На Шипка побеждават българите... Свободата през детските очи

Започват националните чествания на 140 г. от Шипченската епопея
23 авг 2017 10:45, Петя Славова
108

Започват националните чествания на 140 години от Шипченската епопея. Слоганът на събитието тази година е "Свободата през погледа на детските очи".

"Децата са нашето бъдеще, трябва да знаят и почитат своето минало. Искаме честванията да са своеобразен мост между поколенията", каза областният управител на Габрово Невена Петкова в студиото на Bulgaria ON AIR.

Тя уточни, че 25 август изцяло е посветен на децата, като са планирани различни състезания и уроци по история. На 26 август е кулминацията на тържества. В 8 часа ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите в боевете при Шипка, след което е ред на четирите лъча на походите към върха.

За 12 е насрочена официалната част, а след това ще бъде направена възстановка на боевете. Около 13:30 часа трябва да стартира голямо хоро, което е символ на вечения кръговрат на живота и обединението ни. То ще се вие от Паметника на Свободата до паркинга на връх Шипка.

"Каним всички габровци, зрители и всички, които се чувстват свободни по дух, да дойдат да празнуват свободата с нас и да се хванат на най-дългото хоро", каза още Невена Петкова.

В студиото бе и 6-годишният Калоян Кънчев, който също ще вземе участие в честванията.

"Турците са владяли България много години и са отвличали синове, превърнали са ги във войници и са убивали българи. На връх Шипка побеждават българите", показа своите знания Калоян.

Признава, че в момента свободата за него е да си играе и твърдо е решил да отиде до връх Шипка с колело.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кажи му "интелектуалец" и повече не е нужно да добавяш!!! Сега на други им викат еврогеьове или сорос.оиди , но става дума все за един и същ човешки ***.
4
19
 
12
 
! Отговори
русоРоб преди 6 години
От "турско робстно" ни е "освободил" лично Другаря Путин, да се свети името Му !
3
20
 
8
 
! Отговори
фен на радан и Дай Б преди 6 години
На Шипка побеждаваме, защото в последния момент са се намесили САЩ и са уговорили турците да не си дават зор! Затова сме свободни, благодарение на САЩ!
2
33
 
14
 
! Отговори
Интелектуалец преди 6 години
Това е комунистически празник. Точно Османската Империя е запазила Българския Народ. После идват пияните руски поробители. Руските войници в повечето си част крепостни селяни се учудили на китните села с бели варосани къщи и църкви. И Достоевски е писал за руската завист към българите. Чорбаджи Марко вечеряше с многобройната си челяд. Днес наричат това "робство" което си е пълна глупост.
1
5
 
25
 
! Отговори
платен преди 6 години
Ааа, не, не! Това не е евроатлантическо, не харесвам тази новина!