Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него

Властта очаква Еврокомисията да осъди България заради праховите частици
22 авг 2017 07:00,
76
Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него
Снимка: архив "Булфото"

Мръсният въздух, който дишаме, освен че ни трови, може да ни излезе и скъп, защото България вероятно ще бъде глобена заради него.

Делото, което Европейската комисия води срещу България още от 2015 година за чистотата на атмосферния въздух, се очаква да влезе в съдебна фаза през септември или малко по-късно.

"Очакваме да ни осъдят", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Съдебната процедура се води заради превишаване на допустимата доза фини прахови частици във въздуха в редица населени места за времето между 2007 и 2014 година.

Основна причина за подобно замърсяване е фактът, че хората се отопляват на дърва и въглища през зимата, но и заради транспортните средства.

След осъждането страната ни ще разполага с около 18 месеца, през които да докаже, че може да се справи с проблема, преди да започнем да плащаме глоби, каза министърът.

Междувременно около 100 души излязоха на протест в Разград вчера заради мръсен въздух. Хората недоволстват, че вече месец дишат лоши миризми.

Събрани са 280 подписа, с които се настоява да се открие източникът на замърсяването. В сряда общинският съвет в Разград ще заседава извънредно заради проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
1
 
! Отговори
Факт Лято преди 6 години
Лятото - дърва, въглища и гуми ли замърсяват въздуха.Айде де.Факт - старите трошки и автобуси. Немитите улици. Фекалиите на кучетата.Пак питам - лятото дървата и въглищата ли замърсяват!Дрън, дрън!!!
63
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
През най-студените дни на зимата, когато замърсяването с ФПЧ (фини прахови частици) е най-голямо (5-6-7 пъти над максимално допустимите норми), делът на колите в това замърсяване е под половин процент,но някои едно си знаят, едно си баят - колите били виновни. През лятото замърсяването с ФПЧ е в нормите,а замърсяването с ФПЧ заради двигателите на колите е 3 пъти по-малко от замърсяването заради неизмитите улици. Да, колите в София също замърсяват с ФПЧ,но малко и са третия по големина замърсител
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно с какво ще подменят самолетното гориво...
61
3
 
8
 
! Отговори
Европдли преди 6 години
Ще спра да карам стара кола и да живея по евростандарт, чак тогава, когато и заплатата в джоба ми стане по евростандарт. Всичкото друго преди това - санкции,глоби,нормативи и т.н може да ми кацне на дедовия. Наистина ли си вярвате, че ще забранят старите коли и ще въведат изисквания само за нови такива и хората, които едвам деянат ще стоят тихо и кротко? :D Просто ви е бедна фантазийката еврохомовска, колко голям проблем ще стане. Която политическа сила въведе това - ще се самоубие завинаги.
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова ОСТАВКА !!!Направи билетета по 1.60 без никаква ясна причина и направи така,че трафикът на коли е с предимство пред пешеходците
59
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъковице, газифицирайте и газифицирайте. Да не се горят дърва и въглища! Но като започнате, лакомиите ще искат огромни цени, непосилни за много хора. Ако ме е тази алчност и кражби, ще има много нови коли, повечето с газ и бензин. А дизела колко е качествен, нали сами се убеждавате. Като заредите в Турция дори, колата лети. У нас се спъне и гори с 2 литра повече. На някой му се иска да грабне тлъсти пари но може да му коства властта. Не смазвате обикновените хора, дайте им шанс да живеят нор
58
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къв мръсен въздух, кви 5лева. Нали сме от всякъде екологични, само ни вижте планините, морето. Ся това, че в градовете е гадно, какво толкова, те са само 3% от територията на държавата. А сега сериозно, колкото и да е мръсен въздуха, не вярвам да е чак толкова, като в Париж да кажем. А всякакви организации и еко *** трупат яко кинти на наш гръб.
57
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека нека!!! Твърдо съм за!!! Никоя българска институция не работи, поне имам надежда че някоя чужда може да направи нещо.
56
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй, колите ви избодоха очите бе. А причината да се карат старите коли коя е? Бедността и корупцията които са следствие на грабежа на българина последните 28 години. Защо се тръгва отзад напред. Защото ще лъсне корупцията и далаверите които се вършат. Убеден съм, може да имаме много по-висок стандарт ако не са надутите сметки на тока, парното, водата, храната, лекарствата и горивата. Когато се платят, остава малко. За кое по-първо, за нова кола, храна, дрехи. Някой иска да спечели много.
55
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за колите по тротоарите няма ли да плащаме? И за всички други аспекти на шоферската свинщина? Заради изнежените шоферски дрисове.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората се отопляват с твърдо гориво в София, защото парното е много скъпо. Дърва и *** са алтернатива. Не трябва да се ограничават хората да ползват за огрев каквото поискат. Иначе ни теглят да ползваме загробващата топлофикация. Решение: да се увеличат данъците за старите коли, да се сложат филтри на заводите, да се направят повече велоалеи, а не колоездачите да си рискуват живота между колите. Да не презастрояват София и да има повече паркове, зимата: редовно миене на улиците!
53
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да почват да ни съдят и за шума. София се е превърнала в мотописта.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
карам петък вечерта около студентски, затворени прозорци, климатика да не взима въздух отвънка...стигам до една улица която в него момент мият, отварям и прозореца и влиза въздух. Нормален, свеж въздух.
51
1
 
