Welcome to Kerbala: Един български снайперист разказва

Тодор Станков е човекът, повалил едно от камикадзетата при атентата през 2003 г.
18 авг 2017 12:37,
87
Welcome to Kerbala: Един български снайперист разказва
Снимка: "24 часа"

54 градуса на въздуха, 60 градуса в палатката, 22 кг бронежилетка, бодлива тел, походни легла, взривове... Добре дошли в Кербала!

Това са част от спомените на Тодор Станков, снайперистът, оцелял при убийствения атентат срещу българската база в иракския град Кербала.

На 27 декември 2003 година камион цистерна избухна в базата и уби петима български войници. Атентатът остана в историята на България като "Кървавата Коледа".

В него загинаха повишените в звание майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Иван Инджов, офицерски кандидат Антон Петров и офицерски кандидат Свилен Киров.

Още по темата

Тодор Станков е снайперистът, който поваля един от камикадзетата, навлязъл в базата, пише "24 часа". Той заедно с негови колеги ветерани организират 4 поредни години военнотактическо състезание в Пловдив в памет на загиналите свои другари в различни мисии.

Тодор Станков е описал в дневник преживяванията си по време на мисията. Ето някои от тях: "Четвърти ден, откакто сме в лагера в Кувейт, някъде в пустинята, бял ситен пясък до хоризонта. Вчера беше 54 градуса, в палатките е 60. Легнал на леглото си, вея над главата една мокра кърпа и се наливам насила с вода.

Чакаме всеки момент да ни прехвърлят с конвой от другата страна на границата, където не знаем какво се случва, къде отиваме и какво ще правим. Там, където на някои от нас имената им са изписани по куршумите на врага. На кой враг, и това не знаехме. Как изглежда? Как е оборудван? Как е обучен? Със сигурност беше с боен опит, беше си у дома...

Майорът събра целия контингент и съобщи, че тази нощ отиваме в Ирак. Трябваше да сме готови с багажа и оръжието около 2 ч сутринта. Екипът ни се събра и трескаво започнахме да вадим от раниците си оборудването, което бяхме купували с пари, отделени от заплатите си", пише Тодор.

След това той изброява различните елементи от оборудването си - тактически елек, ушит по поръчка от черна кордура с 4 джоба за пълнители, всеки по 2 пълнителя; боен колан със специално проектирана газ торба; бедрена газ торба, бедрен тактически кобур за пистолет, сълзотворни димки, ръчни гранати, пълни пълнители с патрони за СВД.

"Последните три бяхме взели на черно и това, че нямахме митнически контрол, направи възможно тяхното пренасяне", спомня си снайперистът. От поделението успели да си вземат снайперите и радиостанциите и 1-2 прибора за нощно виждане. Били им дадени бронежилетки и каски.

"Как изглеждаше един войник от батальона? Каска, с която не беше възможна стрелба с оптика заради голямата периферия, бронежилетка около 22 кг от-най обикновен камуфлажен плат, от който се шият старите униформи. Носехме шалтета, които нарязахме на малки ленти за подплата на жилетката. Газ торба от миналия век, нашите бащи са носили същите...

Някои от пехотинците имаха станции, по едно лилаво фенерче като за технопарти, шлосерски или дърводелски защитни очила и бои за маскировка от книжарницата - акрилни. Пълен абсурд".

На този фон Тодор си спомня как при тях е влязъл Старшината, човек с доста мисии зад гърба си, и им казал: "Стягайте се, там нещата са сериозни".

"Малко след 5 сутринта е. Пътуваме в конвой, току-що стигнахме границата - пясъчен насип, наринат с булдозери...
 Конвоят минава загражденията и бавно потегля на север... Пътуваме по тесния път, който ще ни изведе на Пътя на смъртта, или магистрала "Тампа". Минаваме през няколко селища от колиби и кирпичени къщи, невероятна мизерия и мръсотия, изпочукани и ръждясали коли, варели и боклуци се търкалят по земята, а около тях местните пият чай, един клекнал си мие главата със сапунена вода и мaлко дете му полива, а по-надолу махат за поздрав..."

