Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз

Акценти от доклада на САЩ за религиозните свободи у нас
15 авг 2017 22:25, Анисия Иванова
67
Мормони и Свидетели на Йехова се оплакват от тормоз
Архив: Булфото

В частта за България Държавният департамент на САЩ посочва в тазгодишния си доклад за състоянието на религиозните свободи по света, че българската конституция гарантира свободата на религията и на съвестта.

Законът позволява на религиозни организации да се регистрират, за да могат да получават определени привилегии, включително правото на държавно финансиране, да поддържат училища и болници, както и да получават правото на освобождаване от имотни данъци. Конституцията признава православното християнство като традиционната религия в страната, а законът изважда Българската православна църква от изискването за регистрация.

През септември 2016 г. Народното събрание прие закон, ограничаващ носенето на обществени места на облекло, покриващо лицето, се посочва в доклада. През юли Върховният касационен съд отмени решението за признаване на виновен на мюсюлмански лидер, обвинен в разпространение на салафитски ислям и омраза към останалите религиозни групи.

През февруари Пазарджишкият окръжен съд започна дело срещу 14 роми мюсюлмани за пропагандиране на антидемократична идеология и подстрекателство към война и подпомагане на чуждестранни бойци.

Религиозни групи, които са в малцинство, включително Свидетелите на Йехова, мормоните и мюсюлманите, съобщиха за случаи на тормоз и враждебна реторика от страна на представители на някои политически партии и заявиха, че държавата не е предприела съдебно преследване срещу нападения на религиозна основа срещу техни представители.

В училищата беше забранено носенето на религиозни символи, включително на бурки и кръстове, а някои местни структури на властта продължиха да отхвърлят исканията за построяване на нови джамии и ремонтиране на стари. Върховният касационен съд отложи произнасянето по претенциите на мюсюлманската общност за реституционни права, като се очаква проверка за установяване на това дали тя следва да се смята за правоприемник във владението на конфискувани имоти, се казва в доклада. В определени общини малцинствени групи съобщиха за дискриминация и предразсъдъци от страна на структури на местната власт.

Мормони и Свидетели на Йехова съобщиха за физически посегателства и тормоз срещу представители на техните общности, продължават констатациите в доклада. Еврейски организации изразиха безпокойство заради реч на омразата и почитане на личности от времето на Втората световна война, свързвани с нацизма. Мюсюлманите, евреите и Свидетелите на Йехова съобщиха за случаи на вандализъм срещу свои храмове.

Американското посолство редовно обсъждаше с представителите на властите случаите на дискриминация и построяването на нови храмове, както и нарушенията на религиозните свободи с министерството на външните работи, посочва Държавният департамент.

Помощник-държавният секретар за Европа и Евразия и посланикът обсъдиха религиозните дела с министъра на външните работи Даниел Митов. Посланикът на два пъти се срещна с кмета на София Йорданка Фандъкова, за да обсъдят въпросите на религиозната толерантност, включително протестно шествие в памет на пронацистки политик от времето на Втората световна война.

След това шествие посолството излезе и с изявление, в което се отправя призив към хората да се обявят против нетолерантността. Посланикът писа до вестник, изразявайки разочарование от публикуването на карикатури на евреи, след което главният редактор излезе с извинение.

На срещи с религиозни групи и водачи посланикът и шарже д'аферът призоваваха за толерантност. Представители на посолството обсъждаха с малцинствени религиозни групи свързаните с религиозните свободи безпокойства, особено с общността на евреите, мюсюлманите, мормоните и Свидетелите на Йехова, се казва още в доклада, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
10
 
! Отговори
Би преди 6 години
Рижавите клонинги дали раздават брошури в Мадан,Кърджали, Сливен?
16
1
 
15
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Силно ме притеснява, че броя на джамиите в САЩ, съпоставен към глава на население, е доста, ама доста по-малък от този в България.За да се постигне баланс, има два метода на действие - или да почват ударно да строят джамии в САЩ, или да почваме ударно да събаряме джамии тука. Очакваме големия презокеански брат да реши какво от двете да е...После, като ни се поизравнят броя джамии, ще им пратим наш комитет, да ги съвества как да са толерантни.
15
0
 
