Взимат и такси "празна чиния" и "тирбушон" в кръчмите по морето

"Прекарват" ли се взаимно клиенти и заведения?
Обновена: 12 авг 2017 07:36 | 12 авг 2017 07:30, Елка Василева
148
Взимат и такси "празна чиния" и "тирбушон" в кръчмите по морето
Снимка: Dnes.bg

След избухването на скандала "празен стол" през последните дни летовници се оплакаха в социалните мрежи и от други странни такси в заведения по морето.

Във Facebook потребителка разказва, че тя и компанията й били изненадани с нерегламентирана и нефигурираща никъде в менюто такса "празна чиния", която персоналът на заведение в Созопол си удържал от празнуваща компания, пише "Монитор".

11 възрастни и 3 деца празнували рожден ден в заведението и направили сметка за над 400 лв. Когато дошло време да плащат обаче, сервитьорката ги поляла с леден душ, като им казала, че дължат и по 2 лв. на човек заради използваните за поставяне на парчетата торта чинии. Така за секунди заведението спечелило 28 лв. ей така, от въздуха.

Още по темата

Друг потребител на Facebook с име Иван Маринов пък разказва случай отново от морето, но от Варна, където в заведение в центъра на града празнували сватба. Управителят на заведението предварително ги успокоил, че няма проблем и че могат да си внесат отвън виното и ракията, след като яденето и другите питиета ще се поръчат и купят от заведението.

В разгара на веселието, когато сватбарите решили да отворят бутилките с вино и помолили за тирбушон, барманът с щастлива усмивка им заявил, че ще трябва да платят 8 лв., за да получат пособието за отваряне на бутилките. На възмутения опит на свекъра да обясни, че имат разрешението на управителя да си внесат виното и ракията отвън, барманът арогантно отговорил: „Да, разрешихме ви да си ги внесете и вие го направихте. Но за да имаме и ние някакъв кяр все пак, управителят каза да ви начислим такса за тирбушоните. Хайде сега не се стискайте, че да не вземем да ви сложим такси и за чашите, които ще ползвате за виното.”

Оказва се, че в България има и други подобни случаи. В постовете под разказите за таксите "празна чиния" и "тирбушона" възмутени споделяха как са били принудени да плащат и за други внесени отвън храни и напитки в заведения.

Не всички хора обаче реагираха по подобен гневен начин. Някои заявяваха, че е напълно нормално, след като се опиташ да „прекараш” заведението, като му ползваш интериора и посудата, а си внасяш евтино или домашно пиене отвън, персоналът на свой ред да се опита да те „прекара”.

Хора, прекарали повече време зад граница пък обясняваха, че в повечето заведения в Европа това си е напълно нормална практика и дори имало име „corkage”, или казано по нашенски такса „сервиз”, за ползване именно посудата на заведението. Единствената разлика била, че в Европа, когато клиентите искали информация дали могат да си внесат отвън храна и питиета, персоналът ги уведомявал предварително за тази такса, а не ги поставял пред свършен факт в края с поднасянето на сметката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тези такси се побъркаха. Като ще се плащат такси за простотии, тогава ще си готвим сами и собствениците на заведения няма и една стотинка да спечелят.
111
9
 
10
 
! Отговори
на ви! преди 6 години
До Созополкат' си спомня само как беше при соца в Созопол! Квартири безплатно, храна и пиячка от хазяина и в кръчмите също! Рибарите на всеки даваха по няколко солени паламуда за добре дошъл! А сега...
110
2
 
25
 
! Отговори
realist преди 6 години
До От 85Обратното! Ти си от тия, дето искат да дадат стая под наем за 100лв,да приберат парите и да започнат на парче- дай 20лв. за хавлия, дай 5лв за сaпун, ако искаш топла вода, ще доплатиш 20лв. Ще изкяриш едни 50лв сега, ама утре ще фалираш. Гледаш ли да прецакаш клиентите, оттичаш в канала.
109
13
 
6
 
! Отговори
Созопол преди 6 години
Нали искахте демокрация и капитализъм!?!?! Като нямате пари ще си седите у вас!
108
14
 
3
 
! Отговори
анти преди 6 години
митове и легенди от бг туризЪма, само чакате некой да ви избъзика неще и се почва - в америка-тЪка, в германия-тЪка, у россия -иначе, у греция - ехеее.., пълни папуци, андрешковци, хич и не ми требете, даже, ако мине, бих сложил една табела - вход забранен за ***!
107
0
 
