Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?

Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта
57
Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?
Снимка: Булфото, архив

До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, защото положението ще се влоши. За това предупреди социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Още по темата

Системата е базирана на солидарността между поколенията, тези които работят сега плащат пенсиите на възрастните хора, а тези които ще навлязат след няколко години ще са ангажирани с пенсиите на следващите поколения.

Когато се променя съотношението между тези, които получават пенсии и тези, които внасят пари в системата, се стига до напрежение в системата, защото вноските, които се плащат са по-малко от нужното, обясни министърът пред bTV.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените и достъпът до системата ще е все по-труден. Така че искат или не на възрастните хора ще им се наложи да работят повече.

Към момента средната възраст на българина е 43 години и се оказа, че сме втората страна, след Германия, по застаряване.

Една от особеностите на българския трудов пазар е, че ромите ще бъдат все повече от хората, които трябва да бъдат наемани и заради това сега един от приоритетите на правителството е образованието им.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
16
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Докато тука се дават мизерни заплати ще е такаМладите не се задържат тука предпочитат да берат ягоди за по 2000 паунда месечно от колкото да учат и после да работят за 600-700лв
13
0
 
11
 
! Отговори
факт преди 6 години
До Не хитрувай, байно!Не може да има нормални Европейски пенсии защото в НОИ има огромна дупка заради държавните служители който не плащат нищо къс системата а получават много привилегии.
12
0
 
34
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Крайно време е пенсионната система да стане персонална, като натрупаните пари да се наследяват, така всеки ще работи за себе си и винаги ще знае какво да очаква на старини. Това солидарното едни да внасят, други само да чакат наготово е в полза само на един етнос, който има културната особеност да мрази труда...
11
0
 
25
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Добре де, това е малоумно поведение. Защо да внасям осигуровки тогава? От 20 години чакаме реформа, а реформа няма. Единствената мярка ще бъде да сложат пенсионна възраст от 120 години. Направете пенсиите персонални, за да имам стимул да се осигурявам!!!
10
0
 
24
 
! Отговори
Преди няколко години преди 6 години
някакъв европейски шеф беше отбелязал, че в България пенсиите трябва да се вдигнат поне с по стотина евро, защото това било въпрос на оцеляване.Нашите управляващи си затраяха. Но за какви ли не други харчове си осигуряват пари!
9
1
 
27
 
! Отговори
бум преди 6 години
От народа се крие че системата е продънена и пред срив,по причина че огромен брой държавни служители,чиновници,полицай,секретарки,военни,съдии и пр.не плащат здр.осигоровки,пенсионни осигуровки и данъци към НОИ,а все по намаляващия обикновен работещ им плаща привилегиите и големите пенсии и това съсипва системата,специалистите знаят за проблема но си траят а това е бомба която рано или късно ще гръмне.Такова чудо няма никъде в ЕС.
8
0
 
20
 
! Отговори
Не хитрувай, байно! преди 6 години
Тези министерски вопли имат една цел - да се внуши на сегашните пенсионери и на онези, които ще се пенсионират в близките години, че не бива да искат повишаване на пенсиите, защото след още 12-13 години няма да има какво да ядат!
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откровен цинизъм. Труден достъп е, когато искаш нещо доброволно. Другото е рекет-взимат ти без да дават нещо в замяна. ГЕРБ незабавно трябва да сменят този министър, явно е безсилен как да подобри нещата в системата! ОСТАВКА!
6
0
 
20
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
"Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта" - това преведено звучи така - "Ще гледаме на по-малко хора да даваме пари, по всякакви начини" , естествено това не важи за съдии, чиновници , полицаи и т.н. А като ми ограничите достъппа ще ми намалите ли вноските ? Изобщо на всеки който каже че системата е СОЛИДАРНА трябва да му се разбире устата , защото системата преди всичко е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА аз съдължителна солидарност не съм чувал да има , министъра лъже!!!
5
0
 
32
 
! Отговори
Пари ще има - 2 преди 6 години
7. Изоставил(а) дете в соц.дом - да му изработва издръжката.8. Издирване на бащите на всички деца, родени от самотни майки; после синковецът да плати или отработи стойността теста за бащинство и да плаща издръжка на детето.9. Преразглеждане на всички инвалидни пенсии.10. Преразглеждане на бонусите на държавните чиновници и някои други категории трудещи се, както и пенсионната им възраст.11. Строг контрол на осигуряването, по реални доходи ли е?12. Лични пенсионни партиди за осигуряващите се
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откровен цинизъм. Само заради това трябва оставка! За какво е сложен там министър, който само прави добре известни на всички констатации. Да му се обясни, че той затова е сложен там, за да инициира реформи и да промени системата. Защото при такова изказване системата може да рухне доста по-рано. Всеки ще крие осигуровки, защото няма да получи нищо! КОГА ще се преразгледат фалшивите инвалидни пенсии? ДОКОГА по комунистически ще има за всички по равно, що за глупост е таван на пенсията?
3
0
 
15
 
! Отговори
R.I.P. Bg преди 6 години
А след това я камилата, я камиларя. Не съм оптимист, че в България ще има много останали българи през 2040г., а че за другите нямало да има пенсия - не ме впечатлява. Да са си я изработили, а не само цял живот да са цоцали от социалната система. Толкоз!
2
2
 
40
 
! Отговори
Пари ще има - 1 преди 6 години
1. Спирайте помощите за здравите хора на възраст 18-65 г.2. Никакви детски и платено майчинство, ако родителите не са пълнолетни.3. На неосигурявана майка - детски надбавки само за първото дете.4. Трайно безработните и никога неработилите жени - без право на платено майчинство.5. Не ходи на училище или само го посещава формално - спиране на детските надбавки и на всякакви помощи плюс глоба (да я отработят).6. Закон срещу безделничеството. Ако няма и законни ренти - на принудителен труд.
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехеее 2040-та! Че кой ще изкара толкова!?! Аз съм на 39 и не виждам как ще изкарам чак до там. А кво остава до 2045-та!