Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?

Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта
57
Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?
Снимка: Булфото, архив

До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, защото положението ще се влоши. За това предупреди социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Още по темата

Системата е базирана на солидарността между поколенията, тези които работят сега плащат пенсиите на възрастните хора, а тези които ще навлязат след няколко години ще са ангажирани с пенсиите на следващите поколения.

Когато се променя съотношението между тези, които получават пенсии и тези, които внасят пари в системата, се стига до напрежение в системата, защото вноските, които се плащат са по-малко от нужното, обясни министърът пред bTV.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените и достъпът до системата ще е все по-труден. Така че искат или не на възрастните хора ще им се наложи да работят повече.

Към момента средната възраст на българина е 43 години и се оказа, че сме втората страна, след Германия, по застаряване.

Една от особеностите на българския трудов пазар е, че ромите ще бъдат все повече от хората, които трябва да бъдат наемани и заради това сега един от приоритетите на правителството е образованието им.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
10
 
! Отговори
Пак до 17 преди 6 години
Не е приемливо да те принуждават да даваш част от парите си на някого, само защото други са го ограбили.В това има логика, но само ако разсъждаваш в качеството си на отделен индивид.Онези, чиито вноски държавата си е присвоила и е правила с тях паметник пред НДК и други подобни, са в правото си да я съдят.И ще я осъдят, ако тя спре да им изплаща пенсии.Тогава държавата ще е длъжна да плаща в качеството си на осъден длъжник.И от къде ще вземе пари? От хазната, значи пак от джоба на данъкоплатеца
33
0
 
19
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Солидарността е нещо хубаво, но само когато става въпрос за индивиди, които имат нещо общо и се отнасят коректно спрямо онова, по отношение на което са солидарни.Тук става въпрос за ТРУДОВИ доходи и удръжки върху тях с цел да се осигури издръжката на онези, които вече не работят.Но към тази система са прикрепени стотици хиляди същества, които никога не са работили и не желаят да работят. Това значи да осигуриш на търтея прехрана, без да питаш онзи, който работи дали е съгласен. Неприемливо е.
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Огромен % от ромите не са работили хиляди години. И сега няма да се образоват и заработят. Не искат да се интегрират.Като почне да няма пари просто ще побягнат навън.Не можеш да образоваш този който хиляди години не се е образовал живеейки с други образовани народи.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28 Хе ,хе . Развито Демократично Общество ?Мантри иклишета ,демагогия,популизъм ,лицемерие и расизъм .Това е РДО.
30
1
 
13
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
уравнението е много просто: тези които работят трябва да хранят тези които не работят...и тъй като тези които работят са все по-малко и печелят все по-малко, а тези които не работят стават все повече и повече, държавата ще стигне до момент в който няма да е в състояние да изплаща пенсиите...
29
0
 
11
 
! Отговори
ПредиВреме,вГермания преди 6 години
поставиха въпроса, да бъде ЗАДЪЛЖЕН всеки,който работи, да прави вноски за пенсия.Като аргумент изтъкваха това, че в много семейства съпругът е с доста по-висока заплата от тази на жена си. Тя разчита двамата да живеят от неговата пенсия, която ще бъде висока, а ако той почине, тя да вземе вдовишка пенсия, изчислена на базата на тази на покойния съпруг. Затова много жени не правели вноски за пенсия, но се случвало плановете им да се объркат - безработица за мъжа, разводи и т.н.
28
3
 
25
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Моето предложение към властта е, всяка жена решила да роди 3-то, 4-то , 5-то и т.н. дете- ДА СЕ ДОКАЖАТ ДОХОДИТЕ НА СЕМЕЙСТВОТО ИЛИ САМО НА МАЙКАТА(ако бащата е неизвестен или препризнал детето) И АКО СА ПОД ОПРЕДЕЛЕН ПРАГ, Т.Е. НЯМАШ ВЪЗМОЖНОСТ- ДА НЯМАШ ПРАВО ДА РАЖДАШ!!! Кардинално решение и няма дискриминация за етносите, което е много важно!!!
27
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В едно развито демократично общество, би следвало хората да вземат сами решения за бъдещето, да притежават правото и отговорността да избират как да се издържат на старини. За жалост нашето общество силно обременено от комунистическото си минало, е силно вкоренено че това не е наша работа, някой друг е длъжен да се погрижи за нас, да измисли как да имаме безгрижни и материално осигурени старини, но както винаги когато оставиш съдбата си в ръцете на друг, нищо добро не те чака.
26
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсионния модел в България е неработещ и меко казано несправедлив. Истината е че работил или неработил, внасял, невнасял или внасял малко, няма значение размера на пенсията ви ще бъде определен субективно от политиците, които на тази тема до един са абсолютни популисти. НОИ реално е монополист и по-лошо в технически фалит от създаването си, а той е в основата на нашата пенсионно-осигурителна система, тоест самата система фалирала и поддържана изкуствено.
25
0
 
