Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"

Ако не направим нищо за тях, съдбата им е предопределена, разказва отец Мартин Жилек
21 авг 2017 15:15, Красимир Ангелов
97
Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"
Проектът за изграждането на храм в Стара Загора. Снимка: salezianibg.org

Папата взима присърце съдбата на хората в периферията и нищо чудно да посети един католически орден, който се грижи за ромски деца в Стара Загора, пише Флориан Рипка от германската организация "Църквата помага в беда".

В своя материал, публикуван в DW, авторът пише за дяволския кръг, в който се намират ромите у нас.

"Ако не направим нищо за тях, съдбата на ромските деца е предопределена", разказва отец Мартин Жилек, който работи в Стара Загора.

"На 14-годишна възраст кланът ги принуждава да се омъжват или женят, после бързо раждат деца и се препитават от детските надбавки, 40 лева. За много ромски семейства това е и единственият приход“, пояснява монахът от "Ордена на салезианците на Дон Боско". Това е един от най-големите католически ордени, който се води "папски орден".

Твърди се, че ромите в България са около един милион, но никой не знае точния им брой, подчертава авторът, защото по думите му те живеят в паралелно общество. В Стара Загора живеят около 25-28 хиляди роми, повечето деца и младежи. "Външният наблюдател изобщо не може да проумее клановите им структури. Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот", се чете в материала.

Там се отчита, че ромите обикновено остават с минимално образование, когато изобщо имат някакво. От това произтича и фактът, че те са обречени или на безработица, или на дребна престъпност. А това на свой ред подхранва предубежденията и издига нови прегради между тях и обществото.

Отец Мартин и другите негови братя в ордена обаче не се предават. Вече са изградили два свои центъра в ромската общност и се опитват да предоставят на хората там по-добри възможности. "Това може да стане само по един начин - само през децата. До възрастните почти не можем да достигнем", отчита отец Мартин.

След училище децата се събират при тях, хранят се, играят и учат. Католическите монаси се опитват да ги приучат на маниери. "След някоя и друга седмица децата вече започват да казват "моля" и "благодаря". Стават и по-спокойни, вече не са толкова нервни", разказва отец Мартин пред DW.

По думите му ромите в Стара Загора вече редовно ги търсят, участват в литургиите, вършат дребни услуги, търсят съвет или просто се отбиват при отците. Плановете на ордена обаче са още по-амбициозни. Предстои изграждането на цял комплекс с черква, училище, спортна площадка и жилища за монасите. "Ще раздаваме и храна, а по този начин ще влезем в контакти и с възрастните. Искаме да ги убедим да пращат децата в нашето училище", обяснява отец Мартин.

Според него тъкмо това е основният проблем: много родители не искат децата им да учат след основното училище. Защото инак няма как да ги омъжват и женят. "Много трудна работа е да ги убедиш, че е по-добре детето им да получи образование, дори висше, вместо да чака само на детските", казва отецът.

Техният комплекс трябва да бъде завършен в началото на 2018 година. "Кой знае, може пък папата да дойде за откриването", усмихва се отец Мартин. "Ние във всички случаи ще го поканим", категоричен бе той.

А по думите му тази идея съвсем не е толкова нереалистична, защото проектът е уникален в България и помага на "хората в периферията", към чиято съдба папата е особено пристрастен, пише в края на дописката си Флориан Рипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
АМАн от терористи преди 6 години
Терористи и крадци на власт след 1989 показно увреждат БЪлгарите в БЪлгария..НАд 5 000 000 БЪлгари нямаме доходи за оцеляване.НАд милион деца са тероризирани ежеминутно от педофилски и терористични камери в училища и детски градини..Днес след проверка са констатирани трайни увреждания на децата - При момичета - повредени яйчници при момчета увредена простата ,тестиси и жлези с вътрешна секреция..
58
0
 
13
 
! Отговори
За ромите преди 6 години
е възможно да се направят само две неща.1) Да бъдат накарани да се възползват от възможностите, които им се предоставят в България - да учат и да работят.2) Да им се дават блага наготово, повече отколкото нашата държава успява да им даде. С други думи, папата да отвори съкровищницата на Ватикана и да започне да им раздава богатства. Но какво ще прави, когато изгребе до дъно тази съкровищница? Защото ромът няма да каже "Стига, достатъчно ми е". Той ще продължи да реве "Дай!"
57
0
 
12
 
! Отговори
Отче! преди 6 години
Направи нещо за онези български граждани, които разчитат само на труда си и са поели отговорност за своя живот и за живота на децата си, които не са повече от 1-2!Ако направиш това, ще помогнеш косвено и на ромите, защото без нас - работещите и плащащи данъци, ромите са живи умрели! Няма кой да ги храни, да им плаща сметките, да им осигурява здравеопазване и общински жилища!
56
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си ги вземат там, щом са толкова загрижени, не да ми ги развъждат тука. Ние и без това си имаме предостатъчно ***.
55
0
 
