На Шипка побеждават българите... Свободата през детските очи

Започват националните чествания на 140 г. от Шипченската епопея
23 авг 2017 10:45, Петя Славова
108

Започват националните чествания на 140 години от Шипченската епопея. Слоганът на събитието тази година е "Свободата през погледа на детските очи".

"Децата са нашето бъдеще, трябва да знаят и почитат своето минало. Искаме честванията да са своеобразен мост между поколенията", каза областният управител на Габрово Невена Петкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че 25 август изцяло е посветен на децата, като са планирани различни състезания и уроци по история. На 26 август е кулминацията на тържества. В 8 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което е ред на четирите лъча на походите към върха.

За 12 е насрочена официалната част, а след това ще бъде направена възстановка на боевете. Около 13:30 часа трябва да стартира голямо хоро, което е символ на вечения кръговрат на живота и обединението ни. То ще се вие от Паметника на Свободата до паркинга на връх Шипка.

"Каним всички габровци, зрители и всички, които се чувстват свободни по дух, да дойдат да празнуват свободата с нас и да се хванат на най-дългото хоро", каза още Невена Петкова.

В студиото бе и 6-годишният Калоян Кънчев, който също ще вземе участие в честванията.

"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи. На връх Шипка побеждават българите", показа своите знания Калоян.

Признава, че в момента свободата за него е да си играе и твърдо е решил да отиде до връх Шипка с колело.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
5
 
! Отговори
Асега преди 6 години
До УТОЧНЕНИЕ:Кой докарва армията на Осман паша от Албания. Защо се руската армия спира в Сан Стефано, което на десетина километра от Босфора.Отговора е Английската флота.
64
3
 
3
 
! Отговори
Записвай си преди 6 години
До АнонименЗаписвай сиВъпросните Македония и Беломорие, са ни дадени да ги управляваме. Причината за това, че след като сме участвали на страната на СССР и не е отчетено след края на войната е заслуга на Чърчил.
63
5
 
4
 
! Отговори
УТОЧНЕНИЕ: преди 6 години
ШИПКА СЕ ЗАЩИТАВА САМО ОТ БЪЛГАРИ!РУСНАЦИТЕ СА СЕ ПОДГОТВЯЛИ ЗА СЛАГАНЕ КРАЙ НА ВОЙНАТА И ВРЪЩАНЕ В РУСИЯ , СЛЕД ТЕЖКИТЕ БОЕВЕ ПРИ ПЛЕВЕН!БЪЛГАРИТЕ , САМО ПРЕДОТВРАТЯВАТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА ДВЕТЕ ТУРСКИ АРМИИ И РЕШАВАТ КРАЯ НА ВОЙНАТА!!!!!!ШИПКА --Е ЧИСТО БЪЛГАРСКА !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
62
2
 
6
 
! Отговори
УТОЧНЕНИЕ: преди 6 години
Руско -турската война е вследствие на т.н. "РАЙЩАДСКО СПОРАЗУМЕНИЕ" от 8.07.1976 г. за подялбата на Балканите от Русия и Австро-Унгарската империя.Сан-Стефанското Примирие ---е само ПРЕДВАРИТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РУСИЯ И ТУРЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ОГЪНЯ!МИРНИЯ ДОГОВОР --РАЗДЕЛЯ БЪЛГАРИЯ НА СЕВ.ОКУПАЦИОННА ЗОНА/руска/ И ИЗТ. РУМЕЛИЯ/турска/!ИСТИНСКАТА ОСВОБОЖДЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ Е "СЪЕДИНЕНИЕТО" през 1885 г.!!!!!!
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Уточнение Тапир, как да не губи територия, когато сме си били върнали цялата Македония плюс Беломорието. И не стига, че помагаме на руснаците и благодарение на нас войната се е съкратила поне с няколко месеца, пак са ни взели териториите.
60
3
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До Уточнение Ако Турция беше окупирала България, щетите щяха да бъдат далеч по-малки, отколкото при съветската окупация. Тогава Гърция и Югославия нямаше да ни вземат нищо.
59
3
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 6 години
До ПенчоВсъщност идеята Турция да окупира България е английска. Ако не ме лъже паметта предложена е на 31 август 1944 г. на преговорите в Кайро между Царство България и от друга страна САЩ и Англия. Колкото и да не искат да признаят новите демократи, под управлението на комунистите България не губи територия.
58
3
 
