Едно кафене, едни напитки, две менюта, двойни цени... за някои

Роми от Пещера, които работят в чужбина, плащат по-скъпо
28
Едно кафене, едни напитки, две менюта, двойни цени... за някои
Снимка: Reuters, архив

Едно кафене, едни напитки, но на различни цени за различните клиенти. Това е положението в кафене в град Пещера.

Потърпевшите от двойния стандарт са предимно хора от ромски произход, гастербайтери.

Те са около 4 500 души и живеят основно във Франция, Германия и Холандия. Идват си в България само за почивка.

Казват, че за тях едно кафе струва 2,50 лева, а за другите клиенти - 1,10 лв.

Един от тях се оплака пред Нова телевизия, че сервитьорката му обяснила, че за да плаща по-малко трябва да има клубна карта. За нея пък трябвало да говори с управителя.

Шефът пък обясни, че кой какво меню ще получи - едното в жълт цвят, а другото  – в червен с различните тарифи, зависело от това дали е редовен клиент на кафенето или не.

Комисията за защита на потребителите направи проверка в заведението.

Оказа се, че за едни кафето струва 1,10 лв, а за други – 2,50 лв. Единият фреш е 3,90 лв, а другият - 5,90 лв.

Според Комисията за защита на потребителите търговецът е нарушил закона, защото предлага една и съща стока на различни цени и така поставя едни потребители в по-неблагоприятни условия от други. Затова ще плати глоба от 500 до 2000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: пещераменюценикафене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
11
 
! Отговори
Бивш собственик преди 6 години
Преди години бях собственик на заведение по Черноморието !!! Такава напаст като *** няма . Колкото и добре да се държиш с тях те от дума не разбират...притесняват другите клиенти ...що пепелници ми откраднаха...винаги разправия с персонала за сметката....пускаха си мазни кючеци от телефоните на фона на класическа ресторантска музика. Ужас....спрях да ги пускам...едвам не се стигна до бой !!!
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 4 500 души от Пещера да се изселят да живеят постоянно във Франция, Германия и Холандия,отказват се от българското гражданство.Стават французи,немци,холандци и ...никакви проблеми.Друг въпрос е какво точно работят в тези държави.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо собственикът да няма право да прави отстъпки за редовните си клиенти? Стига това да е ясно отбелязано и да можеш да го разбереш още когато ти дават менюто.Ако не ти харесва, ще идеш в друго заведение, в което не се прилага такава практика.По-долу обясняват, че в това градче са пропищели от определен тип население още през социализма.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаОт летище Орли до Монпарнас, 100 франка, докато все още имаше франкове.Сега не знам как е, отдавна не ми се е случвало да отида до Париж.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи гости посрещат. Специално меню за специални хора.
18
2
 
2
 
! Отговори
ТКЗС преди 6 години
хахаха не ходете тогава, какво търсите там връщайте се в ***.. ааа да тука няма сладък живот без да работиш нали??
17
0
 
6
 
! Отговори
бат Саали преди 6 години
Верно бе брат, като се качихме 4-*** и след пет минути шафьоръ ни даде по 10 кинта само и само да слезем от таксито.
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ти напълнят заведението и спрат да влизат нормални клиенти , трябва да търсиш изход от ситуацията. Изходът е да се регистрираш като частен клуб с право да ограничаваш достъпа на външни хора- закачаш табела на вратата и готово, има го по цял свят.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то и в някои магазини е така даже и по Телешопите. Казват ти една цена, а ако си член на "клуб 5 звезди" например или имаш карта за отстъпка лоялен клиент цената е друга по-ниска. По бензиностанциите е същото.
14
0
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 15В Париж си пътувал 10 км с такси за 15 евро в някой сън
13
3
 
8
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Той е ром. Така трябва. Иначе ще ти открадне масата с чашите отгоре.
12
7
 
3
 
! Отговори
ИЗЦЕДЕН ЛИМОН преди 6 години
ЩОМ РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА, ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСТИСКВАТ МАКСИМАЛНО.
11
3
 
4
 
! Отговори
Не съм ром преди 6 години
В БъллгарияCoфия ,преди 2 години,10 км такси=76лв,в Дупница,същите км 7лв,в Париж=15 евро,Така че,докато не престанат тия дребни далаверки,няма оправнеХраната,месо,мляко,и др,по скъпи и некачествениЗа ресторанти,няма да говоря,поръчаш пилешко,сервират ти нещто без форма,прегоряло,абе гнус Та така мили търговци,1990 г е история,или правете качество,или банкрут
10
2
 
21
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Сичкото ром рИве.А защо не си направят техни ресторанти и барове и да ходят там.Никой българин няма да влезе да ги притеснява.Защото и това не могат
9
1
 
21
 
! Отговори
За ползата и вредата преди 6 години
Не веднъж се случваше, по време на вечерна разходка в центъра на града, която отдавна вече не е традиция там, подрастващи ромки да се доближават плътно и в гръб до съвсем млади девойчета, разхождащи се сами, и да им говорят неприятни, дразнещи неща, докато не ги прогонят от "разходката".Изключително нагли бяха и общинските съветници-роми. Исканията им непрекъснато ескалираха.Нищо не можа да откаже ромското население и през соца от ранните бракове (12 г) и от сюнетите.Имаше и свестни,но малко.
8
0
 
20
 
! Отговори
Каква е ползата? преди 6 години
Ако говорите с най-старите пещерци, ще ви кажат, че с прииждането на роми в града им, още по времето на социализма постепенно се увеличава престъпността, а също и притесненията на местното, "питомното" население, като те се изразяват, визирайки българи, турци, власи. Защото ромите се държат хулигански и агресивно с младите жени, с младежите, разхождащи се сами или по двойки. Имаше случаи роми нарочно да блъскат деца и минават върху тях, яздейки магаретата си. не веднъж се случваше............
7
0
 
24
 
! Отговори
Каква е файдата? преди 6 години
Константин Иречек пише, че в Пещера, в края на 19-и век живеят "4 или 6 ромски семейства" (разбира се, той използва точното название на етноса, а не думата "ромски").Излиза, че само около 120-130 г. по късно, в Пещера са 4 500 ромите, които са си жители на този град, но работят в чужбина. А колко ли са онези, които не работят в чужбина?Към края на соца имаше социологическо проучване, според което в този град прииждат роми заради добрите условия и предимства, които умишлено им се осигуряват.
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
едно кафе! - 5лведно кафе, моля! - 3лвдобър ден, едно кафе, моля! - 1.50
5
5
 
29
 
! Отговори
Шофьор преди 6 години
А в Била не е ли така?Една и съща стока с две цени.Уж на промоция, а на касата,ако нямаш "карта" от тях,плащаш по-високата цена.
4
6
 
5
 
! Отговори
Waves преди 6 години
В страната на *** е така.Обзалагам се,че това кафе от 2,50 има вкус на кална локва.