Има ли от отровните холандски яйца у нас? Може би...

Да се забрани вноса на натрошени замразени яйца, съветват експерти
16 авг 2017 08:18, Мария Захариева
12
Има ли от отровните холандски яйца у нас? Може би...
Снимка: архив, Ройтерс

Отровните яйца от Холандия, съдържащи финпропил, има риск да се появят в яйчени продукти и в България, алармира шефът на птицевъдите у нас проф. Димитър Белоречков.

Той обясни, че опасността идва, когато яйцата бъдат внесени натрошени, замразени в пластмасови торбички.

Още по темата

"Те се проследяват много трудно, защото винаги се доверяваме на съпровождащите сертификати. Навремето така ни пробутаха яйцата със салмонела от Полша, а се оказа, че тке са обикаляли цяла Европа, докато в България се разбере да бъдат спрени", припомня проф. Белоречков пред "Монитор".

Според него, никой не твърди, че яйца или продукти от тях с финпропил вече са у нас, но професорът предложи да се забранят доставките на подобни замразени натрошени яйца, които отиват в наши фабрики за производство на яйчен прах.

Според Белоречков съществува и друг риск, защото препаратът остава и в месото на кокошките, снесли тези яйца. "Няма да се учудя, когато след като ги убият, това месо няма да тръгне из цяла Европа и да стигне до България", добави шефът на Съюза на птицевъдите.

От Българска агенция за безопасност на храните категорично опровергаха твърденията , че има риск от подобни доставки. В случай, че въпросните кокошки бъдат убити, то те ще бъдат изгорени или загробени, но месото им няма да се появи на пазара. От ведомството твърдят още, че фермите в Холандия сега са под строг контрол на тамошните санитарни власти. 


12
Още по темата: БългарияЯйцафинпропил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Ние изядохме 20-годишното месо от луда крава, та едни яйца ли ще ни се опрат?!! Българинът е обръгнал на отрови, даже може да му прилошее от чиста храна...
8
2
 
0
 
! Отговори
има милиони внесени преди 1 година
Миналата седмица моя позната съседка беше видимо тежко отровена от отровни вносни яйца. Имаше неадекватен вид, Неконтактна с видими промени на лицето и тялото..

Вчера я видях свежа весела засмяна с около 12% остатъчни увреждания вкл на лимфатична охрана./лечение със полови масажи и мъжки лечебни течности/съпруга и се върна от чужбина
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човекът го каза много ясно ,че проблемът не е в яйцата с черупки, защото на всяко едно е отбелязано кога и откъде е излязло, а в яйчния меланж, където се проверява само по документи и измамата е много лесна.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми гледайте какво купувате бе. Има марка няма да казвам името нали продават яйца в картонена кутия със зелен итекет и са от българска ферма.
5
2
 
11
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 1 година
Яжте суджук!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че що да ги хвърлят, като могат да ги пуснат на двойна цена в българия.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали затова сме в Европа, някой трябва да яде боклуците и да работи черната работа.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Споко, ще ги хапнете на промоция в някоя от веригите.
1
3
 
16
 
! Отговори
zeus преди 1 година
То е ясно, че отдавна сме ги изяли на майонеза, ама в страната на тиквите само суджука е с гарантирано качество :)