На Шипка побеждават българите... Свободата през детските очи

Започват националните чествания на 140 г. от Шипченската епопея
23 авг 2017 10:45, Петя Славова
108

Започват националните чествания на 140 години от Шипченската епопея. Слоганът на събитието тази година е "Свободата през погледа на детските очи".

"Децата са нашето бъдеще, трябва да знаят и почитат своето минало. Искаме честванията да са своеобразен мост между поколенията", каза областният управител на Габрово Невена Петкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че 25 август изцяло е посветен на децата, като са планирани различни състезания и уроци по история. На 26 август е кулминацията на тържества. В 8 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което е ред на четирите лъча на походите към върха.

За 12 е насрочена официалната част, а след това ще бъде направена възстановка на боевете. Около 13:30 часа трябва да стартира голямо хоро, което е символ на вечения кръговрат на живота и обединението ни. То ще се вие от Паметника на Свободата до паркинга на връх Шипка.

"Каним всички габровци, зрители и всички, които се чувстват свободни по дух, да дойдат да празнуват свободата с нас и да се хванат на най-дългото хоро", каза още Невена Петкова.

В студиото бе и 6-годишният Калоян Кънчев, който също ще вземе участие в честванията.

"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи. На връх Шипка побеждават българите", показа своите знания Калоян.

Признава, че в момента свободата за него е да си играе и твърдо е решил да отиде до връх Шипка с колело.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Toi преди 6 години
До БългаринTi ne si Balgarin a ruska podloga, ***
44
1
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 6 години
Ти не си Българин, ти си предател-****!
43
0
 
4
 
! Отговори
Bilian преди 6 години
Po vreme na turskata administrativna vlast v bg ne e imalo vinetki na bg faitoni, karuci i drugi bg proizvodstvo limuzini i kayaci.
42
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до # 42: Плещенето на НПО-глупости явно ти е същност!Дали турско робство е имало,или,не,вземи прочето написаното от всички наши революционери и възрожденци,които са живяли,по време на "османското присъствие"!Зная,че ***,като теб ще отрекат очевидците и потърпевшите от това "присъствие"!Точно така,сега зомбираните ***,отричат това,което техните родители и прародители говорят,че са преживели през "комунизма",какъвто социален строй в България не е имало!!!Така е,зомбопланктон!
41
4
 
7
 
! Отговори
Aldin преди 6 години
Bulgarite sa plastali po-malki danaci na Sultan Osman, otkolkoto na Sultan Boiko. Prez osmansko vreme ne e imalo 20 procenta dds, zatui bulgarite mitkali po sveta da prodavat bg orajia, barut, sabi, nojove, platove, kozi, pantaloni, rizi, rakia, vino, med, olovo, chereshovi topcheta, yabalki, tutun, parfum, bosiek, menta, lavandula, tamian, svesti, malini, kapini, borovinki, divi iagodi, cham, buk...
40
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия винаги е била враг на България! За да твърдиш обратното трябва или да не познаваш историята, или да си глупав пристрастен русофил.
39
4
 
7
 
! Отговори
Paraklis преди 6 години
Bulgarite ne sa bili robi na sultanite. Imali sa livadi, gori, nivi, jivotni, obori, koshari, domove, fabriki, seka mahla si imala cherkva, pop, bg uchiiste, gimnastichesko drujestvo, svatben salon...ama sled 1944 priatelite na Sergei i Kurnelia ot Bruxelle im vzeli sichkite nesta i im dali jelezobetonni panelni kletki i gi zavorii v panelite...samo c-iganite i konete se otarvali ot betonnite panelki...stoto ne go haresvat...
38
6
 
10
 
! Отговори
факт преди 6 години
Не пишете глупости. Ако не беше Русия, сега в този форум сега щяхте да пишете на турски, а президент щеше да ви е Ердоган.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДО долу пишещияЧимадан, вокзал, Масква !
36
7
 
8
 
! Отговори
ДО долу пишещия преди 6 години
БОХЧАТА, ПОТУРИТЕ и ....,към АНАДОЛА
35
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата страна е нацвъкана с чучела на рашки с шмайзери. Броя им далеч надвишава паметниците на български национални герои. За капак на всичко, срещу символа на държавноста - НС е изтъпанен чужд имперетор на кон, аха и да влезе вътре, да гази и сече.Под турско робство не сме били, най-малкото, че държава Турция възниква след младотурската революция на Ататюрк. Но, като чета коментарите мнозина ментално са под руско/съветско робство.Осъзнайте се ***-рублофили !
34
6
 
