Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"

Ако не направим нищо за тях, съдбата им е предопределена, разказва отец Мартин Жилек
21 авг 2017 15:15, Красимир Ангелов
97
Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"
Проектът за изграждането на храм в Стара Загора. Снимка: salezianibg.org

Папата взима присърце съдбата на хората в периферията и нищо чудно да посети един католически орден, който се грижи за ромски деца в Стара Загора, пише Флориан Рипка от германската организация "Църквата помага в беда".

В своя материал, публикуван в DW, авторът пише за дяволския кръг, в който се намират ромите у нас.

"Ако не направим нищо за тях, съдбата на ромските деца е предопределена", разказва отец Мартин Жилек, който работи в Стара Загора.

"На 14-годишна възраст кланът ги принуждава да се омъжват или женят, после бързо раждат деца и се препитават от детските надбавки, 40 лева. За много ромски семейства това е и единственият приход“, пояснява монахът от "Ордена на салезианците на Дон Боско". Това е един от най-големите католически ордени, който се води "папски орден".

Твърди се, че ромите в България са около един милион, но никой не знае точния им брой, подчертава авторът, защото по думите му те живеят в паралелно общество. В Стара Загора живеят около 25-28 хиляди роми, повечето деца и младежи. "Външният наблюдател изобщо не може да проумее клановите им структури. Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот", се чете в материала.

Там се отчита, че ромите обикновено остават с минимално образование, когато изобщо имат някакво. От това произтича и фактът, че те са обречени или на безработица, или на дребна престъпност. А това на свой ред подхранва предубежденията и издига нови прегради между тях и обществото.

Отец Мартин и другите негови братя в ордена обаче не се предават. Вече са изградили два свои центъра в ромската общност и се опитват да предоставят на хората там по-добри възможности. "Това може да стане само по един начин - само през децата. До възрастните почти не можем да достигнем", отчита отец Мартин.

След училище децата се събират при тях, хранят се, играят и учат. Католическите монаси се опитват да ги приучат на маниери. "След някоя и друга седмица децата вече започват да казват "моля" и "благодаря". Стават и по-спокойни, вече не са толкова нервни", разказва отец Мартин пред DW.

По думите му ромите в Стара Загора вече редовно ги търсят, участват в литургиите, вършат дребни услуги, търсят съвет или просто се отбиват при отците. Плановете на ордена обаче са още по-амбициозни. Предстои изграждането на цял комплекс с черква, училище, спортна площадка и жилища за монасите. "Ще раздаваме и храна, а по този начин ще влезем в контакти и с възрастните. Искаме да ги убедим да пращат децата в нашето училище", обяснява отец Мартин.

Според него тъкмо това е основният проблем: много родители не искат децата им да учат след основното училище. Защото инак няма как да ги омъжват и женят. "Много трудна работа е да ги убедиш, че е по-добре детето им да получи образование, дори висше, вместо да чака само на детските", казва отецът.

Техният комплекс трябва да бъде завършен в началото на 2018 година. "Кой знае, може пък папата да дойде за откриването", усмихва се отец Мартин. "Ние във всички случаи ще го поканим", категоричен бе той.

А по думите му тази идея съвсем не е толкова нереалистична, защото проектът е уникален в България и помага на "хората в периферията", към чиято съдба папата е особено пристрастен, пише в края на дописката си Флориан Рипка.


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
5
 
! Отговори
Серьожа преди 1 година
Аре аман от фалшива и лицемерна йезуитска загриженост! Бегай мий краката на терористите и се оправяй с педофилските мераци на кардиналите си, тавариш Папа Римский презервативчик.
79
0
 
6
 
! Отговори
Кретен преди 1 година
Я, DW прогледнаха! Друго писаха преди година две. Тогава май ни изкараха расисти?
78
0
 
11
 
! Отговори
До 68 преди 1 година
Пишеш без да мислиш!
На ромите са им дадени много повече възможности, отколкото на нас. От тях се иска само ДА СЕ ПОТРУДЯТ, за да реализират тези възможности. Но те не желаят!
Те искат наготово. В това се състои проблемът.

