Петкова успокои: Чашата на "Цанков камък" не е спукана

Няма опасност за хората, увери енергийният министър
58
Петкова успокои: Чашата на "Цанков камък" не е спукана
Снимка: архив, БулФото

Чашата на язовир "Цанков камък" не е спукана и няма опасност за хората, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция.

Енергийният министър допълни, че в момента се извършва непланиран ремонт на геомембраната на язовира и планов, свързан с коритото на река Гащня.

Още по темата

Петкова обяви, че около 200 млн. лева са платени, като е заобиколен Законът за обществените поръчки. По думите ѝ през 2005 г. са извършени допълнителни разходи за изместване на пътя Девин-Михалково.

Договорената цена за тези дейности е 41 млн. евро, но проверка е установила, че има нарушение на законодателството относно обществените поръчки, обясни Петкова. "Прокуратурата ще каже кои са отговорните лица. В докладите ясно са посочени периоди, лица и действия", заяви министърът.

Според Петкова и в момента НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“ към няколко банки.  "Дружеството инвестира около половин млрд. лв. собствен ресурс, целият негатив от този проект се поема именно от НЕК", каза Петкова.

Министърът заяви, че най-важният приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност на страната. По думите й това ще се осъществи с продължаване на проучванията дълбоко в Черно море, като в изключително напреднала фаза са проучванията в блок Хан Аспарух, а скоро се очаква да бъде даден старт и на втори проучвателен сондаж.

Министърът на енергетиката заяви още, че трябва да бъдат изградени междусистемните връзки на България със съседните страни - интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и построената вече връзка с Румъния. "Изграждането на тази инфраструктура ще даде възможност да се реализира и концепцията на газоразпределителен център на територията на България", каза Теменужка Петкова.

Тя уточни, че до края на месеца ще бъде даден старт на обществената поръчка за избор на изпълнител, който да направи предпроектно проучване за този център, предаде БТА.

Запазването на ядрената енергетика в страната и намирането на решения, свързани с проекта АЕЦ "Белене" също е залегнало в програмата на енергийното министерство. Затова, по думите на Петкова, трябва да имаме ясна визия по отношение на това как да се използва оборудването за АЕЦ "Белене".

Тя припомни, че вече има сключен договор с Българската академия на науките, откъдето трябва да направят анализ за целесъобразното предназначение на това оборудване. Втората част от анализа на учените е свързана с основните посоки на енергийната стратегия на България до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Освен това трябва да се удължи животът и мощностите на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй".

Според Петкова сектор "Енергетика" е финансово стабилен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-жо Петкова, когато се говори за язовири в България е хубаво са знаете и че сме една от най-бедните на водни запаси в ЕС, което означава, че всеки язовир е въпрос на национална сигурност! И ако искате да търсите виновни, то проверете си шефа и бившите му министри за предаване на националните интереси, продавайки контролния пакет на Горна Арда на ЕВН.
8
1
 
15
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Кай е този Цанко и за какъв камък става въпрас? Аз виждам на снимката язовирна стена.Ама и ние имаме едни имена , мани , мани.
7
1
 
26
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Чашата може и да е здрава, ама на Деса Дуловската *** със сигурност и е яко спраскана саксията.
6
0
 
30
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
И сега, кой лъже, Баце, когато говори, че чашката е спукана, или министърката му, която казва, че не е? Доган, който казва, че няма нищо общо с това, не е получавал хонорари, или неговия съратник едно време, който казваше, че Доган е виден хидроинженеп, консултирал проекта, и едва ли не имал в сараите си макет в умален виз, един вид лаборатория, дето правел пидромелиоративните си проучвания???Все едно, излъганите сме всички ние, а вие пак гласувайте и търпете да ви обещават светло бъдеще ...
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много обикновенно хора ядоха бял хляб от там а от магистрала Тракия над 70 фирми пиха студена вода щото не може един километър да е в пъти по евтин от другите държави и трябва да се избива от под изпълнители и работници
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаем, че не е спукана, а хидроинженерите от партия Герб не са компетентни и трябва да бъдат уволнени.
3
4
 
15
 
! Отговори
rey преди 6 години
"Чашата ми" не е спукана и няма опасност за хората, съобщи министърът на енергетиката Тебемушка Путкова на пресконференцията.
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Нинова обеща съд за вожда за гнусните му лъжи, изведнъж язовира се поправи.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя знае по-добре Десислава Атанасова (универсалната депутатка, бивша министърка на здравеопазването) или енергийната министърка ?