Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа

С 20 млн. лв. европари ще се осигурят 2000 детегледачки
Обновена: 21 авг 2017 07:59 | 21 авг 2017 07:56, Елка Василева
105
Нова цел на държавата – майките да се връщат на работа
Снимка: архив, Булфото

Майките с малки деца да се връщат на работа, а не да си седят вкъщи и да губят от квалификацията си.

Това е новият приоритет на държавната политика в областта на заетостта, стана ясно през миналата седмица, когато бяха представени приоритетите на социалното министерство за управленския мандат до 2021 г., пише "24 часа".

Още от 1 септември се планира да стартира процедура за осигуряване на гледачки за семейства, в които децата не са били приети в детска градина или ясла.

Държавата ще плаща на гледачките една минимална заплата, а те ще се подбират сред регистрираните безработни жени.

Платената от държавата детегледачка засега ще бъде осигурена за 18 месеца, стана ясно от приоритетите на социалното министерство.

Плановете на министерството са да успее да осигури детегледачка на 2000 семейства, така че майките да могат да се върнат на работа.

Детегледачите трябва да са безработни, но изборът на конкретен човек ще е в ръцете на родителите.

Програмата ще се изпълнява от Агенцията по заетостта и ще има общ бюджет 20 млн. лв.

Подобна схема “Отново на работа” съществуваше и в предишния програмен период, като имаше възможност семейството да наеме близък - баба или дядо, стига да е безработен. Програмата обаче често беше блокирана поради липса на подходящи детегледачи.

Осигуряването на детегледачка трябва да се съчетае с друга мярка, която работи от 1 юни 2017 г. Тогава влязоха в сила промени в изплащането на майчинските. Според тях майка, която се върне на работа, преди детето ѝ да навърши една годинка, продължава да получава половината от полагащото ѝ се обезщетение за майчинство от Националния осигурителен институт. Така реално майките, които се връщат на работа, получават една заплата от работодателя си и още половин от НОИ.

Според данните, съобщени от социалния министър Бисер Петков, от 1 юни до август на работа по тази мярка са се върнали 275 майки на бебета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още по темата: майкидетегледачки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
44
 
! Отговори
абсурдистан преди 6 години
В държавата кипи безмислен труд.Не се занимават с реалните проблеми,а си измислят някакви *** занимания.Затварят още един завод във Вонеща вода и стотици остават без работа.Продават читалището в Крушовица за неплатени данъци,след като е ремонтирано за половин милион.Колкото до пращането на майката от родилното на работа,скоро няма да има кой да ражда,Явно е измишльотина на обратен или стар ерген.Да гледаш бебе е по-трудно отколкото да работиш.
17
0
 
24
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Що говориш глупости ?Голяма част от майките искат да се върнат на работа след като детето стане на година и половина, две. Ама в София половината от децата не се дореждат за ясла и детска градина. И тези хора вместо да изкарват пари, са принудени да си гледат децата и да са в "тежест" на държавата. Имай предвид в София половината от майките са така, сега си сметни по 360 лв месец които получават колко пари се ръси държавата?По-добре да се отворят още ясли.
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да стимулират раждаемостта. С пари не да връщат майки на работа.Защото българите е начелни позиции по застаряващо население,след германците.Но,германските пенсионери получават пенсии с които могат да си позволят нормални старини.Не като българския пенсионер. Не да пращат децата чужди "лелки" да ги гледат,а собствените им майки.Просто цялата социална система е сбъркана.Майките не са им нужни с бебетата на работа.А всички онези,без работа.Борсите са пълни с безработни.Само отчитане на дейност.
15
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак се оказва,че гледането на деца не е СЕДЕНЕ В КЪЩИ, а е работа, НО ако я върши всеки друг но не биологичната майка.ЩО ТАКА, БЕ?Гадове.
14
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещата са изначално сбъркани. Ако една жена е професионалист и си знае"цената" като такава, всеки УМЕН!! работодател би направил така , че да я запази в екипа си.Но при нас, в робовладелското общество, великите бизнесмени считата хората за консуматив, които ние самите сме длъжни да им осигуряваме.Докато това не се осъзнае от критична маса хора, сме заплашени от унищожение.Не, това не писък на побъркан пророк, това е *** и логичен изход от плоскостта по която се спускаме.Каква ни е целта?
13
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кому е нужна майката с бебе на работа? Нужна е на бебето вкъщи.Не на ненормален шеф да и взима живота и здравето на работа за този що дух*а.И като се прибере са заспива,преди бебето от умора.Колко е пълноценна едно майче за детето си,ако утрепана от работа!? Луди! Нека работят лентяите!!!! Жените,които по-цял ден се чудят каква интрига да врътнат и кой с кой да скарат.На кой парите да вземат.Защо пращате майките на работа!? Те имат прекалено много работа у дома.
12
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей,страшна работа сте! Няма такива жени в цял свят,като българките.Да има бебе и да ходи на работа.Направете,така да не работят и да си гледат децата,без притеснения. Разкатавате ги от работа.За жълти стотинки. Луди шефове им взимат,живота и здравето и те стават,абсолютно непълноценни за работа.Децата се разбират повече с госпожата в детската градина и училище, отколкото с майка си.Как НЕ!Не обръщат внимание на децата си не учат с тях,не разговарят с тях.Ще има бебе и ще ходи на работа.
11
0
 
