Отиде си Панде Ефтимов

Пазителят на българщината в Македония почина на 85 г.
Обновена: 13 авг 2017 21:58 | 13 авг 2017 21:55, Петя Славова
10
Отиде си Панде Ефтимов
Снимка: архив, Булфото

На 85 години си отиде един от най-големите пазители на българщината в Македония Панде Ефтимов, след продължително боледуване, съобщава "Фокус".

 Панде Сотиров Ефтимов е роден на 15 март 1932 г. в село Претор, Преспанска околия. Внук е на революционера и виден деятел на ВМРО Панде Суджов в Долна Преспа, убит от сръбската жандармерия на 22 март 1927 г. В спомените на Иван Михайлов се твърди, че е убит от свръхдоза морфин, инжектирана му от сръбски лекари, след раняване.

По време на образованието си, както сам казва е учил на български, на албански, на италиански и на сръбски език. Завършва Педагогика и Филология в Скопие през 1956 г. Заради отказа си да се отрече, че е българин по произход е арестуван през 1957 г. и е в затвор до 1961 г.

За втори път е арестуван през 1971 г. и лежи в затвора до 1974 г. Участва в създаването на редица патриотични организации в Македония, както и при формирането на ВМРО-ДПМНЕ през 1990 г.

Организатор е на поставянето на паметната плоча на Мара Бунева на брега на река Вардар, на отбелязването на годишнините на Тодор Александров, на подполковник Борис Дрангов и на други български национални герои, родени и свързани с Македония. Активен член е на Българският културен клуб.

Автор е на книги с поезия и разкази. Награждаван е с български ордени и медали. Българското му гражданство е възстановено през 2007 г.

"Аз не правя разлика между Македония и България. Изобщо не ги деля. Как да ги деля?" - каза той в едно от последните си интервюта., припомня БТА.

Министерството на външните работи на Република България поднесе своите съболезнования на роднините, близките и приятелите на Панде Сотиров Ефтимов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Панде Ефтимов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И защо досега не бяхте писали за него, а само за чалгаджийките и пр.?
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да го прости един от малкото достойни българи от Долната земя
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон, Българино, поклон! В Отечеството няма вече такива! Само сервилни продажници, отдали задните си части на Сатанаил за грошове!
2
5
 
52
 
! Отговори
Ати преди 6 години
Да отстояваш народността си при онези обстоятелства в Македония е повече от героизъм. Малцина го можеха. Панде Евтимов бе един от тях. Светла да е паметта ти, българино! Поклон!
1
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко, отиват си хубавите хора, както и българщината от Македония. Светла му памет!