Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?

Поколението, за което няма да има достатъчно работещи млади!
17 авг 2017 11:30,
123
Демографска криза: Възможно ли е да останем без пенсии?
Снимка: Reuters, архив

Работещите в момента българи на възраст между 40 и 44 г. е възможно да останат без пенсии заради демографската криза у нас, тъй като няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Британски икономисти от "London business school" изчислиха, че родените през 1982 г. ще са първото поколение британци, след което хората няма да получават пенсия. Според тях демографската криза и социално икономическите проблеми на бъдещето ще сринат социалните системи на Великобритания. Статистиката сочи, че родените през 1981 – 1982 г. са поколението Х – за тях няма да останат достатъчно работещи млади, които да захранват системата.

Към момента работещите българи все още са повече от пенсионерите, но картината към 2037 г. – само след 20 години – е съвсем различна. Тогава ще има близо 500 хил. пенсионери и недостатъчно работещи млади, които да издържат системата. Изчисленията показват, че българското поколение Х – това, за което няма да има достатъчно работещи млади – вече е факт. Това са хората, родени от 1973 до 1977 г., които в момента са на между 40 и 44 г. Техният брой е 537 хил.

Всяко едно поколение след тях ще бъде в същата ситуация – при достигане на пенсионната възраст, няма да има достатъчно работещи млади, които да издържат системата.

Според бившия социален министър Иван Нейков опасност за тотален срив в системата и спиране на изплащането на пенсиите у нас не съществува.

"Вашият анализ е верен и това се знае от 20 години. Това са стабилни тенденции, заради които започнахме пенсионната реформа още през 2000 г.", пояснява Нейков.

По думите му, ако българската пенсионна система изпадне в подобна ситуация, тогава липсите ще бъдат покрити от държавния бюджет и пенсиите ще продължат да се изплащат.

"В момента стабилността се крепи на ниските пенсии. Ако утре станат 2 пъти по-високи – край. Това е нещо, което тревожи всички в Европейския съюз, най-застаряващата общност в целия свят", Нейков пред bTV.

Той е категоричен, че не може да се прави сравнение между пенсиите на британците и тези у нас, тъй като мащабите са съвсем различни – английските пенсионери харчат техните пенсии във Великобритания, например.

"Не казвам, че на нашите пенсионери им е по-лесно, но да не забравяме българския феномен, че 92% от всички българи имат собствени жилища, докато 80% от британците живеят под наем", припомня Нейков.

"В момента у нас 2,5 млн. българи са на трудов договор. Отделно имаме самонаети, имаме предприемачи. Общият брой на осигуряващите се е над 3,5 млн. В момента ние сме в това състояние, което тресе целия ЕС – при други страни 4 работещи издържат 1 пенсионер, а у нас – 2 издържат 1", пояснява още Нейков.

По думите му безработица при висококвалифицираните служители у нас няма, като проблемът е при т.нар. "отчаяни безработни" – "Те вече не вярват на системата и не се появяват в нея. Дори не ги отчитаме", пояснява Нейков.

Бившият социален министър е категоричен, че пенсионната възраст у нас ще продължи да се вдига, за да може системата да бъде стабилна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали според журналистите си внасяме бежанци ислямисти точно за да ни хранят, а и интегрираме ромите (не алкохола) и те ще плащат пенсии. На редакцията на Ивенстор например ще я плащат Цар Киро и Мустафа от Афганистан ;)
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво прави в момента държавата, като ни задължава да плащаме осигуровки? Задължава ни да се отделяме от заплата, като спестяванията да не са при нас, ами те да ни ги пазят и като дойде врем уж ще ни ги върнат. Вярва ли някой, че всичките пари, които е дал държавата да му ги пази през всчики години, които е работил, ще му ги върнат после да си поживее поне 10 години преди да умре? Защо ние сами не си пазим спестяванията и сами не си правим сметките?
29
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФТака е бе, не спорим за НОИ въобще.Трябва да бъде ликвидиран и да остане евентуалмо с някаква социална функция за старост - да не мрът от глад тия над 65 или 70 дето нямат друго.....макар, че ако зависи от мен, да са мислили на младини.Но за сегашните, нама как, ще трябва да идат всички на 300 лева от бюджета и който иска повече, да си е спестил или да му дават децата.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е споко бе гурбетчия,да не стане да фалира първо системата на държавата в която си,и тогава да се наредиш за 300 лв пенсия у нас.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПФ, само дето не си казал и името на ПФ в които да "се осигуряваме"....алЯнц нали? :)))
26
0
 
