Крадци, дилъри, дори убийци – 20 000 деца престъпници у нас

Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира
23 авг 2017 07:00, Василия Пейчева
42
Крадци, дилъри, дори убийци – 20 000 деца престъпници у нас
Снимка: pixabay.com

20 000 деца на възраст между 8 и 17 години, които са прекрачили закона, се превъзпитават от държавата с различни мерки. Някои са настанявани в специализирани заведения, други са задължавани да участват в различни курсове, трети са принуждавани да се извинят на пострадалото лице, пише "Монитор".

Има и такива обаче, които се озовават зад решетките за убийство или опит за убийство. Техният брой е най-малък – около 10 са непълнолетните, отишли зад решетките заради отнет живот.

Те всъщност са пращани в затвора, едва когато навършат пълнолетие, без значение, че престъплението е извършено, когато са били под 18 години. Подобен може да се окаже и случаят с 15-годишния Иван, който закла 11-годишната Никол в асансьор в бургаския квартал "Меден рудник". За такова деяние законът предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна, но тъй като лицето е непълнолетно наказанието се редуцира от 3 до 10 години затвор.

При доказване на вината му той ще трябва да изтърпи остатъка от наказанието си зад решетките, след като навърши 18 години.

Най-много деца са водени на отчет в детските педагогически стаи към МВР за престъпления, различни от убийства. Те са малко над 9 хил, като най-много от тях са в Северозападна България, където и е най-бедното население – около 1267.

С всички водени на отчет подрастващи от Детска педаготическа стая се занимават специалисти, които правят опити да ги превъзпитат. Това включва най-вече разговори със специалисти, които се провеждат почти ежеседмично.

Други близо 5 хил. деца, с които работи МВР, за да ги вкара в правия път, са извършители на по-тежки престъпления. Разчетът показва, че най-често става въпрос за кражби и разпространение на дрога.

Заловените непълнолетни дилъри само за година са 407, като от тях близо 80 са момичета. Крадците, установени от МВР, пък са цели 3020. И то само за година.

Най-много посегателства от непълнолетни е имало от магазини и големи търговски вериги. Според статистиката това са 1000 деца, които са крали дрехи и хранителни продукти. 706 пък са разбивали чужди домове и са си тръгвали със злато, пари и техника.

Над 100 пък са успели дори да откраднат автомобили, които после се разглобили и разпродали на части.

15 хлапета пък са били обвинени в опит за изнасилване и в довършено такова. За блудство със съученички са регистирани 61 момчета.

Деца до 18 години, които са били регистрирани в МВР или в Детската педагогическа стая, ще имат забрана да посещават училищни градинки и заведения. Мярката е заложена в проектозакон за детската престъпност и ако той бъде приет, ще влезе в сила, пише още изданието.

По-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980 година. Основен проблем обаче са хлапетата.

Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира, като продължава да прави нови престъпления. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

Според доклад на МВР, който касае анализ на криминогенната обстановка в страната, това основно се дължи на липсата на възпитание и отсъствието от училище.

Поради тази причина от силовото ведомство са изготвили стратегия и са възложили на различните министерства задачи, като всяка една от тях си има срок.

До края на 2018 година Министерството на образованието трябва да изготви списък на всички деца, отпаднали от училище. Смята се, че голяма част от тях стават престъпници. Освен това е възложено МОН да ги реинтегрира обратно или иначе казано да ги върне в клас. През това време те ще са под наблюдението на МВР.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демократично демократично напълно демократично !! По време на ТАТО то немаше това демократично нещо !!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БПФ да не мислиш че всички минават през интернет? :D хахаха. :D Да ти кажа ли че през 2007-ма откраднаха танковете на поделението в Елхово? :D Резервни части, куполи на танкове, хамбара, всичко нарязано с ракета. Това намери ли го в интернет? А 8те изнасилени деца от мигранти 2014 в Хасковска област? Откъде знам? От докторите дето ги преглеждали, не от медиите, там всички мълчаха, че да не излезем расисти в очите на Европа.
30
0
 