7
 
! Отговори
РУСНАЦИТЕ СА 2/3 преди 6 години
от отряда на СТОЛЕТОВ. Така ли ги учат сега в училище. След някоя друга година ще се яви новия ГЪРМЕНСКИ и ще поиска махане на паметника на ШИПКА, защото ще каже, сами сме се освободили, а РУСИЯ след това ни е окупирала. СРАМ БЕ ДАСКАЛЯ! 2+ заслужавате. Обаче за заплати протестирате. Много са ви и тез пари, а трябва да ви гонят за такива лъжи
33
9
 
10
 
! Отговори
Ибрикчи Йово преди 6 години
Ама руските войници на Шипка, вече премахнахме ли ги от учебниците? А, стихът "българи, орловци" от "О, Шипка" на Вазов, там какво правим, какво да им обясняваме на децата, кои са тези "орловци"(36-ти Орловски пехотен полк). А "брянците"(35-ти Брянски пехотен полк)А, статуите вътре в паметъника на опълченеца и на руския воин какво ги правим? Изхърляме статуята на руския войн, нали така?Машала, предатели долни!
32
13
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Никой руснак не си е дал живота за освобождение на българите. Единствено ги е интересувало и ги интефесува (и винаги ще ги интересува), е величието на империята им. По-вероятно е някой поляк или финландец да е изпитвал братски чувства, защото и те са били малки и смачкани народи. А иначе Достоевски си го е казал:"Като връх на всичкото по три православни църкви на всяка джамия",
31
15
 
12
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Към момента на "освобождението" българите са имали всички права, каквито са имали и турците, без задължението да служат в армията. Най-голямата обида за един русоман е да му кажеш, че не сме били роби. Тогава напрао те изяжда с парцалите. Най-голямата гордост за русомана е, че дедите му са били роби. Единствените същества, които се гордеят, че имат робски произход, са русоманите.
30
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Учете децата на лъжи.Щели са да победят българите на кукуво лято ако ги е нямало руснаците и руските генерали.То Вазов /не е бил комунист човека/хубаво го е казал : "И Радецки пристигна с гръм!"Има защо да се сърдят руснаците щом някой се опитва да фалшифицира историята,където хиляди убити руснаци са си давали живота и сега разните спонсорирани от чужбина кариеристи се опитват да го отрекат.Но има Господ и той вижда и си го връща.Историята се поивтаря и ако не си вземаш поука от нея си пат
29
10
 
9
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Дано Путин дойде догодина на честването. Редно е да уважим хилядите руснаци дали живота си за свободата на България.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо на детските очи трябва да се натрапват кръвопролития от преди 140 г.? Като пораснат още малко, ше научат жестоката истина в часовете по история, но защо сега и защо по телевизията? Не е ли по-добре да живеят безгрижно и да гледат като нас филми като "Синьо лято", които насърчават въобръжението, креативността и игрите? Не създаваме ли бъдещи озлобени психопати и убийци???
27
8
 
13
 
! Отговори
😨&#9 преди 6 години
И ПОСЛЕДНО ПИТАЙТЕ БОТЕВ И ЛЕВСКИ КОИ СА ТУРЦИТЕ ВАЩА МАЙКА РОДООТСТЪПНИЦИ!!!ХАЙДУТИ -БАЩА И СИН!!!!Я надуй, дядо, кавала,след теб да викна - запеяпесни юнашки, хайдушки,песни за вехти войводи -за Чавдар страшен хайдутин,за Чавдар вехта войвода -синът на Петка Страшника!Да чуят моми и момципо сборове и по седенки;юнаци по планините,и мъже в хладни механи:какви е деца раждала,раждала, ражда и сегабългарска майка юнашка;какви е момци хранила,хранила, храни и днесканашата земя хубава!Ах, че мен, дядо, додеялюбовни ***
26
11
 
13
 
! Отговори
😱&#1 преди 6 години
ЕДИН НАСЛЕДНИК НА ЧОРБАДЖИЯ ПИСАЛ ЧЕ ДЯДО МУ ИМАЛ 100 ДЕКАРА ЗЕМЯ И 12 ДЕЦА ДА ЧОРБАДЖИИТЕ ИМАХА ЗАЩОТО ПРЕДАВАХА БЪЛГАРИТЕ И СЛУЖИХА НА ТУРЦИТЕ КАКТО И СЕГА 240 БЪЛГАРОУБИЙЦИ И БЪЛГАРОМРАЗЦИ СЛУЖАТ НА ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО ...БЪЛГАРИТЕ БЕХА РОБИ И СИ ОСТАНАХА РОБИ ОПРЕДЕЛЕНИ СЛОЕВЕ СЕ ОПИТВАТ ДА МАНИПУЛИРАТ НАСЕЛЕНИЕТО С *** ЕЛЕМЕНТАРИЗМИ И БОЛНО СЪЗНАНИЕ НА ЕНЕЧЕРСКО И ЧОРБАДЖИЙСКО ПРЕКЛАНЯНЕ НА ГЛАВИЦА.