Наказанието за заведение "Празен стол": Без звезди и глоба до 30 бона

Ангелкова пред Bulgaria ON AIR: Подобни практики вредят на туризма
Обновена: 11 авг 2017 11:13 | 11 авг 2017 11:05, Анисия Иванова
122

Заведението в Созопол, което се прочу с такса "Празен стол", ще остане без звезди и ще бъде санкционирано с глоба от 1000 до 30 000 лева.

"Начисляването на такава такса е недопустимо. Това вреди на българския туризъм. При подобни нарушения на обществения ред потърпевшите непременно трябва да сигнализират органите на МВР. Извършените проверки показаха, че въпросното заведение отговаря на категоризацията си - 2 звезди. Освен санкцията от страна на КЗП, от Министерството на туризма предвиждаме и задействане на процедура по отнемане на звезди". Това заяви пред Bulgaria ON AIR министърът на туризма Николина Ангелкова.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще наложи глоба на ресторанта в Созопол, който включи такса "Празен стол" в сметката на свои клиенти.

Скандалът избухна, след като един от тях публикува касов бон, в който освен консумираните храни и напитки, бяха включени и по 20 лв. за незает стол на масата - за предварително резервирани места. Така клиентите трябвало да платят допълнително 80 лв.

Пред Bulgaria ON AIR собственикът на заведението Тони Матеев се оправда, че това било единичен случай.

Министърът на туризма бе категорична, че дори и след края на летния сезон разчистването на незаконни обекти по българското Черноморие ще продължи, като целта е обликът на курортите ни изцяло да се промени.

"Морето в момента е абсолютно чисто, изградени са редица пречиствателни станции и непрестанно се вземат проби за измерване чистотата на водата", обясни още Ангелкова.

Председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов също коментира скандала в Созопол.

"Ако преддоговорните отношения и условия са поставени по категоричен и ясен начин, то търговецът е в правото си да сключи сделката с потребителя. Но ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", каза той в студиото на "България сутрин".

"Санкциите, които ще бъдат наложени на ресторантьора, могат да бъдат от 1000 до 30 000 лв. за нелоялно търговско поведение, а при второ подобно нарушение - до 50 000 лева. Могат да бъдат предявени определени условия преди сключването на сделката, но не може всеки да си измисля такси", категоричен бе Маргаритов.

По негови думи проверките на комисията показват, че нарушенията по Черноморието намаляват, въпреки че не всичко е изрядно.

"От началото на сезона сме направили около 2500 проверки и сме написали близо 150 акта. Сезонът минава добре. Тежки нарушения няма. Да се надяваме, че така и ще продължи", отбеляза той.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
10
 
6
 
! Отговори
Е преди 6 години
Мен пък Ангелкова ми допада, не бих и простил. Въпрос на вкус...
32
2
 
13
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
А разказват ,че комунизмът бил си заминал,У нас няма нито една причина човек да избере предприемаческата дейност като начин за изхранване
31
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено, че ако има такава такса, трябва да е упомената. То се разбра обаче, че клиентите не са заплатили въпросните такси въпреки, че ги има на бележката. И двете страни са били в грешка според мен. Управителят се е поддал на емоции, но клиентите са уронили и малкото престиж на това заведение и прецакват прехраната на много служители.
30
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е като да не съм видял свят, ама не помня някъде да са ми искали такса за празен стол.Окей, да предположим, че има някъде. Добре.Само че, нека сме честни - кой би дошъл на Мръсноморието, ако научи, че на всичко отгоре (лошо обслужване, кофти вода, платени плажове и т.н.), нашите пичове искат и такса празен стол?
29
4
 
24
 
! Отговори
българина преди 6 години
За кокошка няма прошка, за финансиране и протекция от америка срещу България на ци ганската сг ан, цветя и рози
28
5
 
13
 
! Отговори
отново преди 6 години
след този нашумял случай вече съм сигурен, че държавните институции са използват като средство за натиск, а не за обслужване на жителите /умишлено не използвам - гражданите/на тази т.н. държава
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Българският туристически продукт"...всъщност е 1 *** !
26
0
 
21
 
! Отговори
Ясно преди 6 години
От 1000 до 30 000 да разбираме 1000.. Всички са доволни накрая. Електоратът видя колко са активни управляващите. Приключва темата.
25
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 бона или 30 хил. лв. Хайде стига с този махленски език.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли трябва да ти е писнало от некоректни клиенти, че за 20 лв сега да отнесеш такава глоба и санкции?
23
2
 
27
 
! Отговори
Потребител преди 6 години
Вече треди ден ги гледаме по всички телевизии, но никой не влиза в конкретика. След като били вързани с нап, това найстина ли им е за първи път? (ако не, защо нап не се е самосезирала). Глобата била от xxx до yyy пари, да не стане накрая че са глобени 200лв само? В една нормална държава, 1 органите така ще ги шамаросат, 2 обществото ще ги бойкотира...Ама тука, ден-година храни и всеки се спасява по единично...=***:(
22
1
 
34
 
! Отговори
объркан преди 6 години
отново двойни стандарти.За кръчмара солена глоба, за "... ако търговецът целенасочено премълчи част от условията, то той е в нарушение", а за банки, държавни институции, мобилни и други оператори, топлофикации, доставчици на ток....потупване по рамото.Смешна държава
21
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е въпросната бележка? Платени ли са пари по нея? На какво основание министърката налага глоба? Накрая да не излезе, че са си делнали с ресторантьора едни държавни пари, които държавата ще му изплати като обезщетение?
20
5
 
9
 
! Отговори
Часника среднис преди 6 години
Че си ги избие от клиенти, голем праз.
19
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще прехвърли суджука на ромска офшорка от Шотландия и глобата виси.
18
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво това е начина. Ние гражданите юркаме институциите да слагат глоби. Ся като му лепнат 20к в края на сезона и ще се озъби. Да знае занапред да е смирен . Щото втората ще е 50к.
17
32
 
14
 
! Отговори
Ф.М. Достоевски преди 6 години
Накрая заради такива сиромахомилски лиготии ще останем без ресторанти и ще ядете кебапче в питка на крак като с вини. Клиентите също трябва да имат някакви отговорности, иначе те ще започнат да издевателстват, както в случая.
16
11
 
9
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
До Анонимен 1Колко данъци плаща и какъв оборот отчита е въпросът - бележката, която публикуваха не беше касова! Тези сме ги виждали - ама те не си поискаха касовата бележка и затова не я издадохме...
15
2
 
24
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Значи прав си, но както винаги не точно! Щото наистина собственика има право да си въвежда,включва каквото и да било в заведението (дори и това не е така, но ще стане дълго за обяснение), но този същия собственик е ДЛЪЖЕН с ГОЛЕМИ БУКВИ да напише кое и как е вклучил и колко ще струва това включване на клиента!
14
3
 
23
 
! Отговори
Грудю преди 6 години
Госпожа министър Кон много ги разбира нещата. А знае ли, че в Созопол и в заведение от този тип клиентите са 99% българи ?