Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова

може да lr вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация
Обновена: 13 авг 2017 07:30 | 13 авг 2017 07:30, Камелия Цветанова
150
Внимавайте с домашната ракия! Първакът е силна отрова
Снимка: Булфото, архив

Първакът от казана е отровен. Той може да вкара в гроба от 2 до 10 часа след консумация, предупреждават токсиколози, цитирани от "Монитор".

Първият потекъл алкохол при варенето довежда до неврологични увреждания, ако е поет в малки количества. Той е вреден дори за разтривки, тъй като отровата му прониква през кожата.

Симптомите на отравяне с първак са гадене, повръщане, падане на кръвното налягане, възможна е и кома.
Не само въпросният първак, но и ракията може да бъде опасна, ако стопанинът на казана е решил да спести от хубавия материал и сложи в него изгнили плодове, каквито вече има в изобилие след дъждовете, да прибави стари компоти и мухлясали сладка, както и плодове с костилките. Причината е, че при ферментацията костилките отделят опасната за човека циановодородна киселина, която блокира дишането.

Другата опасност, която крие домашната ракия, е че някои от казаните за варене отделят тежки метали, защото се почистват с химикали и спояват с химически лепила. Освен това всеки алкохол над 40 градуса крие рискове.

Освен това домашните казани нямат т.нар. степен на разделяне, която максимално да отдели метиловия спирт и тежките алкохоли от ферментацията. Тези алкохоли, погълнати в по-голямо количество, създават опиянение, близко до наркотичното, но могат и да имат много по-тежки прояви, като невропатологични и невротоксични действия.

Метиловият спирт пък може да повреди очния и слуховия нерв, да порази мозъка и дори да причини смърт.

Проблемен е етилацетатът, който се получава, когато произвoдителят пропусне момента на варене и остави плодове да ферментират повече време, при което те се превръщат в оцет. Така при варенето на джибрите оцетната киселина се свързва с етиловия спирт до получаването на въпросния етилацетат.

Това вещество се абсорбира в черния дроб и нарушава мастния обмен на организма, което в крайна сметка води до цироза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още по темата: ракияпървак
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно от черен Bushmills започнах да имам проблеми със стомаха.И минах на двойно преварена сливова домашна правена от майстор.Намесвам се в разговора ви само за да кажа.
38
0
 
15
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 6 години
Квото и да пия, на сутринта все едно не съм пил нищо! Вече си мисля, има ли смисъл
37
2
 
5
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Вместо да се карате, по-добре седнете и направете една дегустация. :)
36
4
 
8
 
! Отговори
DNS преди 6 години
Суджуците са по-малко ли вредни от домашната )))
35
1
 
7
 
! Отговори
маке преди 6 години
само думате я сум на четврътата
34
1
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 74Не се връзвай на тези PR акции.Големите звезди си идват с даже с мин. си вода.Цяла армия се грижи да угажда на взискателният им вкус.Може и да вкусят нещо от любопитство но толкова.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пиите само от напитките на Кироцаро,те са безвредни за вашето здраве!
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво трябва д означава монограмът lr в подзаглавката?
31
2
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 68Тези глупости си ги говорите на пейката пред блока нали.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото едно време и качеството на храната е било по-добро. Затова не са имали такива проблеми със зъбите.
29
2
 
24
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Честно казано хората са прави.Варенето на ракия си е майсторлък който малко хора знаят.Повечето са самоуки алхимици за които е важно само количеството и градуса.Масово се вари само от захар+малко плод за ферментация и от казана излиза отрова.И най скапаната водка е по добра от такива ракии.
28
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 58Добрия френски коняк се прави в ДОМАШНИ изби бе,тъпчо!
27
1
 
18
 
! Отговори
Рок енд рол преди 6 години
Цар Киро правеше водка "Цар Самуил"-на 100 човека оставаше по един с едно око да ги води.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я питайте руснаците какво най - обичат да пият в България!
25
2
 
13
 
! Отговори
прав си преди 6 години
До Анонимен 56Ти определено си пил от царкировата домашнярка,нали!?Личи си по поста ти!
24
3
 
33
 
! Отговори
селянина с BMW преди 6 години
И домашното сирене е вредно,и домашното кисело млеко пък също!За лютеници,компоти,сладка да не говорим!Домашната сланинка и пастърмата са си жива отрова!За домашна ракия и вино направо не ми се говори!Само ще кажа,че ако ги пиеш не можеш изкара и до 100 години!Ама ние,простите и бедни селяни,я караме на домашно!Понякога така завиждам на модерните eврогeйци!!!!Съдба,кво да праиш!?
23
1
 
18
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Махам първите 500милилитра метил допълнително отделям един литър първак и точа до четирсет градуса...жив съм....
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ракията е правопропорционална на трушията и обратно пропорционална на кесията!
21
1
 
18
 
! Отговори
миро преди 6 години
По вкусни храни и наоитки от домашно приготвените няма. За сьжаление неорекьснато се налагат за консумация ГМО продукти и концентрати с химия.
20
2
 
7
 
! Отговори
Haha преди 6 години
Abe vzimaite kupeshka rakiq da sponsorirame golemite. Hahaha. Nai dobroto e domashnoto !!!