7
 
! Отговори
До 24 преди 6 години
Забранена ли е? Не знаех.Доста хора я притежават, защото се разпространява безплатно, както всяко подобно издание.Тогава човек може да отиде в офиса на самата фондация и да прочете там техния екземпляр, няма да му откажат. Това е една тънка брошурка, около стотина страници, написани на достъпен език. Не ми се вярва немците да се съобразят със забраната на някакъв нашенски чиновник.Адресът на фондацията и телефонът им може да се намерят чрез Гугъл. Някъде на бул."България" са.
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Под турско робство България е останала жива след 500 години, при 50 до 100 години мутренска демонокрадация и кретеноизъм(капитализъм) нищо няма да остане от нея, реално са най-голямата заплаха за страната в цялото и съществуване досега, милиционерска простотия, политическата класа и елит крадат по няколко милиарда от бюджета на страната всяка година. Вместо да инвестират в подобряването на условията за живот и повишаването на стандарта, те се грижат само за техният просперитет, какво очаквате?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Черна книга на правителственото разхищение в България",.................ГЕРБ ЗАБРАНИ ТАЗИ КНИГА!ТАМ СА ПОСОЧЕНИ ВСИЧКИ ГРАБЕЖИ НА ШАЙКАТА.
22
0
 
27
 
! Отговори
Генералният извод преди 6 години
Очертават се два извода:1/ Пари ще има, ако управляващите пилеят и крадат по-малко.2/ Пари ще има, ако не хрантутим един етнос, над 80% от хората от който не работят и нямат никакво намерение да започват работа, но в замяна на това правят деца като за световно първенство!Генералният извод е, че бедата е поправима, но зависи от управленската воля и от решенията на 240-те народни избраници. И едните, и другите са мандатни!Ние, избирателите сме на ход!
21
1
 
17
 
! Отговори
До Факт преди 6 години
За това си прав.Но в случая не става въпрос за европейски пенсии, а за някакви мижави 190-200 лв увеличение на всяка българска пенсия.Прави ли ти впечатление сумата? Още преди няколко години бяха изчислили, че парите, които ежегодно се дават за всевъзможни помощи на ромите, са точно толкова, колкото са нужни, за да бъде увеличен месечният доход на всеки трудов пенсионер с по 180-200 лв.Оттогава се увеличи минималната пенсия, което означава, че и някои от помощите за онези са увеличени!
20
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега например аз не искам да се осигурявам за пенсия, искам всичко да си получавам под вид на заплата. И без това няма да доживея до пенсия. Но не може. Задължително ти се удържат пари. Това в коя държава го има?Аз не разполагам с парите си. Някой решава вместо мен какво да правя със заплатат си.Да не говорим за тавана на пенсиите и замразените заплати. Това къде в ЕС го има?Тук даже не е Африка, тук сме на Марс.
19
0
 
19
 
! Отговори
За да не се чудите, преди 6 години
потърсете "Черна книга на правителственото разхищение в България", публикувана от фондация "Фридрих Науман".Хората изнасят данни за безобразия и се чудят защо ние кротуваме и не протестираме?Отговорът е много *** - немците са събрали информация, която не е известна на повечето българи.Например, как някой, за да не бъде осъден от конкретна фирма и да плати 5 милиона, дава на същата фирма 141 милиона от парите на данъкоплатците уж за някаква концесия, относно която немците питат кому е нужна?
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основният проблем е липсата на коректни работодатели, затова сме масово в чужбина. Аман от рОбОвладелци. Иначе и в мола масово продавачите са с вИшо. Прогнила система от всякъде. Ако си със силикон и руса си много квалифицирана шефка. Кой позволи ромите да се плодят като мухи при условие, че една спирала е 50 лв. решава за години проблемът и те не са против. Електорат...
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тука тази "солидарност" е наследство от соца, "Работиш, не работиш, тя заплатата си е еднаква". Сега сме солидарни с "шведи" и пенсионери. Ами някак аз пък не съм съгласен да не живея защото ня някой на който са му откраднали парите трябвало да му давам насила (да ми се взима насила от заплатата). А крадците са на свобода и даже никой не завежда дело срещу тях. Много е удобен за БКП този криминален преход.
16
1
 
20
 
! Отговори
иванова преди 6 години
скъпи политици!от смешни вопли няма нужда!спрете да крадете!
15
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колапсът ще настъпи много по-рано.То и DW писа, че до 5-10 г. в България вече няма да има работещи.Нали се сещате, че като няма работещи, няма и кой да плаща пенсиите на възрастните?Разбира се за откраднатите пенсионни фондове осъдени няма.