Уникално! Наши лекари изградиха и сложиха трахея на пациент

Жената е страдала от сериозно раково заболяване
15 авг 2017 10:00,
8

Уникална за България операция беше извършена в столичната болница "Токуда". За първи път хирурзи изградиха и имплантираха трахея на пациент с раково заболяване, съобщи Bulgaria ON AIR.

Интервенцията е отнела повече от 10 часа, а оперираната вече се възстановява.

Началникът на отделението по "Гръдна хирургия" преживява няколко безсънни нощи преди интервенцията.

"Рисковете са много, местата за провал също са много при тази операция, но за щастие успяхме да се измъкнем с неглижибилни усложнения в такава сложна ситуация", сподели началникът на "Гръдна хирургия" д-р Цветан Минчев.

Пациентката е 60-годишна жена с рак на ларинкса. Туморът е направил рецидив, което наложило разширена операция. Освен изграждането на нова трахея, са отстранени засегнатите от заболяването хранопровод, щитовидна жлеза и паращитовидни жлези.

Операциите за реконструкция и имплантиране на трахея са изключително редки. А след успешната итервенция у нас, родните лекари са уверени, че могат да помогнат и на друи пациенти с подобни проблеми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: операцияТокудатрахея
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
варкай се капиталист преди 6 години
никакво закасняване и то със 100 години.този факт показва единственно че у нас рак на ларинкса, трахеята и околните структури не е имало, и че още преди 100 години хора на Запад са се разболявали от капиталистически рак на ларинкса. точка!ето сега и у нас зе да се въди капиталистическият рак, но вече с тиквоидни метастази със засягане на пипонените възли и кратунестите структори.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изхвърлена щитовидна жлеза, изхвърлен хранопровод и извадена и върната (в някакво неясно състояние) трахея не ми се струва лека,щадяща и безкръвна операция.По-скоро го анонсирам с експериментите на др.Менгеле.Вероятно за да се стигне до тук не е имало друг избор за докторите и жената.Вероятно докторите са си свършили отлично работата, да видим резултата за пациентката.Дано да се възстанови!
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 4: На запад се правят такива неща не от 80-те години, а от 1800-та година. Въобще на Запад вече няма даже такива заболявания, там текат реки от шоколад и масло по улиците и хората си топят френски кроасани в тях.
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникално е за България - 100 години на заден план! Подобни интервенций се практикуват на запад отпреди 80-те години! Би казал че е уникално за българските лекари (повечето) да са супер меркантилни, безхаберни и несъстрабателни!
3
0
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Не е съвсем така. Колкото по- рано се открие дадено раково заболяване толкова повеча шанс има за навременна реакция и взимане на необходимите мерки. Генетиката и наследствеността са малка част от раковите заболявания, повечето са в следствия на лошия начин на живот. Далеч са 80те години, когато се режеше и кърпеше. Сега всичко е на много по- добро ниво, набляга са на новите технологии и минимално инвазивна хирургия.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горката женица.Как ли ще ни се присмиват лекарите след 100-150години.Ще си казват,както ние сега казваме на методите им от преди толкова време - "тези са били касапи".За жалост медицината днес единствено добре се справя с кърпенето,ако си претърпял злополука и трябва да те закърпят,залепят и т.н.-имаш шанс.Имаш ли заболяване не в следствие на инцидент,малко вероятно е да ти помогнат.Генетиката е светлината в тунела,премахване на вредните гени още на ембрионно ниво.
1
2
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Браво Да им се вдигнат заплатите с по 2лв 50ст. Наредих!