Защо хората тук негодуват? Защото се опасяват, че ще последва нов натиск отвън с настояване да им помагаме още повече. А това значи да откъснем по-голям комат от хляба на децата си, за да го дадем на ромите, а от това няма да има ефект. Ромите ни мислят за будали и ни мразят.
77
1
 
4
 
! Отговори
Народна Милиция преди 1 година
А католическите свещеници *** ли малките синганета
76
0
 
1
 
! Отговори
tonygl преди 1 година
Ще напрвим бе няма проблем. Вариант е ДЕЗинтеграция до молекулярно ниво.
75
0
 
3
 
! Отговори
градски преди 1 година
ми те са си римляни, нормално е да помогне човеко
74
0
 
3
 
! Отговори
до Ханко Брат преди 1 година
България Не може да бъде повече руска лаборатория за социални експерименти.
---
Защо обиждаш "братята" американци?

Американският посланик в София Ерик Рубин едва ли ще се съгласи с теб, след толкова усилия от американска страна, днес Бг е точно такава каквато я иска политическият елит на САЩ!

Не ти харесва????
Оплачи се на папата или на Тръмп!!!
73
0
 
2
 
! Отговори
католист преди 1 година
даваййй, папич, ако успееш ракията от мен. амин
72
0
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
Тия католически монаси нямат силовият ресурс на държавата, следователно въпросът е защо държавата не си гледа работата, а оставя тия пoдчoвеци да безобразничат? Какво означава - че ромовете не пускали децата си на училище? В такива случаи първо чaaвето да се отнема, а после дъртият хъхрек да бъде осъден ПЪРВО да поеме издръжката му в институция и второ - да плати поне петцифрена сума глоба, задето тръсва на гърба на държавата още един паpaзит. За целта да полага принудителен труд !!!
71
4
 
1
 
! Отговори
Ханко Брат преди 1 година
България Не може да бъде повече руска лаборатория за социални експерименти. Следващият път когато Папата гали Тиквата по главата, дано той (Мутрата), да е Студен.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато построят огромен крематориум, напълнят го със зли църни духове, и Папата лично дойде да драсне кибрита, моментално ставам католик и всяка неделя на църква ще ходя.
Докато това не се случи не искам и да ги чувам.
69
0
 
4
 
! Отговори
Успех!!! преди 1 година
Би могло и професионален център да се открие към църквата,а също да се поемат разходите за квалификация на млади хора.Толкова много може да се направи само с една малка част от парите,които се пилеят за безсмислици.Пари има-липсва желание.
68
0
 
12
 
! Отговори
. преди 1 година
Папата, британската кралица, който и да дойде съм доволен,ако имат поне малък успех с очовечаването на тия същества ... едно е ясно, положението е такова, защото нашите посткоми крадци не си мърдат пръста, дори напротив, работят заедно с ци,ганските босове.
67
2
 
10
 
! Отговори
АФУЗ АЛИ преди 1 година
Този няма работа у нас.Той няма исторически доказани последователи,а насила обърнати като тези от Раковски и българските РОМИ,които насила сега ги обръщат от православието в католици с новото име ,,Роми,, което означава последователи на папата, а историческото им име с хилядолетна история-,,Племето ,,Ци,, от реката ГАНГ,, в Индия се забрани у нас да се изговаря и пише.В НЕТА ,ако пишеш ,,***,,-веднага те изтриват с псувня.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете да пишете глупости,винаги сте негативно настроени,това според мен е помощ в полза на България,единственото което не ми харесва,че е само за ромите,което е расистко и се надявам да подкрепят и останалите бедни,в неравностойно положение деца да си стъпят на краката.
Като не можете да ги адаптирате,оставете поне църквата да свърши тази работа,без значение католици или православни.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватиканския главен мюфтия не е добре дошъл в България.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Антихристът тръгнал да говори за дяволският кръг.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата няма ли да си ги прибере във Ватикана като бежанците?
62
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е имах си аз папа Ибрикентий Толерастки да дойде в България за да види хора, които не са от бежанската боя. Тъмен ли е, папата е там да му мие краката.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напълно подкрепям тези действия на католиците и папата,но единственото което не ми харесва е,че действат избирателно,расистки в конкретния случай,защото в положението на ромите са и много българи.Не трябва да ги разделят на расистка,а на социална основа - да подпомагат бедните да се адаптират,а не само ромите.