54
 
! Отговори
Shark преди 6 години
А порект кога *** ще спрат да раждат на 14-15 години кога ще има.
10
0
 
44
 
! Отговори
Тън преди 6 години
Трябва да се връщат, за да плащат данъци, за издръжка на ромеите и ненаялите се политици. Отделно много им тежи, явно, на управляващите тази една година платено майчинство... Те вместо да измислят от ***, по-*** план, да защитят работещите родители - да могат да ползват болнични, когато е болно детето, без страх от уволнение и тнт.
9
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И това дете на бавачката ли ще вика "Мамо".
8
1
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинете, но с риск да ме оплюете, това е стимулирано от държавата изоставяне на деца.Що за родител би си оставил бебето на напълно непознат? Какво като го е ОДОБРИЛА някаква инспекция за детегледачки.Един фермер се отнася с любов и доброта и познава НРАВА НА ЖИВОТНИТЕ СИ а вие искате дацата да се отглеждат като бройлери. Много добре разбирате травмата от отделянето на детето от майка и искате да я НАНЕСЕТЕ?!Сатана се вихри с пълна сила, парите над всичко.Отвратително е.
7
1
 
72
 
! Отговори
Изумихте ме преди 6 години
А ДЕМОГРАФИЯТА??? ТО И СЕГА СЕ РАЖДАТ "МНОГО" ДЕЦА, АМА ДЪРЖАВАТА МИСЛИ, НЕ КАК ДА СТИМУЛИРА СЕМЕЙСТВОТО И ОТГЛЕЖДАНЕТО НА ПОВЕЧЕ ДЕЦА, А КАК МАЙКАТА ДА ГО РОДИ И ХОП НА РАБОТА, ПАРИ ТРЯБВАТ!!! ГНУСНО И НЕЧОВЕШКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ОТГОВОРНОТО И СЪВЕСТНО ОТГЛЕЖДАНЕ НА БЪЛГАРЧЕТАТА - ИЗЧЕЗВАЩ ВИД, В СЛЕДСТВИЕ НА БЕЗУМНА И ДИВА ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА...
6
3
 
50
 
! Отговори
г преди 6 години
рооообииии, тая държава вече е в ***, единствените които поощрява да правят деца са сачовете:)))
5
4
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете така, че майка родила и изучила три деца да се пенсионира 10 години по-рано!
4
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тази политика, хора няма да останат в държавата Ни, политици
3
1
 
50
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
2000?А останалите?Тази Агенция по заетостта глейте само как тия 20 млн. ще почнат да се топят с бързи темпове и пак няма да има квалифицирани детегледачки....
2
3
 
65
 
! Отговори
nkavrakov преди 6 години
Какви майки ?Всичко се изнесе зад граница,цели семейства с деца,че даже и родителите си издърпват вече...Самолетите са пълни с български семейства,емигрирали трайно...Късно е вече за такива глупости...
1
1
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отново някакви щуротии! От зле на по-зле!