След 12 часа стгигат до базата, която всъщност е старо училище, в някои от стаите има още чинове. На стаите липсват врати, прозорците – наполовина покрити с чувал, тоалетната е шперплат с изрязана дупка... Още първата вечер базата е атакувана с РПГ.

Какво си спомня Тодор за атаката на 27 декември?

"Прибирахме се от ВИП ескорт с губернатора, когато нападнаха базата. Късмет имахме, че не сме минали по маршрута на ескорта, защото по-късно установихме, че по него е имало взривно устройство. Същия ден бяхме сменили маршрута. Но дойде цистерната и ни взриви базата. Опитахме се да противодействаме. Каквото можахме, направихме", разказва той.

Всъщност снайперистът живее не втори, а трети живот, защото миналата година бил на летището в Истанбул по време на атентата там.

"Прибирах се в Афганистан от едномесечната си отпуска. Оставаше ми час до полета, аз в същото време си пишех с моята любима и за да не я притеснявам, ѝ написах, че ми е излязъл полетът и се качвам, но тя видя новините и ми звънна", спомня си боецът.

"В наши дни ценностите на младите са доста изкривени. Много стероиди, бели ризки с вдигнати якички, татуировки без смисъл. Има една малка част от тях, които получават все пак някакво мъжко възпитание в клубовете по бойни изкуства, което ме радва", коментира снайперистът възможността у нас да се върне казармата. Според него тя е единственото място,  което учи на ред и дисциплина, бойни умения и истинско другарство.

"Казармата учи що е родина и как да милееш за нея. Учи на подготовка, която в даден момент би била полезна, ако се наложи да защитаваме нашите майки и сестри, нашата земя", категоричен е спайперистът, оцелял в Кербала.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
18
 
10
 
! Отговори
РусенецЪ преди 6 години
Хайде стига глупости! И децата знаят, че нашите там са имали единствената задача: да поддържат полевата баня. От теляк кога пък стана снайперист ?! Да не припомням за Камбоджа :)
48
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От алчност са отишли.Както казват в US филмите "парите или живота"
47
1
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Май не разбрахте за какво става дума, а?! Верно е, че хората са отишли там за пари, НО каква е тази войска дето не е виждала битка. По-добре надалеч, отколкото вкъщи. Пък и в къщи ако се наложи...
46
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е български МЪЖ! А не набутаните с химия и дрога, крачещи се смешници по Слънчака!!!!
45
5
 
13
 
! Отговори
RM преди 6 години
EVALA ! ISTINSKI GEROI E TOZI ! MAJAGA E - NJAMA SPOR.VAZHISTAVAM SE NA TAKIVA HORA
44
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам един познат, който беше наемник като този човек от статията!Преди да замине беше изключително физически и психически здраво момче - спортист! На него може да се разчита за всичко - думата му беше закон!След половин година на някаква мисия се върна развалина - побърка се, вървеше и си говореше само по улиците, имало е случаи да се съблича чисто гол, да ходи по улиците и да крещи някакви неща по нощите!Какво е ставало на тия мисии, кой знае, ама явно са само за безочливи и арогантни хора!
43
8
 
19
 
! Отговори
Моро преди 6 години
Коя част на Родопите е защитавал този "родолюбец"? Докато е бил е Кербала?
42
2
 
10
 
! Отговори
kolio99 преди 6 години
До Калиннали искахме нато ,как няма да ходят където им кажат!!!!
41
0
 
