Техническият на колата – вече без бележка за платен данък

Фирмите без дейност вече няма да подават финансови отчети и данъчни декларации
16 авг 2017 07:00,
39
Техническият на колата – вече без бележка за платен данък
Снимка: архив "Булфото"

Годишният технически преглед на автомобилите ще се прави без шофьорите да носят бележка за платен данък за колата.

Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, предложени от Министерството на финансите.

В момента, за да направим задължителния технически преглед, трябва да представим двата регистрационни талона на автомобила – голям и малък, полица от валидна застраховка "Гражданска отговорност", лична карта, както и бележка, че сме платили данъка на превозното средство.

Ако бъдат одобрени предложенията бележката за данъка няма да ни е необходима, защото информацията, че сме платили налога ще се набавя  чрез автоматизирана система за обмен на информация, пише "Монитор".

Освобождаването от бележка за платен данък за автомобила е едно от облекченията, които се правят за граждани и фирми. Много други удостоверения и справки ще започнат да се събират по служебен път.

С промени в преходните и заключителни разпоредби на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) се правят и поправки в още няколко закона, сред които Законът за акцизите и данъчните складове, Законът за местните данъци и такси, Законът за корпоративното подоходно облагане, Законът за ДДС, Законът за счетоводството и други.

Проектозаконът е публикуван за обществено обсъждане, а становища могат да се подават до 14 септември.

Ако промените бъдат приети на хората вече няма да се налага да си вадят удостоверение за наличие или липса на задължения. То ще се предоставя по служебен ред от Националната агенция за приходите (НАП), Агенция "Митници" и съответната община към компетентните органи, изискващи информацията, обясниха от финансовото министерство.

Освен тези промени се предвижда още фирмите без дейност да не подават вече данъчни декларации и финансови отчети. По данни на Националния статистически институт (НСИ) през миналата година неактивните фирми у нас са били 188 751.

Според действащия в момента закон обаче те са длъжни да подадат счетоводния си баланс в търговския регистър срещу такса от 20 лева, ако го пуснат по интернет или 40 лева, ако отидат да го дадат на гише.

Отпада и изискването фирмите да подават справка от търговския регистър, че не са в производство по несъстоятелност или ликвидация, когато подават искане за издаване на лиценз за управление на данъчен склад, за издаване на удостоверение за освободен от акциз краен потребител или друг регистрационен режим по Закона за акцизите и данъчните складове.

Фирмите няма да подават и информация, че не са извършили тежко или повторно нарушение по Закона за акцизите и данъчните складове, когато подават искане за издаване на лиценз, регистрация или удостоверение за извършване на дейности с акцизни стоки.

Операторите на ваучери за храна пък няма да подават информация, че не са осъждани за умишлено престъпление  от общ характер при подаване на документи за издаване на разрешение за осъществяване на дейност. Справката за съдимост ще се предоставя на Министерството на финансите по служебен ред от съответните съдилища.

Същата информация ще се набавя по служебен път и за членовете на управителните или контролните органи и неограничено отговорни съдружници в юридическите лица, които извършват дейност като обменно бюро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
Киро Кюмюря преди 6 години
Не знам, каква новина е това за бележките, от миналата година не се иска.
31
3
 
10
 
! Отговори
jk преди 6 години
Без бележка - добре . Много по-интересно е как ще се минава без катализатор след 2-3 години ...
30
3
 
4
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Аз да питам ,че си пазя една стара бележка за химическо чистене,дали може да ми послужи за някакво опрощение или да я изхвърля на ***
29
2
 
5
 
! Отговори
До Joko 16 преди 6 години
Добре че са тези дето мЕчат и мЕкат за да ви пълнят гушите на вас Софиянци с пари от наеми, а пък после вие да се правите на много велики столоичани!
28
1
 
