Не просто програма, а почти реалност: 1500 средна заплата!

Държавата ще инвестира в квалификацията на безработните
Обновена: 17 авг 2017 21:22 | 17 авг 2017 21:15,
51
Не просто програма, а почти реалност: 1500 средна заплата!
Снимка: архив БТА

650 лева минимална заплата и 1500 лева средна заплата в страната е реалистична цел за края на мандата на сегашното управление.

Това обяви социалният министър Бисер Петков, който представи днес приоритетите от управленската програма в социалната сфера.

Сред тях са увеличаване на доходите, повече заетост, по-висока производителност на труда и увеличаване на квалифицираната работна ръка.

Министърът повтори казаното от премиера, че безработицата намялава, дори се усеща липса на работна ръка и най-вече на добри кадри.

Още по темата

Петков цитира данни на Агенцията по заетостта, според които безработица е 6,7%, а броят на регистрираните безработни е около 220 000. Параметрите са сходни с тези от преди настъпването на икономическата криза през юни 2008 година, съобщи БТА.

От тези около 220 000 безработни, около 120 000 са с ниска степен на образование. Затова управляващите планират през следващите четири години да бъдат обучени 50 000 безработни. Със средства от ОП "Развитие на човешките ресурси" още най-малко 100 000, търсещи работа и неактивни хора от уязвимите групи на пазара на труда, също ще бъдат включени в обучения.

Предвижда се и облекчаване на режима за получаване на т.нар. синя карта за висококвалифицирана заетост, като това ще стане чрез двустранни спогодби с трети страни извън ЕС.

Ще се върви и към разширяване на списъка на професии за "синята карта", тъй като в момента висококвалифицираната заетост е предимно свързана със специалисти от областта на информационните технологии.

Министърът потвърди и че няма да се правят промени в параметрите на пенсионната система. Няма да се променят и пенсионната възраст и стажът за пенсия, заложени в КСО. Ще се осъществи и отпадането на тавана на новоотпуснатите пенсии от началото на 2019 г.

Ръст на пенсиите ще има не само заради ръста на средния осигурителен доход, а и заради законодателно заложеното увеличаване на тежестта на осигурителния стаж, стана ясно още от думите на министъра.

Социалният министър припомни, че в началото на лятото влезе в сила възможността жените, които се връщат на работа преди края на първата година от майчинството, да получават 50 процента от полагащото им се обезщетение.

Вече 275 жени са се възползвали от нея.

По ОП "Развитие на човешките ресурси" са отделени средства за безработните, които не могат да запишат детето си на ясла или на детска градина.

Ще бъде разработен и закон за детето и семейството. Очаква се да бъдат подобрени процедурите за осиновяване чрез промени в Семейния кодекс и нов закон за интеграция на хората с увреждания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този на снимката ли е министъра?Като му гледам физиономията, явно го е срам да лъже чак толкова.
22
2
 
23
 
! Отговори
формули преди 6 години
До 21 Няма никаква формула за.изчисление на тая прословута средна заплата. Излизат по телевизията и ти викат от този месец средната заплата е 1ххх лв и ти викаш брей, оправяме се и утре ти дават 20 кинта на ден
21
1
 
9
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Да, имаш право, начина по който е устроен света е напълно сбъркан.Май трябва да започнем отначало.
20
2
 
42
 
! Отговори
луди преди 6 години
Този министър трябва да се консултира с другия министър, само преди няколко часа обясняваше колко луди има в България никой не знаел ;) Кадри, средни заплати, ала-бала портокала.. Сладки приказки...И излизаш пред блока и виждаш пълна разруха, срещаш комшията - пълна деградация, отиваш на работа - ад за без пари...Нямало добри кадри, то виж в какво са се превърнали хората по улиците. Всеки.си мисли, че като прецака другия и е по-умен. Накрая всеки е прецакал всеки и всички сме прецакани
19
1
 
15
 
! Отговори
9391 преди 6 години
На сниката виждам умствено изостанал човечец - нещо се е объркало в архива. Покажете истинския министър, искам да лицесъзря този щедър и дановиден политик. ако го срещна в метрото, ще го разпозная и ще му благодаря.
18
4
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
zabelejete samo registriranite bezrabotni bili 220 000 i nerigestriranite o6te tolkova mi edin grad kolkoto Plovdiv 6to lajat 6,7% da ama drugiq pat
17
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната заплата винаги когато я изчислят и обявят, звучи напълно нереално.Странно по каква формула я изчисляват.
16
3
 
22
 
! Отговори
Четвърти км преди 6 години
Чичка ела да си изпиеш хапчета,че току виж населението взело,че ти повярвало.
15
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осем милиардери притежават половината пари на земята.Какво да говорим повече ?Блажени са верующите.
14
3
 
7
 
! Отговори
аре стига преди 6 години
Като се има в предвид,че повечето от работещите се осигуряват на МРЗ,какво излиза?Излиза че трябва народа да чака да се подобри ПОНЕ МАЛКО СТАНДАРТА му след 4 години.
13
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а ние цялото семейство заминаваме за Германия вдругиден.
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента съм в Италия, но ако това стане истина, веднага се връщам в бг
11
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което обещавате хората не си го и мечтаят. Много мазни станахте, един през друг по-некадърни. Бай Тошо да излезе прав - чак до там сте паднали.
10
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички знаят притчата за свинското и зелето . не останаха блаженно вярващи баламурници вече .
9
12
 
4
 
! Отговори
До агент неш уйтакъв преди 6 години
Ако взимам 1500 средна заплата ме боли за покупателната способност и печалбите
8
7
 
8
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
На всяка цена трябва да предотвратим такова развитиежна нещата!Ако се случи такова нещо, това ще бъде огромна заплаха за страната, защото тогава ГЕРБ ще спечели и следващите избори!Правете, струвайте, кой каквото може нека да направи, но трябва на всяка цена да предотвратим такава възможност!
7
2
 
31
 
! Отговори
:):) преди 6 години
края на мандатазвучи като лафа ,Тате искам колело, ще ти купи тате ама друг път....чакайте си , 30 години чакате на опашката в европа по беднотия. Финансов геноцид.
6
2
 
37
 
! Отговори
анонимна преди 6 години
И защо все в края на мандата ?Защо поне веднъж не направихте някакви положителни социални промени в началото на мандата? За 4 години колко хора ще оцелеят при такава МРЗ и колко ще напуснат държавата в търсене на прехраната си зад граница.
5
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eй чичак,леба колко ще е тогава,по три кинта или по 5?
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
70% вземат минимална 20% така наречената средна останалите 10 прибират парсата