Боян потегля към Даулагири, десетият му осемхилядник

Алпинистът планира да донесе зоологични материали
18 авг 2017 19:33,
12
Боян потегля към Даулагири, десетият му осемхилядник
Снимка: БАН

Алпинистът Боян Петров потегля на поредната си експедиция в Непал. Това става само три седмици, след като се завърна от успешното изкачване на връх Гашербрум II (8035 м) в Пакистан. Това съобщиха от БАН, където Боян Петров работи като зоолог.

Още по темата

Новата му цел е седмият по височина връх на планетата – Даулагири, висок 8167 м. Последното изкачване на върха от българи е точно преди 20 години.

Преди заминаването си Боян се срещна с председателя на БАН акад. Юлиaн Ревалски и му обясни, че планира да донесе зоологични материали от изкачването на Даулагири.

Алпинистът разказал, че в раницата му винаги има достатъчно епруветки и кутийки, в които успява да събере и най-странните животни, които пълзят по склоновете на осемхилядниците.

Благодарение на експедициите на Боян Петров днес в Националния природонаучен музей се съхранява най-богатата колекция от високопланински безгръбначни животни в света.

Събирането й започва доц. д-р Петър Берон, който, от 1967 до 2015 г., е изследвал подстъпите до много върхове в планините на Европа, Азия, Африка, Нова Гвинея, Северна и Южна Америка. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Байрбудала-алпинист!
8
5
 
7
 
! Отговори
do 1 преди 6 години
Не знам кой му плаща, но не виждам да вреди. А на биячи като Кубрат Пулев плащат и вреди, поощрява се садизмът. Като се плаща на всякакви гологъзки и гологъзльовци също се дава насока на обществения интерес и се убива мозъчен ресурс.... Целенасочена политика.
7
9
 
4
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Девет пъти Господ му прощава.За десетия не знам.
6
1
 
14
 
! Отговори
цената на успеха преди 6 години
Успех! Стискам палци!
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става с онези хора ,които живеят и се Трудят,повтарям -ТРУДЯТ ,за да оцелеят в малките села и градове /доколкото са останали /!!!Те - как са ?!?
4
0
 
12
 
! Отговори
Дуло преди 6 години
Да си жив и здрав,Бояне!Пожелавам да изкачиш всичките четиринадесет!!!Успех,смело напред и само нагоре!
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евла,жив -здрав!
2
3
 
10
 
! Отговори
Natural преди 6 години
До Анонимен - Всичко е от спонсори и реклами.
1
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква полза от тази загуба ?!?Явно му е скучно вкъщи !А и ,друго си е ,ако трябва да работиш по 8 часа/поне/ ,за да оцеляваш!Интересно ,кой плаща разходките ???