ТОЛ система ще има! На каква цена? За какви пътища?

Експерт: Не мога да платя за път, който ми нанася щети!
16 авг 2017 10:45,
70

ТОЛ система ще има и се работи винетките да отпаднат, заяви в "България сутрин" бившият председател на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев. Той обаче алармира, че информацията, която излиза, е тотално разнопосочна.

"Министърът казва, че финансовият модел ще бъде направен, след като бъде внедрена системата. Това са прави преди, а не след това. Все още не се знае за кои пътища ще важи. Нормално е да важи само за магистралите", обясни Ананиев.

Още по темата

Той добави, че в контекста на въвеждането на ТОЛ системата за пътната мрежа у нас, никой не споменава за корупцията и състоянието на пътищата.

Ананиев настоя, че съществува проблем с харченето на събираните пари и ниското качество на продукта, който се предлага.

Очаква се днес да бъдат отворени шестте оферти за платено преминаване по републиканските пътища, а ТОЛ системата да получи срок за въвеждане у нас.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков посочи, че главна тежест на работещата в момента система е, че винетките се поемат като обем от хората с леки коли, което по думите му е несправедливо.

"ТОЛ системата е нещо, което ще работи в бъдеще. Тя ще бъде базирана на GPS системата - хората няма да виждат бариери, входове и изходи от магистрали. Трябва обаче да се каже каква ще бъде средната цена за минаването", коментира той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че автомобилите, които замърсяват повече, ще плащат повече.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов също коментира темата.

"Продължаваме да настояваме да има ТОЛ система, но когато се говори за прозрачност, е съвсем нормално да искаме параметрите. В цяла Европа под ТОЛ такса се разбира само заплащане на аутобан. В момента говорим, че в България с ТОЛ ще бъдат обложени първокласни и второкласни пътища. Можеш да вкараш ТОЛ система за нещо, което е лукс. Трябва да си дадем ясен отговор стават ли нашите аутобани за ТОЛ такса", обясни той.

Лалов е на мнение, че мнозинството от първокласните пътища у нас не отговарят на никакви критерии. Той не е съгласен превозвачите да плащат за "трагични пътища, по които камионите им се чупят".

"Не мога да платя пътя Видин - София, защото той ми нанася щети, а не ми носи ползи. Не мога да платя всички части от аутобанната система, които не отговарят на никакви изисквания", категоричен бе Лалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тия коментари, сме го закъсали отвсякъде. Тука угодия и управия няма да има никога. С тия кражби в главите и какво ли не. Ами научете си децата да не крадат. Все някога трябва да се почне и това.
24
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Червени клошари, ходете си в Северна Корея, там всичко е без пари вкл. и пътищата!
23
1
 
22
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
До zeusНапълно съм съгласен да плащам, но за една хубава услуга, т.е. перфектни пътища. Тука слагат каруцата пред коня и казват това е, плащайте. Аз и сега си плащам като ПОП, ама си чупя автомобила всеки ден..
22
9
 
5
 
! Отговори
червен каскет преди 6 години
До Анонимен<html><body><!--StartFragment--><div style="position: absolute; top: -1000px; height: 1px; overflow: hidden;">Щото при ГЕРБ цъфна и върза държавата. Цъфна бюджета с 16млрд., цъфнаха новопостроените пътища на Вожда-Слънца, върза си гащите с коалиционните партньори, които обвинява за некадърността си... Цъфнаха и измами, и далаверки, и суджъци, и рекети над бизнеса и мн. други. ===============Това в централата на БСП ли ти го спуснаха да го копираш?
21
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми, естествено, че ще плащаме да не искаш пътищата да са без пари?
20
2
 
15
 
! Отговори
Няма преди 6 години
да ревете! Като каже Н.В. ББ, и винетки ще купувате, и ТОЛ такси ще плащате пък даже и за третокласната пътна мрежа!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на бас че както и да го направят, ще се краде :DТОЛ система по GPS, има да си пъркаш цял ден с камиона и накрая си минал от съседа до вас 20м и то по инерция.
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пари и сега има, но се краде безогледно!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По принцип тол-системата е най-справедлива, ама нашите образи ще опорочат и това. Караш - плащаш. Ама при нас ще стане Караш по разбит път - плащаш.
16
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е просто и няма какво да се хленчи. Това било, онова било. Искаш пътища - трябват пари и поддръжка. На аутобаните се слагат навсякъде пунктове. Навсякъде ги има, само у нас било много сложно и се умува постоянно.
15
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
600 лева брутна заплата реално е малко под 400, а иначе сме стабилни.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Щото при ГЕРБ цъфна и върза държавата. Цъфна бюджета с 16млрд., цъфнаха новопостроените пътища на Вожда-Слънца, върза си гащите с коалиционните партньори, които обвинява за некадърността си... Цъфнаха и измами, и далаверки, и суджъци, и рекети над бизнеса и мн. други. Странно защо герберастите са толкова заслепени, че не виждат и чуват нищо, освен Вожда. А някога са се родили като хора, докато деградацията ги е превърнала в ***...
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне милиард, при това за сигурно най-скапаното гориво в целия ЕС.Ама там никой не ще да проверява.
12
0
 
21
 
! Отговори
Bai Spiro преди 6 години
Какъв първокласен път е Видин-София?!? Този път е трагичен! Прилича на междуселски с 2 ленти, а всъщност е международен, много натоварен и опасен, разбит и мръсен....Много хора намериха смъртта си там. Ще е срам и позор за преминаването на подобен път да се искат и пари!
11
4
 
31
 
! Отговори
asdf преди 6 години
Като гледам на къде вървят нещата, ще има ТОЛ система и винетки, едновременно. Просто ще започнем да плащаме повече, а парите пак ще отиват в джобовете на близките до ГЕРБ фирми. И това, както става винаги, няма да повиши качеството на пътната система. Просто ще има повече парички, за някой чичковци. За тези, които не осъзнават, колко данъци постъпват и сега, само си помислете за акциза и ДДС, които плащаме за всеки литър гориво и ще видите, че от там в държавата влизат поне милиард.
10
0
 
40
 
! Отговори
zeus преди 6 години
До ХммЩе плащаш като поп, един път данък, понеже замърсяваш, втори път акциз на горивата, щото замърсяваш, трети път ТОЛ такса, понеже замърсяваш. Парите от нито едно от трите обаче не отиват за екология, напротив, горите се секат безконтролно.
9
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз по магистралата София - Бургас си изпочупих колата, пък какво остава за София - Видин? За какво да плащам?
8
0
 
19
 
! Отговори
Хмм преди 6 години
Не разбрах за леките коли, ще плащали повече тези, които замърсяват повече.... Тук не става ли въпрос за рушене и поддържане на асвалт!? Какво замърсяване? Тол система само за магистралите и за камионите. За автомобилите електронна винетка!
7
0
 
13
 
! Отговори
Внимание преди 6 години
Арестуваха ч който пише против Борисов!
6
3
 
13
 
! Отговори
Запрян преди 6 години
Целта опасване на цялата страна с камери и тотален контрол