10
 
! Отговори
minawa6t преди 6 години
ми аз минавам преглед последните 8 години БЕЗ бележка за платен данък (които се плаща онлайн). та не виждам новина в случая.по-скоро трябва да се затегнат критериите за прегледите, понеже е пълно със скрап по улиците.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетила се Мара ... аз и сега ходя без тази бележка. Плащам данъка с банков превод.Поне последните две години на пункта, на който ходя казват, че те могат да проверят дали данъка е платен. Което означава, че имат някакъв достъп до информация.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето автомобили в България, не биха били технически изправни в северни стенаи, като Дания и Канада.
25
2
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
"Годишният технически преглед на автомобилите ще се прави без шофьорите да носят бележка за платен данък за колата." Тук се наблюдава простотията на хората които управляват държавата. Техническите прегледи на МПС се извършват от частници на които властите са им прехвърлили задъжението да се борят с неплащането на данъци, за което е отговорна само държавата.
24
19
 
19
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Сега и ако върнат софийското жителство, ама със задна дата, примерно 20 години назад, цена няма да имат! По централните улици в София вече не можеш да чуеш българска реч - то е въй, мъй, мье, добрье, нье - маймунски звуци на прованса!
23
2
 
13
 
! Отговори
redordead преди 6 години
най-накрая...беше абсурдно да си платиш данъка онлайн и да трябва да ходиш до общината да ти издаде бележка, че си го направил...все пак сме 21 век...
22
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чета ви от Турция и ви се смея, колко сте напреднали нямам думи.
21
5
 
12
 
! Отговори
гейчо преди 6 години
А защо трябва да има технически прегледи.това просто си е рекет.и сега по пътищата се движат всевъзможни гробници минали техническия преглед.Стига с този рекет който ни се налага.като гледам градския транспорт част от автобусите в какво състояние са рекет здаден рекет приет.ОТ РЕКЕТА НА БЕЛИТЕ ЯКИЧКИ НЯМА ПО ЛОШО КОЛКО АГЕНЦИЯ ИМА СЛУЖИТЕЛИ КОИТО САМО ЦУЦАТ ПАРИЧКИ НО НАЛИ СА КОРДИНАТОРИ НА ГЕРБ
20
4
 
26
 
! Отговори
Stefko 88 преди 6 години
като автомонтьор ви казвам.Хората карат таралясници , едвам смогват с обслужването (затова се и чупят).С коли на по 20-25 години изтормозени до край какво очаквате. Докато хората не започнат да получават адекватно възнаграждение няма да се промени и мисленето им.Като няма пари човек какво да кара нова кола за 30 бона?Масово се карат дърти таратайки , които няма как да са технически изправни поради простото обстоятелство , че заложения ресурс в тях е взет преди години още!
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а защо отпада платеният данък за МПС-тата, това поне караше хората да си го платят преди да минат прегледа.Сега кой ще ги кара?
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прегледите са пълна бумащина. Как може, да ти прегледат колата, да ти я оставят, а ти да не можеш да я запалиш от 6 опита, но да се води,мче е технически изправна ?
17
3
 
4
 
! Отговори
Аноном преди 6 години
Някой може ли да даде линка към сайта с дадения закон за обществено обсъждане, защото колкото и да го търся в сайта strategy.bg не мога да го намеря (може да е в някой друг сайт).
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жокич, ти на софиьйански ли искаш да ти проговорят. Хората си говорят на български, време е ти и другите две семейства да го научите.
15
18
 
20
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До КелешЗа какво спиране на провинциалистте говориш. Тя, цялата България се пренесе в София. Във входа в който живея остаханахме само 3 семейства софиянци. Останалото, навлеци, меЧат , мЕкат, Ъкат.... на моменти се чудя на какъв език говорят.
14
8
 
5
 
! Отговори
алф преди 6 години
безмислената бюрократщина тряя да се прекрати и тези пари да се вложат за подобряване техн състояние на колите. Пример: маха се прегледа и вместо него за около 150лв(зависимост от размера на колата ) на година се извършват задължително необходимите ремонти: гуми, масла филтри катализатор и други. И се намаля данъка.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз и сега минавам преглед без тази бележка.