ТОЛ система ще има! На каква цена? За какви пътища?

Експерт: Не мога да платя за път, който ми нанася щети!
16 авг 2017 10:45,
70

ТОЛ система ще има и се работи винетките да отпаднат, заяви в "България сутрин" бившият председател на Комисията по транспорт в НС Настимир Ананиев. Той обаче алармира, че информацията, която излиза, е тотално разнопосочна.

"Министърът казва, че финансовият модел ще бъде направен, след като бъде внедрена системата. Това са прави преди, а не след това. Все още не се знае за кои пътища ще важи. Нормално е да важи само за магистралите", обясни Ананиев.

Още по темата

Той добави, че в контекста на въвеждането на ТОЛ системата за пътната мрежа у нас, никой не споменава за корупцията и състоянието на пътищата.

Ананиев настоя, че съществува проблем с харченето на събираните пари и ниското качество на продукта, който се предлага.

Очаква се днес да бъдат отворени шестте оферти за платено преминаване по републиканските пътища, а ТОЛ системата да получи срок за въвеждане у нас.

Изпълнителният директор на Камарата на строителите в България инж. Иван Бойков посочи, че главна тежест на работещата в момента система е, че винетките се поемат като обем от хората с леки коли, което по думите му е несправедливо.

"ТОЛ системата е нещо, което ще работи в бъдеще. Тя ще бъде базирана на GPS системата - хората няма да виждат бариери, входове и изходи от магистрали. Трябва обаче да се каже каква ще бъде средната цена за минаването", коментира той пред Bulgaria ON AIR и отбеляза, че автомобилите, които замърсяват повече, ще плащат повече.

Председателят на Националното сдружение на българските превозвачи Красимир Лалов също коментира темата.

"Продължаваме да настояваме да има ТОЛ система, но когато се говори за прозрачност, е съвсем нормално да искаме параметрите. В цяла Европа под ТОЛ такса се разбира само заплащане на аутобан. В момента говорим, че в България с ТОЛ ще бъдат обложени първокласни и второкласни пътища. Можеш да вкараш ТОЛ система за нещо, което е лукс. Трябва да си дадем ясен отговор стават ли нашите аутобани за ТОЛ такса", обясни той.

Лалов е на мнение, че мнозинството от първокласните пътища у нас не отговарят на никакви критерии. Той не е съгласен превозвачите да плащат за "трагични пътища, по които камионите им се чупят".

"Не мога да платя пътя Видин - София, защото той ми нанася щети, а не ми носи ползи. Не мога да платя всички части от аутобанната система, които не отговарят на никакви изисквания", категоричен бе Лалов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
12
 
! Отговори
чичо-дядко преди 6 години
До ГЕРБ foreverгробче... аз си плащам данъка на автомобила, към горивата - акциза (който по принцип е за това), винетка, ДДС и т.н. и... какво получавам - разбити пътища. По принцип на всякъде се заплаща ТОЛ такса само за магистралите.
64
1
 
6
 
! Отговори
Васо преди 6 години
До Анонимен 67: Много правилно разсъждение. Щото аз с моята кола и умения ще предпочета да ида до Бургас по подбалканския път. Ще ми е по-бавно, по-скъпо като гориво но по-спокойно и приятно пътуването. Няма да се състезавам с юнаци с птичи мозък по магистрала, пък и някой лев ще похарча в полза на малките селища по пътя. Някога е имало път на коприната без ТОЛ-такси, ама покрай него селищата са процъфтявали. Сега ни вкарват в едни писти, както овцете в коридора за стригане. Референдум трябва.
63
3
 
7
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Разбрах ББ от какво ще краде, ама няма да стане. Първо краде от магистралите, сега иска и да си плащаме за некачествената му работа. Вземете акъл от Европа, умници и го направете пропорционално за възможностите на хората у нас. Стига кражби
62
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЛ такси се събират в цяла европа единствено за магистрални пътища, слезаш ли от тях няма такси. Абсурд е да се събират такси на второ- и третокласни пътища.
61
7
 