8
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
По добре е да им се даде сексуално образование на момичетата и медицински контрол и ако има секс преди 14 тата година да се търси педофила или родителите му ако и той е дете...
54
11
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Всички казвате че ромите крадат! Вярно е част от ромите крадат за да се препитават. Но и българите крадат! От обществени поръчки от програми за саниране земеделие и структурн ни фондова! Крадат та пушек се вдига и в мащаби далеч над потребностите. Не всички българи крадат както и не всички роми са крадци!
53
0
 
2
 
! Отговори
novinar преди 6 години
romite sa prezirani i mrazeni i ot politicite i ot celiya bg narod nevizmocno da ima integracia
52
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерните католици правят всичко това само и само ромите от България да не поемат на запад където ще живеят много по-добре.Просто не ги желаят а не защото са загрижени за тях.Самото адово католическо творение "светата инквизиция" е унищожавала ромите в Западна Европа а сега се уж ги е грижа.Всички роми от България трябва да се преселят в западните католически държави на издръжка защото те им дължат това заради инквизицията и Хитлер.
51
0
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Ромите ще Ограбят и Папата .Няма спасение - те са Тумор на Европа , даже в Русия имат проблеми с тях .Не се гаси туй що не гасне .
50
0
 
5
 
! Отговори
petar преди 6 години
и аз щях същото да кажа, търпят наказания че не ходят на училище и пак го правят. Просто са си такива, не че клана е виновен ( и това го има понякога) но в повечето случаи те не искат да се социализират. А що се отнася до социализ-ъма - ами не може всички да работят а те ходиха уж на работа а не вършеха нищо ( пак от мързел)
49
0
 
3
 
! Отговори
Дано да преди 6 години
успеят! 45 години социализмът не успя, близо 30 г. демокрациятя- също, заради "генните " изменения от соца "да им ДАДАТ"!!! Испания частично е успяла- учат, РАБОТЯТ.И все пак- има проблясък- Марсело, следващ в лОНДОН?( НО ПОКАЗВА ЛИ БЕЛЕЖКИ ЗА ИЗДЪРЖАНИ ДОБРЕ ИЗПИТИ?) За сина на Цветелин( ромския бос), следващ в Лондон не искам да говоря, защото "въпреки УЖ "прогреса"пак "крадне джелезо"тук през ваканцията.А в Лондон? Дано Марсело да не прави така.. ще искаме да ВРЪЩА всички пари, дадени от НАС
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половин ром - да се чете
47
2
 
15
 
! Отговори
Ф.Е.Джержински преди 6 години
продължение: В следствие на това безумие днес ромите в бг са над милион.Съществуват безброй програми за интегрирането на ромите от небългарски произход. Естествено до една безуспешни. Парадоксално, но естествено тече обратен процес за интегрирането на българите към ромските ценности. Българите се превръщат в палуграмотни кючекчии, които живеят ден за ден и вместо да работята търсят да си "наберат" нещо.Жалко, но факт.
46
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тодор Живков е получил ром.
45
3
 
12
 
! Отговори
Ф.Е.Джержински преди 6 години
Почти всеки знае историята за спасяването на българските евреи през ВСВ от лагерите на смърта на нацисткия режим. Несъмнено героичен и хуманен акт. Но, малцина знаят, че спасените от депортация 45 хил. души са не само евреи, а и роми. Т.е. към онова време ромите в бг са били не повече от 20 хил. основно занятчии-християни ... През 60-те години на 20-ти в. комунистическия режим заселва над 300 хил. роми от съседните страни с безумната идея да преизпълни плана за прираст на населението. ... следва
44
0
 
15
 
! Отговори
svetlio преди 6 години
Да си ги взимаа!!!
43
0
 
21
 
! Отговори
хм преди 6 години
От толкова етноси и малцинства по целия свят с всичките му 250 държави.Защо всички световни лидери се чувстват отговорни за българските роми?Папи,президенти,канцлери .., то това ще е най-големия проблем на този свят.
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** сега се научили, че като сложат забрадки и се правят на мюсли и баба меркел ги чака с пара в брой.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво ще стане след години когато катулизираните малцинства се изправят срещу православието това ли са новите планове на световния елит чрез малцинствата да унищожат и малкото което е останало от българия гражданска война на религиозна основа най жестоките войни и най трудните за спиране браво страхотна идея да правят нещо с тях защото му писна на българина да бъде пренебрегван заради такива и дискриминиран но да не се намесва религия територия и подобни махат се религиите и ако да става чов
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как да не вземат детски бе наглец. И от България и от Германия.