Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"

Ако не направим нищо за тях, съдбата им е предопределена, разказва отец Мартин Жилек
21 авг 2017 15:15, Красимир Ангелов
97
Папата у нас!? Заради "дяволския кръг, в който се намират ромите"
Проектът за изграждането на храм в Стара Загора. Снимка: salezianibg.org

Папата взима присърце съдбата на хората в периферията и нищо чудно да посети един католически орден, който се грижи за ромски деца в Стара Загора, пише Флориан Рипка от германската организация "Църквата помага в беда".

В своя материал, публикуван в DW, авторът пише за дяволския кръг, в който се намират ромите у нас.

"Ако не направим нищо за тях, съдбата на ромските деца е предопределена", разказва отец Мартин Жилек, който работи в Стара Загора.

"На 14-годишна възраст кланът ги принуждава да се омъжват или женят, после бързо раждат деца и се препитават от детските надбавки, 40 лева. За много ромски семейства това е и единственият приход“, пояснява монахът от "Ордена на салезианците на Дон Боско". Това е един от най-големите католически ордени, който се води "папски орден".

Твърди се, че ромите в България са около един милион, но никой не знае точния им брой, подчертава авторът, защото по думите му те живеят в паралелно общество. В Стара Загора живеят около 25-28 хиляди роми, повечето деца и младежи. "Външният наблюдател изобщо не може да проумее клановите им структури. Ромите са презирани, мразени и изключени от обществения живот", се чете в материала.

Там се отчита, че ромите обикновено остават с минимално образование, когато изобщо имат някакво. От това произтича и фактът, че те са обречени или на безработица, или на дребна престъпност. А това на свой ред подхранва предубежденията и издига нови прегради между тях и обществото.

Отец Мартин и другите негови братя в ордена обаче не се предават. Вече са изградили два свои центъра в ромската общност и се опитват да предоставят на хората там по-добри възможности. "Това може да стане само по един начин - само през децата. До възрастните почти не можем да достигнем", отчита отец Мартин.

След училище децата се събират при тях, хранят се, играят и учат. Католическите монаси се опитват да ги приучат на маниери. "След някоя и друга седмица децата вече започват да казват "моля" и "благодаря". Стават и по-спокойни, вече не са толкова нервни", разказва отец Мартин пред DW.

По думите му ромите в Стара Загора вече редовно ги търсят, участват в литургиите, вършат дребни услуги, търсят съвет или просто се отбиват при отците. Плановете на ордена обаче са още по-амбициозни. Предстои изграждането на цял комплекс с черква, училище, спортна площадка и жилища за монасите. "Ще раздаваме и храна, а по този начин ще влезем в контакти и с възрастните. Искаме да ги убедим да пращат децата в нашето училище", обяснява отец Мартин.

Според него тъкмо това е основният проблем: много родители не искат децата им да учат след основното училище. Защото инак няма как да ги омъжват и женят. "Много трудна работа е да ги убедиш, че е по-добре детето им да получи образование, дори висше, вместо да чака само на детските", казва отецът.

Техният комплекс трябва да бъде завършен в началото на 2018 година. "Кой знае, може пък папата да дойде за откриването", усмихва се отец Мартин. "Ние във всички случаи ще го поканим", категоричен бе той.

А по думите му тази идея съвсем не е толкова нереалистична, защото проектът е уникален в България и помага на "хората в периферията", към чиято съдба папата е особено пристрастен, пише в края на дописката си Флориан Рипка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
29
 
! Отговори
Пламен преди 6 години
Аман от фондации, дето разкъсват България! Направете една да изхранва нашит майки и бащи - пенсионери. Стига с този ПиАР!
18
1
 
35
 
! Отговори
Джъстиса преди 6 години
Абе какъв кръг?Да учат и после да работят? Кой им пречи? Какво толкова сложно има за разбиране?
17
15
 
5
 
! Отговори
Й ДО № 2 преди 6 години
БПЦ-ТО Е ПЪЛНА С ЧЕНГЕНЦА, ВОГЛАВЕ С ПАТРИАРХА. КАКВО ДА ОЧАКВАШ ОТ ТЯХ??!
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Католическата църква гледа по отработени схеми, пращат се хора-мисионери, гледат да превърнат колкото се може повече наивници в част от производственото предприятие с изпълнителен директор папата. Ромите обаче не са съвсем наивни и могат да се окажат корав залък за католиците. Евангелистката протестантска църква се оказа по-хитра, пусна на ромите голямо количество моркови и те захрупаха, мнозина от тях без да си дават сметка какво е съдържанието на тези моркови...
15
1
 
39
 
! Отговори
екзорсист преди 6 години
Че е "дяволски", дяволски е, ама и папата чак е дошъл да налива вода в дяволската мелница. Ток не плащат, вода не плащат, образование не плащат, здравеопазване... фалшиви дипломи, книжики, помощи: майчински, детски, самотна майка, първи учебен ден, за дърва, "инвалидни", "... Убиват, изнасилват, грабят, бият безнаказано... Деца раждат деца...
14
5
 
6
 
! Отговори
berba преди 6 години
Че то за ромите по-добре имам и ходжа да идват. Те вече масово не следват спасителя.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Они си мият краката у рекуто нема нужда дедо Папа да го праи!58475
12
3
 
37
 
! Отговори
реалист преди 6 години
По- добре Ватикана да се занимава с тях, отколкото да се забулват.
11
3
 
16
 
! Отговори
Папата преди 6 години
Аа не така чада мои. Гледам че тук някой иска да ми пробута тази благодат - ромите във Ватикана. Не искам да ви лишивам от това нацинално богатство. Просто трябва да се научите да ги уважават. Няма ром който след десетина кражби и грабежи да не се строгне че още го уважават и почитат и така ще краде по-рядко. И аз ще кажа ето интегриран е.
10
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Папата не е добре дошъл в България!
9
3
 
44
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
Доколкото схващам, плановете на "католическата църква" са да подпомагат развъждането на ромите и да ги вкарват в "католически" училища, където да се опитват да им промият мозъците и да ги подчинят на папата...Частта със развъждането ще я постигнат, другата част - едва ли. После ще ни оставят с още по-многоброен проблем отпреди...
8
0
 
30
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 7След 5 г папата ще е бежанец
7
1
 
39
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
Под носа на "великия" папа - Южна Италия се вихри най-страховитата мафия в света, същите мафиоти са и ревностни католици, а папата не прави нищо за да ги интегрира и водят нормален начин на живот!? Ама иначе *** в българия тръгнал да "интегрира"... Що не си вземе около 1000 бройки /не повече/ във Ватикана и да каже след 5 г. "интеграция" какъв е резултата...
6
0
 
38
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Щели да строят комплекс и ромите редовно наминавали оттам.Отче ходи да видиш Харматурата там ли е още че ви отечи комплекса.хехехеРом-католик.Най новия виц
5
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"БПЦ" след като е превзета от комунистите и ражда само гейове.Каква църква е това.А католицизмът след като отпада от Православието вече не е църква.
4
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си ги вземе във Ватикана всичките, а не само като мисирка да ходи и акъл да дава. Във Ватикана ще се образоват, ще работят и ще доведат до просперитет на католицизма. Вземи ги всичките!
3
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А то като съм висшист и какво?Тук е България, посткомунистическа България. Няма значение какъв си и какво образование имаш. Има значение друго, връзките. Ако нямаш връзки ако ще да си гений.
2
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Католическата църква не спи, къде е обаче БПЦ?
1
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стигнах до "В своя материал, публикуван в DW" и не видях да чета нататък.