Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?

Учени от Германия: Българските ученици се провалят на елементарни тестове
20 авг 2017 07:30,
152
 Всеки 20-ти младеж, годен за работа, е ром. "Спящ потенциал"?
Снимка: архив Reuters

Една пета от тези, които навлизат в трудоспособна възраст в България, са роми. Младите роми у нас са "спящ трудов потенциал“.

Това пишат учени от Берлинския институт за населението и развитието в анализ за България.

Според тях използването на "тези перспективни (като възраст) трудови ресурси" в една силно застаряла страна като нашата би могло да запълни нарастващия дефицит от кадри за българската икономика.

Учените от Германия представят мрачна картина на ситуацията у нас - демографски проблеми, депопулация, лошо образование и здравеопазване.

Още по темата

Според тях тези проблеми трябва спешно да бъдат решени, за да може страната ни да достигне до средния за Европейския съюз стандарт на живот, информира bTV.

"Ако сегашните тенденции в демографското и социално-икономическото развитие на България се запазят, страната е изправена пред много сериозни изпитания",  се казва в анализа на института. Според изследването на учените населението у нас ще се смали до 5,6 млн. души, като на един пенсионер ще се падат едва 1,5 работещи.

В момента най-застаряващата нация в ЕС е германската, но "бъдещите германски пенсионери поне могат да разчитат на несравнимо по-високи доходи от българските", пишат още от института.

Учените са изчислили, че за да се справи страната ни със застаряването и топенето на трудовите ресурси, производителността на българската икономика до 2040 г. трябва да нараства с поне 4% годишно.

От института отчитат, че бългрските ученици и студенти получават твърде много ненужни знания и излизат от учебните заведения без необходимите за успешна професия практически умения. В същото време те посочват като друг сериозен проблем качеството на професионалното образование.

"40% от 15-годишните български ученици не могат да се справят с елементарни текстове и аритметични действия", анализират германците и допълват, че институциите на практика не правят нищо за промяна на положението.

Българите не обичат да се преквалифицират и да учат през целия си живот. Над 40% от сънародниците ни нямат абсолютно никакви компютърни умения, а хората в най-активна възраст – между 25 и 64 изпитват затруднение при използването на интернет.

От института посочват също бедността като много сериозен проблем, но поясняват, че тя е различна за всеки етнос. "При ромите, които са между 5 и 10% от населението на България, съществува най-голям риск от бедност", посочват германците.

От друга страна те определят младите роми като "спящ трудов потенциал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
29
 
! Отговори
скапанотбач преди 6 години
тоя потенциал нощно време не спи ,усърдно работи .крадее ли краде.
18
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като спрат социалните помощи и детските ще има за пенсии.Защо държавата трябва да плаща детски помощи на ромка която никога през животът си няма да работи (друг въпрос защо) ,че и на децата и и на внуците и и така нататък те да правят по 10 деца които пак са на социална помощ и така до безкрай? Пари за пенсии има колкото искаш просто трябва да се пренасочат от безмислените разхищения.Няма кой да работи и да плаща нещо което няма да получи-българите поизмряха балъците са на привършване.
17
0
 
52
 
! Отговори
Киро шарнира преди 6 години
Алоооо,БГ работодатели .....У мааалата е пълно със спящи потенциали..Хващайте се в ръце и стига сте ревали ,че няма кадри ,отивайте у маалата и ги събудете ,но само да знаете ,че всяка вечер има як джунбиш ,кебапи,пиачка и сутрин малко трудно отлепя спящия потенциал!
16
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та те масово се изнесоха в Германия. Там социалната система е по силна.
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията става ясно, че не всеки 20, а ВСЕКИ ПЕТИ е ром!Аз като ви казвам че ви завладяха, вие не ми вярвате, ама си държите там разни ГЕРБ - ове, патреоти и не знам каква си из-мет! Децата ви ще живеят в ** държава, и ще бъдат постоянно тероризирани от ***!Само емиграцията е спасението
14
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спящ-да,но трудов потенциал-не,освен ако излежаването на присъда се брои за трудов стаж
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Овце, вие сте спящ материал.
12
3
 
28
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
За да се задържат младите в родината трябва минималната заплата-460 лв да не мърда,само преди изборите ще ви лъжат 300 минимална пенсия и такивати простотии,а после няма пари-180 лв ви стига с 40г трудов стаж
11
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има останали още малко бг пенсионери, които до 10г. ще се оттеглят по биологични причини, и основни обитатели на тая земя ще станат ромите. До скоро някои се съмняваха в тази перспектива, но вече всичко е категорично ясно!
10
0
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На тези от Берлин ако искат да им ги изпратим всичките за да може те да процъфтят
9
1
 
75
 
! Отговори
развеселина преди 6 години
Какъв потенциал? Там няма нищо..Нито амбиция, нито ум, нито знания, нито умения.Те искат само да ядат, да пият и да се размножават, като сметката я плащаме ние.
8
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проходът на Републиката, бе прокопан от доброволци през 1947 година само с кирки и лопати. Та ето идея да се построи магистрала Струма, където теренът е сложен.
7
2
 
68
 
! Отговори
Митев преди 6 години
Не е спящ потенциал, а ПАРАЗИТИРАЩ потенциал.
6
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдещето на България, най обгрижваните хора от партията на суджука.
5
2
 
56
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Защо ли от всички сфери на индустрията плачат и казват - няма кадри! Чакайте на този потенциал!!!
4
2
 
12
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Спящ потенциал .....
3
0
 
42
 
! Отговори
1 преди 6 години
"Всеки 20-ти" и "една пета" са много различни проценти. В първия случай е 5%, а във втория случай е 20%. Коригирайте заглавието.
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И авторът на статията трябва да внимава в аритметиката защото "всеки 20-ти' е различно от 20% (една пета от тези...).
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И иска да работи, ама нямажелание ;)