9
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Знам. И за него пишеше в книгата, както и за един есесовец. Японците имали доста из джунглите и бая престрелки с колеги от морската пехота. Модерните снайпери са по лесни за използване. Навремето е било много трудно. А и много е важен камуфлажа и тн. То не е само да си точен стрелец. Затова в щатската армия си има три отделни думи за нивото на компетентност. Марксман, шарпшутър и снайпер. Във всяко отделение си имат не помня по колко шарпшутъра. Снайперистите са по един в рота май.
40
26
 
10
 
! Отговори
пинк Фройд преди 6 години
Като е негоден да задоволи жена си, отива да убива невинни хора за пари, защото импотентността го е направила злобен и човеконенавистен!И докато кадърни мъже за правели жена му щастлива, този "мъж" е убивал невинни хора за пари, естествено скрит зад модерно оръжие и защитна техника!Истинските мъже се бият с голи ръце, всичко останало е за комплексари!
39
3
 
9
 
! Отговори
ЗАЙЦЕВ преди 6 години
До ГАДОРЯНЗайцев е бил най-известен съветски снайперист през войната!
38
17
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква е разликата между тези наемници и атентаторите от снощи в Барселона?!Убиват невинни хора, но тези "българи" го правят за пари!Що дирят в Кербала?България ли защитават?!Наглеци!
37
8
 
5
 
! Отговори
идолът Левски преди 6 години
До Тодор ПашовИ нашия левски е заявявал, че след освобождението ще се бие в чужди страни!
36
1
 
10
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Преди години преведох една книга за снайперисти. Какви виртуози е имало само. Още по времето на Войната за независимост. С кремъклийки без оптика са поваляли врага от голяма дистанция. Рекордьор е един от американската армия във Виетнам. Дебнели се с дни с виетнамски колега в джунглата. Било е жесток двубой. И накрая го убива от 2,5 км ако не и повече. Това е едно смъртоносно изкуство.
35
22
 
6
 
! Отговори
Коментстор преди 6 години
Бай *** войник. Няма една абичка да пасе овцете, сма тръгнал на мисия с пушка на 60 градуса. Барабар Петко с мъжете. Не се слагайте, а оставете истински войници да си вършат работата.
34
3
 
44
 
! Отговори
Калин преди 6 години
Имам приятел, който се върна точно от тази тази мисия. Условията са били меко-казано трагични, в американската база - всяка палатка е имала климатик, интернет , тв. Американците са ги съжелявали нашите и са им подарявали кубинки и бронежилетки, друг е въпроса къде сме тръгнали ние Бай *** на такива мисии - без екипировка и без специална подготовка. Всички знаем тюлените през какво преминават преди такива мисии , тук в Пловдив и Казанлък е цирк.
33
3
 
26
 
! Отговори
Кон Спиратор преди 6 години
Защо Слави прави концерт там преди инцидента?След това покани част от военните в предаването си. Защо това предаване го няма в архива на шоуто?Част от военните там бяха връзкари, тръгнали на гурбет. Дъщерята на полковник Панайотов беше 40 кг тогава. С такова телосложение изобщо не можеш да носиш тогавашните тежки бронежилетки. Що дири там?
32
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тодор Пашовсамо не разбирам защо се бие в чужда война ?...Нима ако някой дойде в БГ ние ще стойм и ще гледамеосвен руснаци друг кой може да дойде в БГ?
31
7
 
10
 
! Отговори
СатаНАТО преди 6 години
До mdaЩе се намерят хора, спокойно.Притеснява ме, че ще се намерят и русофили да помагат на чуждите снайперисти.
30
3
 
11
 
! Отговори
Кон Спиратор преди 6 години
Имам въпроси:- Слави прави концерт в Кербала. След инцидента покани част от военнослужещите. Защо съответното предаване го няма в архива на шоуто?- Там беше дъщерята на полковник Панайотов. Сержант Панайотова беше 40 кг тогава и не можеше да носи тогавашните бронежилетки. Кой я е допуснал да ходи там като мед сестра? Мислела си е, че отива на гурбет, както и част от останалите "връзкари"?