Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа

С 20 млн. лв. европари ще се осигурят 2000 детегледачки
Обновена: 21 авг 2017 07:59 | 21 авг 2017 07:56, Елка Василева
105
Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа
Снимка: архив, Булфото

Майките с малки деца да се връщат на работа, а не да си седят вкъщи и да губят от квалификацията си.

Това е новият приоритет на държавната политика в областта на заетостта, стана ясно през миналата седмица, когато бяха представени приоритетите на социалното министерство за управленския мандат до 2021 г., пише "24 часа".

Още от 1 септември се планира да стартира процедура за осигуряване на гледачки за семейства, в които децата не са били приети в детска градина или ясла.

Държавата ще плаща на гледачките една минимална заплата, а те ще се подбират сред регистрираните безработни жени.

Платената от държавата детегледачка засега ще бъде осигурена за 18 месеца, стана ясно от приоритетите на социалното министерство.

Плановете на министерството са да успее да осигури детегледачка на 2000 семейства, така че майките да могат да се върнат на работа.

Детегледачите трябва да са безработни, но изборът на конкретен човек ще е в ръцете на родителите.

Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Подобна схема “Отново на работа” съществуваше и в предишния програмен период, като имаше възможност семейството да наеме близък - баба или дядо, стига да е безработен. Програмата обаче често беше блокирана поради липса на подходящи детегледачи.

Осигуряването на детегледачка трябва да се съчетае с друга мярка, която работи от 1 юни 2017 г. Тогава влязоха в сила промени в изплащането на майчинските. Според тях майка, която се върне на работа, преди детето ѝ да навърши една годинка, продължава да получава половината от полагащото ѝ се обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт. Така реално майките, които се връщат на работа, получават една заплата от работодателя си и още половин от НОИ.

Според данните, съобщени от социалния министър Бисер Петков, от 1 юни до август на работа по тази мярка са се върнали 275 майки на бебета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: майкидетегледачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
5
 
! Отговори
замълчи глупава жено преди 6 години
До Aaa...amanПохвално е, че си майка героиня, но когато здраво работиш, трябва да получаваш адекватни социални услуги срещу вноските, данъци и ДДС-та, които наливаш в тази държава и срещу които тя трябва да ти осигури соц. защита докато си на родилната маса и не можеш да работиш, достъп до лечение, когато си болна, детски градини и училища, докато ти работиш и изкарваш БНП и сигурност, когато ходиш по улиците. Другото е робско мислене и бъхтене за жълти стотинки. Помисли върху това!
57
1
 
3
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
Казах го преди ще го кажа и сега.Проблема е в големите градове. Има родители които са готови да пратят децата си на ясла след 1,3 г., и вместо да работят и да изкарват пари, се налага да си седят вкъщи и държавата да им плаща. Годишно в София за половината деца няма места в яслите, а частните почват от 600 лв на месец.
56
2
 
4
 
! Отговори
etan преди 6 години
А защо на една жена, която на 30 години ражда дете, а преди това е внасяла 10-12 години вноски всеки месец от заплатата си, в случай, че започнеработа след първата година майчинство, държавата да и възстанови пропорционално вноските, които тя е давала, но не ползва за втората си година! Ам?! Айде така да играем, г-н министър. Тези обещетение се полагат на база предишни вноски, солидарно удържане от заплатите ни, щем не щем.
55
2
 
8
 
! Отговори
usa преди 6 години
кой ще ходи по кафенетата тогава: )
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нема ора за работа.Ей това е проблема. И ЕС да не се правят на гламави. Германец ще работи ли за толкова пари?
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за кого се отняся ?Както е написано, със сигурност само за етническите българки .
52
0
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
"Борисов 3" - арбайтен роби! Модераторе, не ме трий, Истината не се трие!
51
0
 
19
 
! Отговори
ferdy преди 6 години
Примката около врата на работещия и носещия доход в тази страна се затяга. Целта на тази мярка е държавата да спести едни пари за обещетение на работещата жена, която години наред е внасяла и когато има нужда да получава съобразно вноските си, когато роди - държавата се отмята и търси начини да я стимулира да не си търси обещетения, а точно обратното - да хвърли бебето час по-скоро и обратно на пангара, за да изкарва и внася, вместо да взима.
50
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Aaa...amanПрав си,господине.Седенето в къщи е загуба на време и пари.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нещо липсваотиват при социалните , които ще разпределят детегледачките по домовете....кипи безсмислен труд.
48
28
 
11
 
! Отговори
Aaa...aman преди 6 години
Върнах се на работа когато детето ми беше на 9 месеца, успявам да се справям с едното и другото, защото и банката си иска месечните вноски по кредита. БГ майките наистина много са разглезени...какво е това по 2 + 1 години майчинство и искат и хиляди лв да им се изплащат обезщетение, еми няма как... хората неразбраха, че трябва да се работи усилено и след това да искаш, *** нали е по- лесно само да си искаме....
47
0
 
17
 
! Отговори
нещо липсва преди 6 години
Проста и груба сметка 2000 семейства т.е. 2000 детегледачки ,20 млн бюджет това са по 20 000 на детегледачка по 450 лв на месец за 18 месеца са 8100 лв а останалите 11900 лв къде отиват
46
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като ще взимаме пример от Запада- в Германия майката до 5 годишна възраст на детето получава 500 евро обезщетение за гледане на дете и още 200 евро детски. Що не вземем пример от тях?Кое тук ни е като в Канада или ФАЩ, че да взимаме пример от тях? Вместо да се стимулират работещите и образованите майки да раждат по 3 деца, като в Унгария, където за трето дете само работещите и осигурените майки получават по 33 000 евро, но не и разни непълнолетни чаветки с с по три чавес, ние правим точно обратн
45
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БГ бизнесмену е леко алергичен към майка с дете, но това е друга тема
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако гледачка е медицинската сестра,която пердашеше деца в родилното....В днешните откачени времена на себе си не можеш да разчиташ,та на чужди.
43
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега за работещите майки се захванаха. А за малцинствата? За тези, които не искат да работят и се издържат само от помощи?
42
0
 
0
 
! Отговори
до 42 преди 6 години
Май не схвана иронията ми
41
0
 
34
 
! Отговори
До 35 преди 6 години
На чуждия човек му дреме за възпитанието на чуждото дете. Ако е близък-баба, дядо-да, но за наета детегледачка се съмнявам.
40
0
 
15
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Майката с добри доходи отдавна си е наела детегледачка и не чака на държавата ,друг е въпроса ,че наскоро някоя влиятелна особа се сдобила с рожба и сега се търсят начини и тук да се заформи хранилка.
39
0
 
8
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Майката с добри доходи отдавна си е наела детегледачка и не чака на държавата ,друг е въпроса ,че наскоро някоя влиятелна особа се сдобила с рожба и сега се търсят начини и тук да се заформи хранилка.