1
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 6 години
Всеки трябва да плаща! Когато човек си плати таксата за каквото и да е получава морално успокоение и по жилите му пропълзява вътрешно задоволство.
60
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най справедливо ще е да наложат тол такса на каруците на кафевите, поне някаква файда от тях.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всяка държава от ЕС с ТОЛ-такса има алтернативни национални пътища, които са безплатни. Може и по-бавно да се придвижваш, но имаш алтернатива. Тук няма такава. И как да плащам за някой път тип "лунен пейзаж"? Няма как да стане просто
58
2
 
4
 
! Отговори
fhvthcu преди 6 години
Надявам се да се направи съвременна електронна система и на колите да не се налага да спират и да се редят на опашки по гишета. Би било да се помисли дори за общоевропейска система: универсално устройство, което можеш да си зареждаш онлайн и във всяка държава да ти теглят от баланса пари според изминатото разстояние.
57
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И.............впоследствие ще се окаже,че само с товарни автомобили цялата система на тол-а не може да се изплати и ще се наложи махане на винетките и на леките автомобили!!А въвеждането на такса за леки автомобили е на постановление разстояние!!Колко изтърпяхме,търпим и ще търпим,че това ли ще ни се опре!!Една справка:В миналото разстоянието Солун-Атина имаше 3 пункта за тол такса при разстояние около 500 км.Сега са 7,като сумата за придвижване с лек автомобил е около 50 евро!Идва и у нас!!
56
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ са в паника. Свършиха индиректните кражби и преминаха към директни.
55
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Естествено че ще спечели някоя от многото фирми на Сождука и Прасилян.
54
0
 
21
 
! Отговори
Васо преди 6 години
Не са в състояние да пресметнат ще загуби ли държавата или ще спечели от въвеждането на ТОЛ система. Та затова финансовия модел ще върви след системата. Това показва нивото на интелект на управляващите. Смятат да си докарат сметката до печалба с последващи корекции на цена и обхват на пътищата. Та може да я докарат до положение практически разрушен път да влезне в системата им. И пак ще са прави с оправданието, че това е единствения начин да се поправи. СмЕх голЕм, ама си е за плач от пейката.
53
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поддръжката на пътищата плащате чрез пътните данъци, плащате ги чрез винетките, плащате ги чрез акциза на горивата. Сега ще ги плащате допълнително и чрез тол-такси, без другото да отпадне. Опашата лъжа е, че не си плащаме за поддръжка на пътищата. Плащаме и то солено, просто парите отиват за друго - например за партийни субсидии.
52
0
 
22
 
! Отговори
- - - преди 6 години
Каква ТОЛ система бе пу*ки майни. Цялата държава цъфнала и вързала те ТОЛ система ще въвеждат. Я се огледайте по Европа за какви пътища се плаща ТОЛ такасата и тогава пак говорете... Първо оправете пътищата и тогава помислете за това, а не само да хвърляте прах в очите на хората, че с парите от ТОЛ системата ще бъдата оправени пътищата, както едно време се говореше и за винетката....
51
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои МАГИСТРАЛИ!?
50
0
 
17
 
! Отговори
до readordead преди 6 години
Защо да е включена в бензина ако карам единствено в града? Много хора имат малка градска кола и друга, която карат при междуградско пътуване, и за двете плащат пътен данък. Не е много справедливо да има включен тол в горивата.Има други практични начини, но при условие че имаме и пътища. Този последният много правилно казва, че не трябва да се плаща за път, който ти поврежда автомобила.
49
3
 
18
 
! Отговори
ДМС:Чанта Павлова преди 6 години
Е нали трябва мис Хипо.... пардон Павлова да си купи нови чантички.Тя се изживява като моден корифей и докато беше министър харчеше бюджета на министерството ,за да се обличат подчинените и с маркови дрешки,лично подбрани от нея.
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как до сега не сте измислили такси за велосипедистите и майките с бебешки колички ми е чудно.Я се коригирайте след"ваканцуването".
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевЧерноглавите трябва да се дондуркат, за да гласуват за ГЕРБ, нали Баце?
46
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво означава одържавяване на ТОЛ системата. Това е простотия, защото и без това държавата я плаща. Тя плаща някой да я изгради и да я поддържа и се изисква да са професионалисти. При всички случаи държавно дружество ще я администрира и прибира парите. Обаче как Нанков би правил такава система ... но без частни фирми ? Ще запише университет ... ще построи фабрика за полупроводници или какво? Ще прати партийно назначени лелки да окабеляват :) да бе