За да няма нерви: Не мислете за почивка на работа! И обратното

Излизайте по-често в отпуск и забравете Facebook, съветва психолог
4
За да няма нерви: Не мислете за почивка на работа! И обратното
Снимка: Reuters

Не мислете за почивка, когато сте на работа и за работа, когато сте на почивка. Така ще използвате най-пълноценно времето си по време на ваканция и ще се адаптирате по-лесно към работното място след отпуск.

Това съветва психологът Светослав Фингаров.

"Трябва да сме отдадени на това, което правим - ако е почивка, да е пълно откъсване от ежедневието, ако е работа, да е работа. Това е начинът да се преодолее непрекъснатата тревога", каза специалистът пред БТА.

Според него разминаванията между очакванията за добро прекарване и реалността могат да доведат както до гняв за пропиляното време, така и до потиснатост, нервна напрегнатост, отчаяние, умора, изтощеност, избухливост, изблици на ярост.

Това е причина за влошаване на взаимоотношенията в семейството и на работното място между колеги.

Фингаров съветва за пълноценна почивка да не разчитаме само на отпуската. Според него е  много по-важно да направим балансирано ежедневието през цялата година, така че между работните ангажименти и свободното време да има здравословна връзка.

"Необходимо е да се редуват и по-леките работни задачи, които позволяват гъвкавост и свобода, с такива, които са по-отговорни и искат повече концентрация. Тази гъвкавост води до баланс в живота като цяло", смята психологът.

Той съветва и да се излиза по-често в отпуск.

"Най-хубавият вариант е да бъдат осигурени няколко по-краткотрайни почивки през цялата година. Доброто планиране и балансът между работа и развлечения са важни и не могат да се компенсират само от една по-дълга отпуска", категоричен е Фингаров.

Според него дългият отпуск дава възможност за по-пълно отдалечаване за определен период от време, но по-честите почивки осигуряват чувството за разнообразие и бягство от предвидимото и повторяемото.

Психологът съветва по време на почивка хората да забравят за социалните мрежи, както и да се абстрахират от контакти с непознати, които могат да ги натоварят. Сполред него е добре и да избягват негативната информация в общественото пространство, която стресира и депресира.

Депресията след ваканция е неизбежна и понякога продължава със седмици

Стресът след завръщане от отпуск засяга много хора по света, а леките форми на депресия са почти неизбежни, коментира Светослав Фингаров. Последиците от този вид особен стрес са не само психически, но и физически, допълни психологът.

Той съветва за избягване на напрежението хората да си оставят по един ден за адаптация в началото на почивката и един преди завръщането на работа. Той цитира препоръки на други негови колеги - изследователи, които се занимават с организационна психология, според които за по-лесна адаптация на работа е необходима точност - пристигане навреме на работа, което създава усещането, че всичко е под контрол и ни позволява да си тръгнем навреме.

Според експертите осем часа работен ден са напълно достатъчни сами да си изградим стратегия да свършим важното. По този начин не се губи нито личното време, нито това на другите, което е не по-малко ценно.

Психолозите съветват хората да се научат да си тръгват навреме от работа, когато са приключили задачите. По думите на Фингаров България е една от страните, в които хората прекарват много време на работното място с ниска продуктивност.

Не е нужно да губим време в безсмислено присъствие и симулиране на работна дейност, допълни психологът.

Постваканционният синдром включва усещането, че живеем само за работата и за другите.

Затова е нужно и след почивката да продължим да отделяме повече време за себе си и близките си. Сред съветите за по-лесна адаптация е и повече сън. Осем часа работа, осем часа свободно време и осем часа сън са ключът към доброто себеусещане. Да се върнем в рутината в работата, не означава да се преместим да живеем в офиса, допълни Светослав Фингаров.

Ако хората успеят да организират добре дните за почивка, ще успеят от една страна да прекарат пълноценно времето си с най-близките; да посетят нови места, интересни туристически дестинации, театрални и музикални спектакли. От друга страна след добре прекарана отпуска, те се завръщат на работните си места по-креативни с нови идеи; по-мотивирани за работа, допълни Фингаров.

По тази причина психологът съветва мениджърите да не отказват почивка, но отрано да обсъдят с персонала организацията на отпуските, за да не се превръща лятната почивка в повод за допълнителен стрес както за ръководството на фирмата, така и за работниците.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
5
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
за добра почивка трябват много шарени хартийки,каквото ние масово нямаме. Остава варианта да почиваме на село и да си приготвяме еко храна в буркани..
3
0
 
2
 
! Отговори
Разбирач преди 1 година
Психологът навярно принципно е верен като съвет, но не е наясно с нещата от живота. Как може собственика-мениджър да не мисли за бизнеса си по време на почивка, като за него времето е пари и мобилния му телефон звъни непрекъснато по работа. А да не говорим за тежките случаи, когато ръководят бизнеса си от плажа чрез лаптопа.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да на нормалната отпуска викаме дълга, пък и ясно че пари нямаме за нея,но може и вкъщи да почиваме .Сега и отпуски да не може да се взимат дори и това което се полага
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми те повечето хора в Бг работят както им и плащат.Средната заплата стига за 3-4 дни на морето.В хубав хотел не в коптор с мокет от соца и баня с ръждиви тръби.Така че всяко нещо за парите си.