15
 
! Отговори
бай х преди 6 години
"единствената разлика" е че предварителноги информиратми то това е най - важнотото затова стават скандалите
106
0
 
25
 
! Отговори
Ден година храни преди 6 години
В Абсурдистан максимата на "бизнесменът" е ден година храни. Важното е да се прецака клиента за 10лв дали ще се върне- майната му. Затова измамнйците трябва да се оповестяват по тв, по сайтове..за да има стимул за качество и реална конкуренция. Кръчми, хотели, таксита..и не само... кремвирши, автосервизи и какво ли не.Имате интернет- ползвайте го
105
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
какви драми се разиграват само! Да отидеш на ресторант и да не можеш да си внесеш манджите и пиячката от вън, това е безобразие!
104
0
 
2
 
! Отговори
До митко преди 6 години
Митйошка щом имаш севедение няма се оплаваш ще стискаш зъби ще вземаш заеми ще подновяваш докато не почне да тече парата глопендер
103
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е странно място, където в ресторанта вместо да се яде се пушат цигари. Вместо заведението да ти продаде вино клиента си го носи. И където на смислените коментари се прaскат минуси.
102
2
 
12
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
В страната на Андрешко сигурно е нормално да идеш на бръснар и да си носиш машинката от къщи
101
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И после се оплакват, че ядат бой... ами не само шефовете ще ги бием ами и персонала... Връщал съм менте вино, което се опитах да ми го сложат в сметката, обърнах масата и повиках полиция, за да не ги пребия целият персонал, такава наглост няма никъде. Преди време българина разбираше от глоби и от бой, сега вече само от бой разбира...
100
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БГ на (почти)никой не му пука за имиджа на бизнеса му..мисли се само за прецакване и бърза печалба.Това е трагедията.Правилото е,че 20% от доволните клиенти ще те препоръчат в нета, пред приятели..НО 99% от недоволните ще намерят начин да те очернят.затова ресторантите на запад са напринципа никой да не излезе недоволен..подаряват се бутилки с вино, правят се отстъпки.Естествено има Американци които се оплакват само заради авантата..на такива им даваме отстъпка за СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ като се върнат
99
0
 
4
 
! Отговори
Византиец преди 6 години
Зарежете ги тия,идвайте при нас !
98
0
 
11
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Всички такси, като празен стол, чиния, тирбушон, чаша и т.н., трябва да бъдат обявени в менюто. Клиентът да решава дали да ползва услугата. Всяка услуга, всеки труд трябва да се заплаща. Просто е.
97
0
 
3
 
! Отговори
До 103 преди 6 години
Това за което говориш е съвсем различно и не се прави с цел спестявка. А за въпросната сватба няма да се учудя ако този е внесъл 100 литра буре с вино и 100 литров бидон ракия.И въобще не се е стигнало до консумация от заведението!
96
8
 
8
 
! Отговори
Митака преди 6 години
Мразя мутрите, но тук пишат доста хора, които май никога не са пробвали да правят някакъв бизнес в България. Вие знаете ли, че само месечната такса за пускане на музика към Мюзикаутор е 3-4000 лв ?!?
95
1
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Преди мен колега много точно го написа - серяндурниците ресторантьори, за които интернет все още е САМО нескончаем извор на порно, и чалгия ....служи и за споделяне впечатленията на клиентите им от сървиса..чистотата...качеството на предлагания продукт или услуга...в Германия важи за почти всичко - лекари...зъболекари...хирурзи...особено за ресторанти, и хотели - ДОБРОТО ИМЕ е фактора за бизнесбъдещето на такива заведения!
94
0
 
5
 
! Отговори
До 93 преди 6 години
Нали и аз това казвам.на всяка страница на винения лист пише че има 15$ такса.ако няма написано хората ще питат. не е задължително да си *** да си внесеш вино, например наскоро дойде човек с компания който държеше да му отворим 3 бутилки(каквито при нас няма) каза че 45$ такса не са никакъв проблем ,направи добра сметка и остави към 80$ типс. Такси за празни чинии например са пълни глупости
93
15
 
7
 
! Отговори
Генади преди 6 години
После да не се чудите защо в България са малки заплатите в хотелиерския и ресторантьорски бизнес по морето.Защото българина е тарикатотиде на ресторант, носи си пиенето - плаща наполовинаотиде на хотел, носи си чаршафите - иска да мине тънко, пари не даваа откъде заплати, осигуровки, за обслужващия персонал, като обслужват само тарикати