6
 
! Отговори
Хисторик преди 6 години
Поетично - Радецки дойде със гръм! Реално - 105 Казаци!Егатии гърмъ!
57
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве що не иде Боко в Хелзинки и да окне като путин : "свободата на България дойде от Финландските земи..." и да им бръкна на мужиците отзад...
56
3
 
7
 
! Отговори
*/* преди 6 години
В много голяма заблуда сте.На Шипка не е имало битка,пили са по едно кафе и кой откъде е.Нали не е имало робство,защо ще се бият.Сега сериозно..На въпросите на Гладстон в парламента,лорд Дизраели обобщава"На Балканите, ако ще да загинат 100 000 българи, да не се накърнят английските интереси"Та така за евроатлантическите ценности и т.н."Майната му на православието"-този вече е наш прочит на историята..сетете се кой е.
55
6
 
4
 
! Отговори
д-р Дрегер преди 6 години
На Шипка (и в цялата война) побеждава Русия. За да е гаврата пълна - ползвали са "земска армия" (под кодово название "опълченци") на които така и не са платили, а България (като загубила страна във войната) е плащала репарации на Русия след това. "Такса освобождение", дрън-дрън. България успява да изрита руската колониална администрация доста години по-късно, при Съединението.
54
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баш най-грозното дте ли избраха ... Кои ли са му родителите ?
53
6
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
До ПенчоВсичко на всичко загинали от руската армия са около 11 500 , в които влизат и загиналите финландци.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой пък са тея, твоите психолози ?
51
4
 
3
 
! Отговори
до 54 преди 6 години
Според психолози, писането с главни букви е като крещянето. Нула мисъл и много шум. За да не ти провалям лечението като ти противореча, няма да ти кажа, че си изключително примитивен, неграмотен и вероятно тежко алкохолизиран тип. Няма да ти го кажа.За останалите читатели на форума задавам въпроса, полезно ли е в психиатричните заведения пациентите да имат достъп до ИН ? Моето скромно мнение е, че така русофрениците само се обострят.
50
6
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 6 години
Точно така трябва да се учат малките българчета. Едно време моя дядо ме учеше на патриотизъм докато растях. турците са ни врагове до край ! Руснаците са ни братя до край ! А ни пишете подобни простотии за Руската Империя. Руската Империя няма нищо общо с СССР !
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вазов обърна палачинката, когато руски и румънски войски окупираха Добруджа, започна да пее друга песен. Руските окупатори бяха изгонени от Добруджа от БЪЛГАРИ, ТУРЦИ И ГЕРМАНЦИ!руСОФИЛИ- ТОВА СИ ГО НАБИЙТЕ ДЪЛБОКО В ПРОДАЖНИТЕ КРАТУНИ!!!
48
2
 
5
 
! Отговори
Znamir преди 6 години
Aide pak bg reklama na bg pushki, bombi, topcheta, sabi, kami, chikiiki, nojove, pistovi, barutchiinici, pogrebi, darveta, prashki, pera, kamani...demek...kupuvaite bulgarskoto proizvodstvo...bg cement... bg beton...
47
1
 
4
 
! Отговори
Haykia преди 6 години
Bastata na Vazov go pratil da uchi za targovec...a toi vse pianstval s drugite bg studenti v chujbina i pishel izmislici, kombinirani s subektivna realnost. Vazov zabeliazal che ima poveche faida da prodava izmislici, otkolkoto fakticheski stoki. Ta taka i dosega s zavod Vazov.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПОБЕЖДАВАТ БЪЛГАРИТЕ С НЕОСПОРИМАТА ПОМОЩ НА ПРАВОСЛАВНИТЕ РУСКИ БРАТЯ. ЗА ТОВА НИЕ БЪЛГАРИТЕ ВИНАГИ ЩЕ ТАЧИМ САМООТВЕРЖЕНАТА ПОМОЩ НА РУСКИТЕ НИ БРАТЯ. А ШЕПИЧКАТА *** ИДИОООТИ КОИТО ДРАСКАТ ПРЕЗ ГЛАВА КОМЕНТАРИ ТУК И САМИ СИ СЛАГАТ ПЛЮСЧЕТА МОГАТ САМО ДА БЕСНЕЯТ И ДА ПОВРЪЩАТ ЛААЙНА ОТ БЕЗСИЛИЕ И ЗЛОБА.