Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа

С 20 млн. лв. европари ще се осигурят 2000 детегледачки
Обновена: 21 авг 2017 07:59 | 21 авг 2017 07:56, Елка Василева
105
Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа
Снимка: архив, Булфото

Майките с малки деца да се връщат на работа, а не да си седят вкъщи и да губят от квалификацията си.

Това е новият приоритет на държавната политика в областта на заетостта, стана ясно през миналата седмица, когато бяха представени приоритетите на социалното министерство за управленския мандат до 2021 г., пише "24 часа".

Още от 1 септември се планира да стартира процедура за осигуряване на гледачки за семейства, в които децата не са били приети в детска градина или ясла.

Държавата ще плаща на гледачките една минимална заплата, а те ще се подбират сред регистрираните безработни жени.

Платената от държавата детегледачка засега ще бъде осигурена за 18 месеца, стана ясно от приоритетите на социалното министерство.

Плановете на министерството са да успее да осигури детегледачка на 2000 семейства, така че майките да могат да се върнат на работа.

Детегледачите трябва да са безработни, но изборът на конкретен човек ще е в ръцете на родителите.

Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Подобна схема “Отново на работа” съществуваше и в предишния програмен период, като имаше възможност семейството да наеме близък - баба или дядо, стига да е безработен. Програмата обаче често беше блокирана поради липса на подходящи детегледачи.

Осигуряването на детегледачка трябва да се съчетае с друга мярка, която работи от 1 юни 2017 г. Тогава влязоха в сила промени в изплащането на майчинските. Според тях майка, която се върне на работа, преди детето ѝ да навърши една годинка, продължава да получава половината от полагащото ѝ се обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт. Така реално майките, които се връщат на работа, получават една заплата от работодателя си и още половин от НОИ.

Според данните, съобщени от социалния министър Бисер Петков, от 1 юни до август на работа по тази мярка са се върнали 275 майки на бебета.


105
Още по темата: майкидетегледачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Илен преди 3 години
Горките бебенца. На 6 месеца да се разделят с мама, кгато имат най-голяма нужда от нея. Още от такава крехка възраст да са сами с ЧУЖД човек цял ден.
Няма да доведе до нищо добро.
81
0
 
4
 
! Отговори
лицемерие! преди 3 години
До Ина

Ами простичко е нови градини нов голям разход, а сега непритите деца все едно изобщо ги няма !
80
2
 
2
 
! Отговори
Ха ха ха преди 3 години
Щели майките да загубят компетентности. Ха ха. То като гледам пък колко "компетентни" са си точно на мястото във фирмата. Лъжи, измами, далавери , а се топим ли, топим. Само след 5 години, българите ще са малцинство, вервайте ми ...
79
0
 
1
 
! Отговори
Валидол преди 3 години
И как точно държавата ще ми подсигури читава детегледачка. Тея май не са в час относно "новите тенденции" в тази професия. За справка само да отворят няколко форума и да прочетат какви вупиющи злоупотреби се вършат с децата докато родителите са на работа. За нищо на света няма да ползвам услугите на средностатическа лелка със съмнителни компетентности за отглеждане и възпитание на детето ми. Никакви ДГ, в който деца със специални потребности да пребиват моето, а учителките нехаят.
78
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Безумна идея, бягайте от бг докато можете. Майката трябва да си гледа детето, а безработните да отиват на работа, не да гледат чужди деца, които не понасят за 300 лв. И без никакви квалификации, изнесени от мизерия. Децата са най-ценното дайте да ги остави ме на безработните, мързеливи лелки. Трагедия...
77
0
 
3
 
! Отговори
добронамерен преди 3 години
До До 74
Моме,гледай си твоите дечиня,които дълбоко се съмнявам,че имаш,защото майките като теб,па бипо и двуполови нямат време да пишат по форумите.
76
2
 
16
 
! Отговори
БОГ ИВАН IYI преди 3 години
АМАН от нагли престъпници на Власт оставете майките да си отгледат децата.Имаме над 5 000 000 без доходи з а оцеляване.Дайте тези 20 000 000 ограбени от народа за тн еврофондове на майки които нямат пари за отглеждане на децата
75
3
 
3
 
! Отговори
do 78 преди 3 години
А ти колко деца имаш ???
ПС: НАй активните ми приятели във ФБ срещу демографската криза са над 30 г. и нямат още деца!
74
2
 
6
 
! Отговори
До 74 преди 3 години
Ти пък ако си мислиш, че ме вълнува живота на такива фригидни стари моми като теб, дълбоко се лъжеш. Дадох ти добронамерен съвет, защото един ден дълбоко ще съжаляваш, но ще е късно. И бъдеще има всеки, абсолютно всеки пръкнал се на този свят! Но нищо ти си живей твоя "щаслив" самотен живот изпълнен с егоизъм, прави си кариера, пази фигурата и си обикаляй мола.
73
2
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Тук някои неправилно правят сравнения с Франция което няма нищо общо с нас. И българските майки нямат нищо против да не получават майчинство ако доходите им са като френските. Едва ли някой ще се възпротиви ако не е получава 360 лв. майчинство при положение, че е получавал 2000 лв. заплата. Друг е въпроса, че освен това там социалните придобивки са доста по-добри от нашите. Гледайте филма Недъзи и ще разберете разликата
72
2
 
1
 
! Отговори
А леко Бай преди 3 години
До Анонимен 72

Първо се научи да пишеш и второ,тогава давай съвети.Отдавай се на когото щеш,ако това ти се удава.
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен

Да създам деца,за да са ви роби? Абсурд.Деца може да си позволи човек с пари,който може да ги изучи ,за да имат бъдеще.Романките създават достатъчно деца без бъдеще,но те не искат да са ви роби,а вие им плащате.Палитика!
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гробокопач

Заради това Франция е с най-високата раждаемост в ЕС, заедно с Ирландия!
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До криви сметки

Първо минималната ни заплата не е 10 пъти по-малка от страните за които ти говориш, второ само втората година, която е по желаение е на минимална заплата. Вместо да правиш сметки, което не ти се отдава очевадно, вземи създай деца, да не ти е съвсем безсмислено-безцелен животеца.
68
1
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
До Анонимен
Затова във Франция си вкараха църни и след туй си избраха и Макарона;)))
67
2
 
2
 
! Отговори
криви сметки преди 3 години
До Анонимен 66
Как ли не.След като минималната заплата е 10 пъти по-малка от страните,за които говориш,то 24 български минимални заплати се равняват на 2,5 западни аплати-демек,за 2.5 месеца.
66
3
 
9
 
! Отговори
До 67 преди 3 години
Баба ти предполагам със златна лъжица са я хранили, в дворец е спала и бавачка я е отгледала. Аман от прости, лицемерни и меркантилни хора като теб. Деца с пари не се отглеждат и възпитават, ако беше така човешкия род щеше да е изчезнал приди хиляди години. Това че теб много те мързи е съвсем друг въпрос!
65
2
 
22
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Това е абсолютно безобразие. Задавам веднага въпроса ами ако майката кърми което е съвсем нормален физиологичен процес как ще стане...или целта е да стимулираме производителите на хумана? Няма кой да замести майката поне в първата година след раждането да не кажа и втората
64
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен
Като нема пари-нема деца.Само началниците могат да си го позволят.Но те обикновено имат едно и обикновено го пращат в чужбина.
63
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България имаме най-разточителната социална програма за майки, никъде по света няма 2 годишно платено майчинство, във Франция имаш 3 месеца и после се оправяш сама, но пък за сметка на това ревовете и раждаемостта са обратно пропорциални при нас.