19
 
! Отговори
хора преди 6 години
Никъде в ЕС държавните служители,военни,полицай,прокурори,съдии,чиновници не плащат данъци и осигуровки,само у нас народа им плаща всички привилегии а те за награда съсипаха и ограбиха народа,до кога така?
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БПФТия пенсионни фондове са ЧСТНИ и ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ !!!!!Аз нямам нищо против да ги направят (да останат) само 3-тия стълб - ДОБРОВОЛНИ.Който балък иска да се осигурява в тях и да му взимат 5% такса вход и още 1% такса "управление", без значение, дали са на загуба за годината.
24
1
 
15
 
! Отговори
иванова преди 6 години
истината това истината онова, най голямата истина е че много се краде, на всички нива, де що има държавна структура се краде и краде! и защо го слушате този *** и той е от тяк!
23
1
 
18
 
! Отговори
икономиката глупако, преди 6 години
там е разковничето Силна икономика силна държава - решават се всички проблеми. НЯмя индустрия, само с глоби, фондове и далавери не става. Туризъм, ала бала, услуги, търговийка...Инженер с по- малко от 3 бона не тр. да има, другото е бошлаф...
22
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
бг "бизнес", ако бъде сложен на мястото му, лесно се решават всички проблеми - норма на печалба 50- 70%, производителност - 2 пъти по ниска от ЕС (пи 5-10 пъти по -ниски заплати). Значи тук е резервоарът, който можем да изцедим, а не пенсионерите - вдигаме 2 пъти ср. запалта, вкарваме закон за спекулата - печалба пр. 10-15 % и така доходите скачат 4 пъти. Хоп - настигаме ЕВропа! Има и за пенсии, за самолети, образование, магистрали, полиция, здраве, кадрите се връщат в БГ, няма демографска криз
21
2
 
5
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯНАДЯВАЙТЕ СЕ ДА ИЗМРЕМ ДОТОГАВА!КАКВОТО ЗА НАС - ТАКОВА И ЗА ВАС.......
20
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо ще останем без народ,а от там и без пенсии.Тези,които мизерията не ги плаши и раждат по 10 деца,няма да ви осигурят пенсиите.Така че,стягайте се и раждайте.Иначе ни е спукана работата.
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парите за сегашните пенсионери, ще дойдат, от където идват и сега - от ДАНЪЦИ.Сега около 5 милиарда идват от данъци и само около 4.5 милиарда от осигуровки (които реално са пак данъци).Пенсиите ще се намалят драстично особено за ченгенца, милюцинери и военни, които получават макс, при това още на младини.300 лева на всеки е предостатъчно за физическо оцеляване.300*12*2100000 пенсионери=7.56 милиарда лева. Даже ще намалим пенсионната тежест върху бюджета.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Истината е, че от края на 1990-та година раждаемоста при българите намаля катастрофално"Раждаемостта в България не е спирала да намалява още от 1950 година, когато е била с коефициент 25, а 1995 коефициента е бил 8,6. В момента е 9.2. Това е броя родени за година на 1000 души от населението. Населението след 1995 година намалява най-вече поради голямата емиграция и високата смъртност.
17
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 6 години
Нее възможно, то вече е факт.
16
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
всичко сладко, трае кратко, и няма тука "освен ако", просто трае кратко и това е.
15
5
 
10
 
! Отговори
До zeus преди 6 години
Решението е по сложно от това. Ако сега се персонализират партидите, от къде ще дойдат парите на сегашните пенсионери? Те също заслужават да получават (при това повече от сегашните нива). Евентуално идеята с персонализираните партиди е постепенно да се увеличава делът в частните пенсионни фондове. Там обаче проблема е друг - когато имаш фонд собственост на офшорна компания (най-големият в България), евентуално може да последва съдбата на КТБ, Материята е доста сложна...
14
1
 
5
 
! Отговори
до 8 това е преди 6 години
Показваш особено голямо неразбиране на това, за което пишеш, което избива в лъжи.
13
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Солидарността трябва да отпадне. Няма друг начин.Да се осигурят ЕДНАКВИ, минимални пенсии на всички - т.нар. социални, за възраст над 65 (може и повече), които да стигат за физическо оцеляване.Всичко друго с индивидуални, наследяеми партиди.И да се ликвидират частните, насилствени пенсионни фондове-крадци. Хората да си получат личните партиди от там.
12
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стигне ли се една държава да не може да изплаща пенсий това значи национална катастрофа