Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове
20 авг 2017 07:30,
152
 Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?
Снимка: архив Reuters

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Още по темата

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
16
 
! Отговори
Ico преди 6 години
Всеки 20-ти или 20% от... Говорим за ромите, а журналистите са също толкова неграмотни.
78
1
 
34
 
! Отговори
Yakov преди 6 години
"Спящ потенциал"? Някаква шега ли е или някой се опитва да приспи българския народ?
77
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С радост ги даваме на всеки, който ги научи да.работят! Само защо, като са толкова ценни, отвсякъде ни ги връщат?
76
3
 
3
 
! Отговори
Fam 7 преди 6 години
Bg medii sa mafia....ta te imat semeistva, deca, rabotiat denem i nostem...na tasi vazrast...
75
0
 
14
 
! Отговори
7+ преди 6 години
Всеки 20-ти и една пета са различни стойноости, Вера К. Александрова
74
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да им го дадем на Германия целия този потенциал.
73
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добра поне, че не са кфалифицирани и не могат да вземат работните места на българите, защото при ервоатлантизма работа няма, по добре те да са безработни отколкото българи. Ако се кфалифицират ще почват да подбиват цената на пазара (работникът е стока на пазара на труда) и капиталиста ще почна да взима по евтината стока и много българи ще останат без работа.
72
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето решение за българския бизнес. Евтина работна ръка напълно покриваща очакванията и реализацията.
71
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е , че са потенциал, но са по-скоро дежурен, а не спящ.Дойдат ли избори това са сигурни гласове за ГЕРБ, а тази им работа ГЕРБ плаща с нашите пари. Няма друго управление , което да е глезило толкова много ромите.Те са си заклети гербери, защото знаят, че Борисов е зад гърба им.Бандитите винаги са използвали добре потенциала на ромите, съобразно тяхната тясна специалност - кражби, мокри поръчки и др. такива.
70
1
 
27
 
! Отговори
WTF преди 6 години
Ясно е, че над 90% от проблемите с ромите идват заради управниците, които толерират беззаконието. Обикновеният човек изплаща апартамент цял живот, а ромите живеят незаконно и необезпокоявани навсякъде. Ако аз утре си направя къща някъде в/около София, ще ме изгонят като куче обаче. А за една законна къща ти трябват 195 документа. Ако аз не плащам ток/вода, ще ги спрат. А те ги подкрепят заради гласовете им. Така че се задава краен национализъм и скоро ще го има в парламента за съжаление (или не)
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дойче Веле като чуя ми се повдига.
68
0
 
37
 
! Отговори
Anonimen преди 6 години
Щом ромите са нашия потенциал,спукана ни е работата.Направо да закриваме държавата.А щом германците ги виждат като потенциал за развитие,да им ги пратим,вместо да се пълнят с терористи.Иначе,ще си помислим,че ни се подиграват.
67
0
 
25
 
! Отговори
Само за протокола.. преди 6 години
.. - "спящият ромски трудов потенциал" трудно може да бъде събуден. Ако немците твърдят обратното - биха могли да ни дадат пример от поне една европейска страна / май-добре Германия/ , която е успяла да извади своите роми от щастливите им сънища!
66
4
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Истината на България и трябва нови управници тези които ни управляваха до сега и тези които и сега ни управляват трябва да се махат.Те гледат само своя интерес и колко се може повече да крадят и да се дупят на чужденците.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Факт 63Което би било вярно,ако приемем смъртта(на една държава) за спасение.....за шахматистите разликата между смъртта и живота винаги е на един пръст от върха на острието, и "жертвоприношението", пък било то и на една "държава", няма никакво значение, стига острието да не преодолее единият пръст ръзстояние и да мине от другата страна ... а "жертвата" е без значение, важното е да сме "идеални" и да не губим от поглед "светлината на мрака"!
64
1
 
31
 
! Отговори
художника преди 6 години
Преди време викнах двама * да прекопаят градинката пред блока. Спазарихме се за 20лв. * вика, батее дай нек,во капаро! И аз наивника му давам 10лв. Връщам се и гледам лопатите на земята, а от * ни вест, ни кост. Та "заспал трудов потенциал" ли са тия бе? Верно, за работа са заспали, ама за далавери очите им ококорени- също като на политиците ни. Явно, когато човек НЕ работи, го удря на далавери /без етнос и религия/ щото и Поповете са в същата схема!!!
63
3
 
10
 
! Отговори
Математикъ преди 6 години
До Кратун: Е, ти пък сега... подробности! То реално, къде са 20%, там са и 5% и ще ти дам пример: баце Бойко получава 20 тона пресен суджук, току-що пълнен в свински черва. Накичват го с Цецо (че много тежък) по цЕлата къща в Банкя, и след 6 седмици суджука изсъхва и вече тежи 5 тона. Виждаш ли защо математиката на Александрова е съвсем прилична и правилна?
62
0
 
14
 
! Отговори
Джо преди 6 години
за българските работодатели, ** са най-доброто, което заслужават. за българските политици, ** са най-доброто, което заслужават.
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички "роми" при танте Меркел,понеже гостите и от Близкия изток са на социална издръжка,пращаме и събуден трудов потенциал-"ромите" с голямо удоволствие.
60
0
 
1
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
до 74 Да ти имам изразяването, брачед!