16
 
! Отговори
Софиян Провансов преди 6 години
Дано някога селската даскалица да осъзнае, че в европейска столица улиците се мият не само преди избори! Вероятно по документи София се мие всеки ден! Европейска столица на културата?! Председателство на ЕС?! Спортна столица?! Крадливи наглеци!!! Тънем в мръсотия и смрад!!!
50
9
 
6
 
! Отговори
да питам преди 6 години
А Европа ще помогне ли най- сетне на бедстваща България, ще я защити ли от руската мечка с непосилните цени за отопление, вместо да ни наказват? Щото идат евроизбори, ще вземем ние да ги накажем...
49
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо няма нищо за некачествения дизел на Вальо Златев? Нито дума, а? Защото Валката изкарва милиони, плаща на Бай Буй, но пише, че работи на загуба??? Милиарди влизат в техните джобове, поради което ще загубят милиони от продсжната на менте горивата. И най-лесното, забрана и вдигане на таксите. Това само ще им пълни сметките, с нищо няма да се подобри живота ни. Или някой е решил да внесе 500 000 катализатори и да спечели 250 милиона.Разберете, ще посегнат на колите и ще стане чудо. Живеем лошо!
48
9
 
17
 
! Отговори
Тъпи преди 6 години
През 2007 година България влиза в ЕО с надежда за равни Европейски надници и пенсии ,но стана обратното .Чужденците завладяха и поробиха българите в БГ ,сега с мизерните пенсиики и роби служители на чуждестранни компании трябва да спрат да се отопляват на дърва ,въглища нафта,найлон и др. .Защо не накажат сърбите,македонците,албанците ,индииците ,китайците че отоплявали с твърди горива.Съжалявам че България е в ЕО и млади Българи напускат за по добър живот в Запада и др. страни.
47
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа се чуди как да се отърве от старите дизели и ни ги продават тук без пари и без катализатори, а *** иска евтино и не му пука, че след него дими и това дишаме всички. Минуси се пишат под такива мнения, понеже половината тук карат стари димящи таралясници и треперят да не се наложи да си приведат колата в норма. От мен ако зависи, ще спра автомобилите в центъра, всичко ще е велоалеи и градски транспорт един след друг.
46
7
 
5
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Аз като ви казвам ,че Екосъюза е само за патките,прасетат и кучетата вие си го харесвате.Данък въздух ама с лайф мотив Еко,данък зъби още не са го доизмислили ,но се очаква скоро.
45
1
 
10
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Пак заради бездействието и мързела на бюрокрацията, българския народ страда и плаща!