13
 
! Отговори
Имайте предвид преди 6 години
Едра жена, добре говореща български език, но с руски акцент, продаваше в центъра на София кришнарска литература през 90-те години на 20-и век. Носеше книгите в ръце и спираше хората на улицата или по градинките.През 21-и век тази същата госпожа вече звъни по вратите на апартаментите и дава безплатни броеве на списание на Свидетелите на Йехова. Придружава я още някой, доста по нисък на ръст от нея, който бог знае защо се крие встрани от вратата, за да не го видите, когато отворите.
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най-интересно е,че и езика научават и навсякъде ходят. А са безкрайни в нахалството си.Бяха дошли на село(супер скътано място и редовен транспорт няма), и съседката възрастна културна жена не може да ги изгони , побъркаха я за един час, чак не издържах и ги разкарах с еднозначно посочване на вратата....единственото спасение е да не се започва въобще разговор
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са секти.Имаше доста самоубийства на млади хора,хлътнали по тези секти.Преди години някакви ми набутаха някакви книжки в ръката от Свидетели на Йехова,странното беше,че бяха на български език,а ние бяхме на пазара в Солун,тогава за първи път разбрах за тях.Само секунди след това,видях как гръцките полицаи ги разгониха с палки и не знам какво стана,защото отминахме.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе никакво освобождаване от данъци.Щом искат да развиват търговска дейност с имоти под наем, болници, свещи и реликви и наследство от миряни(да се чете заблудени овчици) какви са тези освобождавания....хайде ...като няма келепир ще намалеят драстично верите и пасторите...и няма да налазват нови и нови територии
11
0
 
20
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Мормоните са най-ужасни. Като радикалните ислямисти са.Против насилието съм, но те самите стигат до крайности. А Юта е щат за който няма единно мнение дали не е теократична държава, като Саудитска Арабия в която основен закон е Шариата.
10
0
 
36
 
! Отговори
Advocatus Diaboli преди 6 години
Мормоните и Свидетелите на Йехова са религиозни секти. Опасни агресивни секти.
9
0
 
21
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Посланикът писа до вестник, изразявайки разочарование от публикуването на карикатури на евреи..."Аха... значи на всички други може - на евреите не може? Що така бе, Миме? Шарли Ебдо значи е супер расистко издание, щом прави карикатури на всички. Французите може да бият карикатурина всички, българите не можем? Трябва да пазим богопомазаните?!?Старата песен на нов глас - всички малцинства искат привилегии, ама не се усещат кога се оливат и после Xитлeр им бил виновен...
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чих го дърват тези краварчета на наша територия? Католици ли искат да ни правят? Тези католици нямат работа в Християнска държава.
7
0
 
23
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Има и наркодилъри и трафиканти, които са бедни и се опитват да съберат кинти за "образование". И трябва да ги търпим да си разнасят отpовите щото са бедни, така ли?Много бoй трябва да ядат коnеленцата... много и редовно.
6
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нас защо трябва да ни интересува този доклад?
5
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако собавите и 5% сяра докато правите саnуна от тях, ще имате саnун против пърхот за кучета.
4
1
 
39
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Значи има надежда за обществото и държавата ни. Щом такива nедалчета са "тормозени" има добра новина. Нямаме нужда от тях и не искаме да тровят децата ни. Колкото повече бoй ядат толкова по-добре.А... щях да забравя... какво ни интересува нас европейците какво си мислят някакви американски "правозащитници"!? Почвам да се сещам... бойко е *** и ще стане това което му заповявдат от посолствата на америка и турция... докато е на власт.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са досадни тия йеховисти,разчитат на атеистите да им се придружат в песнопенията като им раздават и подаръчета ако са били послушни.
2
1
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двамка като тия от снимката преди две години лично ги отучих да обикалят около първа английска. Пък нека съм нетолерантен.
1
3
 
37
 
! Отговори
пеераси.......... преди 6 години
ХАХАХАХАХАХХАХАХАААААААААА..................