1
 
! Отговори
gusz преди 1 година
Дон Цеци:"Америка за БГ е дала над 101мил. лева за образувание", нещо неясно?
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БОКО ХАРЕМ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ ФИНАНСОВО ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ ПРИ КОЙТО ИЗХАРЧИ ЦЕЛИЯ ФИСКАЛЕН РЕЗЕРВ ПЛЮС ТОЗИ НА ЗДРАВНАТА КАСА КОЙТО ВКАРАХА В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ И ВЗЕ 4 МИЛИАРДА ОЩЕ ТОГАВА НОВИ ВЪНШНИ ЗАЕМИ ДА ЛЪЖЕ , ЧЕ Е ОСТАВИЛ НЕЩО!!!

ВСИЧКИ КОИТО ГЛАСУВАХА НА ПОСЛЕДНИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ ЗА БОКО ХАРЕМ СА БЪЛГАРОПРЕДАТЕЛИ И БЪЛГАРОУБИЙЦИ ДОКАЗАНИ!
28
0
 
4
 
! Отговори
Притеснително е преди 1 година
До сега престъпниците бяха във власта, а бъдещето на бойколандия също ще е от престъпици!
27
0
 
7
 
! Отговори
Wise преди 1 година
Така е като почнат да фъргат по 3-4 деца на 20-21г. Деца може да се раждат само след някаква финансова стабилност и определена възраст - иначе родителите не се справят и възпитават ***.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдещето на България
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истината е,че в повечето семейства родителите нямат достатъчно време за децата си,да не говорим и за самотните родители или тези,които работят далеч,за да си изкарват прехраната.Там се корени изпускането на децата и в бедността при някои семейства.
24
3
 
5
 
! Отговори
един от многото преди 1 година
Е какви да са децата в държавата, където за премиер си избираме три пъти бивша мутра от СИК!? Крушата не пада по-далече от дървото! В България за да си успял, тябва да си престъпник иначе си лузър.
23
0
 
3
 
! Отговори
жив човек преди 1 година
До ВНИМАНИЕ - ВЕГАНИ ! - птичият им акъл не вдява - това си е чист геноцид - дано има християни по тази земя българска
22
2
 
3
 
! Отговори
ВНИМАНИЕ - ВЕГАНИ ! преди 1 година
АКО САМО ЗА ТРИ МЕСЕЦА СЕ СПРЕ МЕСОТО ПО ТАЗИ ЗЕМЯ - ЩЕ ЗАГИНАТ 1 (ЕДИН) МИЛИАРД ЧОВЕЦИ! ЯСНО ЛИ ВИ Е ***?
21
0
 
9
 
! Отговори
БХК преди 1 година
Какво ли ще бъде след 10г.,когато сегашните неграмотни,захвърлени на улицата ман..галчета,ще 17-18 бъдат на 17-18г.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добър довод, за насислтвенат стерилизация.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Burzum

бе, изглежда и двете!
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
родители,работещи на 2000-3000 км какъв контрол ще упражнят-стават пълни лекета,гледани от баба си с години наред.
17
0
 
10
 
! Отговори
61 преди 1 година
МОН щяло да ге интегрира,а МВР в това време -да ги наблюдава!?"Решението"-намерено!То бива социална и педагогическа неграмотност,но тези "избиха рибата".
Защото училището учи и се мъчи да повлияе на деца,които са в училище,а тези ги няма там.Защото МВР следи и залавя престъпници,а тези деца не са родени престъпници.Не,че двете институции нямат възпитателни и силови функции,но проблемити се етно-социални,т.е. на самото общество,неговия морал...
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кой не скача е червен!"
Наскачахте ли се?
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рожбите на oлигoфpeниятa!
14
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
... евроатлантико-американски ценности....
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боко и Цоко са били такива деца.