло да се промени.

"Морето в момента е абсолютно чисто, изградени са редица пречиствателни станции и непрестанно се вземат проби за измерване чистотата на водата", обясни още Ангелкова.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов също коментира скандала в Созопол.

"Ако преддоговорните отношения и условия са поставени по категоричен и ясен начин, то търговецът е в правото си да сключи сделката с потребителя. Но ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", каза той в студиото на "България сутрин".

"Санкциите, които ще бъдат наложени на ресторантьора, могат да бъдат от 1000 до 30 000 лв. за нелоялно търговско поведение, а при второ подобно нарушение - до 50 000 лева. Могат да бъдат предявени определени условия преди сключването на сделката, но не може всеки да си измисля такси", категоричен бе Маргаритов.

По негови думи проверките на комисията показват, че нарушенията по Черноморието намаляват, въпреки че не всичко е изрядно.

"От началото на сезона сме направили около 2500 проверки и сме написали близо 150 акта. Сезонът минава добре. Тежки нарушения няма. Да се надяваме, че така и ще продължи", отбеляза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
37
 
! Отговори
будна ера преди 6 години
А такса 2000 лв празен стол в парламента??
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа прилича на риболов сред мигриращи рибни пасажи.Всеки рибар хвърля и се стреми да хване повече риба.Рибата обаче пищиq че рибаря много изнагля.И тя е права. А тия дето контролират "риболова" са най-големите акули.Край на днешната притча.(Кво скрихте всъщност с тоя скандал?)
51
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам и такса паркинг, такса салфетки и такса вилица и нож. Пък ако клиент пръдне такса миризма. Всичко тава през следващия летен сезон когато пусна заведението на морето.
50
0
 
0
 
! Отговори
Читател преди 6 години
До 45 - това е гениална идея, много пари ще паднат оттам!!!
49
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът тук е огромната конкуренция, всеки мисли че за 2 месеца ще се напечели и после 10 лежи, а действително накрая може и да е на загуба. Ако има малко, но качествени заведения ресторантьорите няма да се притесняват, че ще остане празно, или пък да гледат да пестят от продукти и обслужване.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така - кръчмаря е виновен за кризата в България. Да се обеси немедлено!
47
3
 
17
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
За мен казуса е много ***. Пуска цени за предварителна резервация на маса. Но да се казват предварително по телефона и да е изписано в менюто и на табела пред заведението. Примерно маса с 4 стола - 30 лева, за маса с 8 стола - 50 лв. И като дойдат на масата за 8 само 6 човека си е за тяхна сметка, те вече са платили :)
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Същото е с таксата за тоалетна в крайпътните заведения.
45
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 милиона лева глоба и закривай цялото мутроморие и всички да станем гърци там поне е богата държава.
44
8
 
26
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 6 години
НЕ ЗНАМ КОЛКО ПАРИ ВЗЕМА ЧАСТНИКЪТ НА МОРЕТО, НО ЗАВЕДЕНИЕТО СИ Е НЕГОВО И ЩЕ СЛАГА КАКВИТО СИ ЦЕНИ ИСКА! ЗНАМ ДРУГО - ОБЩИНИТЕ КУПУВАТ ХРАНИ ЗА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ НА 5-6 ПЪТИ ПО-ВИСОКА ЦЕНА ОТ ПАЗАРИТЕ И МАГАЗИНИТЕ!!!!! ТОВА СА МОИ, НАШИ ПАРИ И МЕ ИНТЕРЕСУВА ДОКОГА, ПО ДЯВОЛИТЕ ЩЕ МИ ГИ КРАДАТ ОТ ДЖОБА???!!! КАКВО СТАВА В ДЪРЖАВАТА БЕ?
43
0
 
45
 
! Отговори
народа преди 6 години
ИСКАМЕ И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИМА ГЛОБА НЕЗАЕТ СТОЛ !!!!
42
15
 
22
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
ХАЙДЕ СТИГА С ТОЗИ КРЪЧМАР!!! КОЛКО ОЩЕ ЩЕ ПИШЕТЕ ЗА НЕГО? НЕГОВО Е ЗАВЕДЕНИЕТО, КАТО ИСКА И 200 ЛЕВА НА СТОЛ ЩЕ СЛОЖИ....КАТО ИМА КОЙ ДА ПЛАТИ. БОЙКО, НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ ДА СЕ ЗАНИМАВАШ С КРЪЧМАРИ, Я *** ПО ОБЩИНИТЕ, ДА ВИДИШ КАКВИ ПАРИ СЕ ИЗТОЧВАТ С ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ!!! ГРИЖИ СЕ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПАРИ, НЕ ЗА ТЕЗИ НА КРЪЧМАРЯ! ТОЙ СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ.
41
4
 
5
 
! Отговори
дано преди 6 години
Все от някъде трябва да се започне, ако искаме да живеем в нормална държава.
40
0
 
5
 
! Отговори
До номер 1 преди 6 години
Те не са бензиностанция бе кратун! Чети внимателно, какви 30 бона какъв до обяд? Може ли да си толкова ръбат?
39
4
 
18
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
У нас за рекетьор и убиец хоризонта е по чист и светъл ,отколкото за кръчмар взел пари за празен стол.
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ангелкова ако сложи малко грим и едни мрежести чорапи, няма да има мира от мераклии...
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MakedonМакедонка е..., оти шо?
36
5
 
6
 
! Отговори
Кон преди 6 години
От заглавието става ясно, че глоба няма. Връзкарите са натопили заведението, сигурно са политкомисари на Герб.
35
6
 
2
 
! Отговори
един преди 6 години
С измислените ресторантьори да се заеме прокуратурата _ измама и рекет
34
2
 
12
 
! Отговори
много шум за нищо преди 6 години
Поредната пушилка и разлайване на беззъби кучета с една-единствена цел : отвличане вниманието на народонаселението от наистина важните проблеми ( за кой ли път)!А иначе - кервана си лае , кучетата си вървят - тази "грандиозна новина" като се поизтърка веднага ще бъде заменена с още по-"грандиозна" такава , т.е. с поредната дъвка за поддържане на канализираното ни мислене ...