Вегани vs. месоядни: Животните имат права, мислят, чувстват...

Подготвят се протести в защита на животнити
23 авг 2017 09:00, Петя Славова
168

Протести пред Министерство на земеделието и храните са предвидени на 24 и 31 август срещу отглеждането на животни за кожи. Председателят на Българския вегански съюз Никола Донев настоя пред Bulgaria ON AIR, че това е ненужно насилие в 21 век.

"В Каменната епоха хората не са имали алтернатива, но в днешно време не е нужно насилие. Искаме тотална забрана за кожодерската индустрия без гратисен период. Насилието, което се прилага към животните, е абсолютно ненужно. Почти всички европейски държави са приели забрани за това нещо", обясни той.

Още по темата

Зам.-председателят на Българското либертарианско общество Аркади Шарков контрира, че случващото се е част от нуждите на едни или други хора. Той подчерта, че правата на хората са на много по-високо ниво и съществуват.

"Животните не осъзнават своите права. Убиваме ги, защото това е част от нашата природа, както е част от тяхната природа да убиват други животни. Признаем ли животинските права, ще се наложи да съдим и животни", коментира той в "България сутрин".

"В същия ред на мисли някои са мислили, че имат право да използват роби. Трябва да бъдат гарантирани правата на животните. Доказано е, че всички животни притежават нервна система, чрез която мислят и чувстват", каза от своя страна Никола Донев.

Той даде пример с норките, които по думите му са основните жертви на кожодерската индустрия. Те са затворени в 50-сантиметрови клетки и според него това е безумно, защото норките полудяват в толкова тясно пространство.

Аркади Шарков посочи, че евентуални забрани за отглеждане на животни за кожи ще доведат до създаването на сив сектор в тази част на икономиката. Поради голямата нужда от употребяване той би създал големи диспропорции за хората, уточни той и попита как ще тестваме нов тип лекарства.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
че сте прости ама, да вие по-долу
114
3
 
5
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
До АнонименБегом да стягаш куфарите и емигрирай в любимата ти корея. И да знаеш, там всичли са на вегани и ядат трева. Даже имата готварска книга как се приготвя трева по 1001 начина. Цял един народ на обелки и тревичка. Успех.
113
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбирам ги веганите, но няма как да ми обяснят, защо животинските видове си се трепят едни други и си се ядат, а ние не можем да ги ядем.Изключение правят слона, жирафа и още доста животни които ядат само треви и листа.Ама иначе...Ако си гладен отиваш в планината и си ловуваш. Иначе това с фермите и домашното отглеждане на животни, да така е - не се дава шанс на животното, което е гадно, но това е човешкото общество.
112
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на вегана не му избива ечемик, а лимец
111
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
веганка реже салата и реве- защо ревеш?- заради лука!- еее вие веганите вече прекалявате
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, мислят, чувстват, а понякога бягат с най - добрия ти приятел. Пък за кожодерството - не индустрия, направо си е цяло изкуство, особено в средата и края на месеца.
109
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мразя веганите защото те ядът моите приятели салатите. Зеленчуците също имат чувства, доказано е отдавна.
108
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не подкрепям веганството, но това отглеждане за кожи верно си е ОТВРАТИТЕЛНО. Забрана!
107
2
 
23
 
! Отговори
До ВЕГАНчето преди 6 години
Господин вегана е научил следните думи Фростриран,безумно, хуманно ,безумно, ненужно и безумно. Употребява ги във всяко изречение а доводите и обясненията са му БЕЗУМНИ. Сух, изпит веган с прическа "Всеки косъм се бори за независимост" Господин веган имате ли дете ? ако нямата като си направите хранете го само с марули и треви, не му давайте риба, месо , яйца ..... докъде ще стигне. ????
106
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ Северна Корея пенсионерите не ровят в кофите за огризки от храна както в евроатлантическа България която нищо не произвежда. Северна Корея има икономика, произвежда всчико, дори спътници, населението е младо и има достатъчно за пенсии на пенсионерите които не са много, а не както в България нация от пенсионери и старци.
105
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, а за разлика от животните веганите нито мислят, нито чувстват, просто няма с какво друго да изпъкнат! Детето на една моя братовчедка страда от тежка анемия, защото от малко е "веган". Не му слага и ваксини. Мисля, че детето до 18 г. има право на пълноценна храна и нормален живот, след това да решава само!
104
1
 
1
 
! Отговори
питам преди 6 години
Мразя всички животни, но съм твърдо против насилието срещу тях. В кой лагер съм - на едните или на другите?
103
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
прием на член на куклус клан му дават да задача да убие двама черни и една котка и тои попитал: а котката защо
102
3
 
1
 
! Отговори
:))) преди 6 години
кой каквото си желае това ще яде, според кесията. ние не ядем месо, защото парите вървят за други неща. а иначе отглеждаме животни, но се отказахме, защото се краде и то крадат богаташите, а що се отнася до тях, мога да кажа, че в днешно време са много по-умни от хората, единственото нещо, което им липсва, това е, че не могат да говорят. понякога , когато закъснея за храна на петела и ми скача, а не дава човек да влезе чужд, хапе яко и това не е шега, има много по-важни неща за решаване, НО...
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте му телосложението на този веган, от недохранване (липса на месо) се е превърнал в анорексик.
100
4
 
2
 
! Отговори
нормален преди 6 години
ей гадни вегани, тук на земята царува човека, най-голямата ***, той яде дори свои, а вие искате да не яде чужди? ще ви ядем гадни животни, обичаме да си тъпчем тръбуха с мазнотии, причиняваме смърт и болка, мъчим малки животинки, оправдаваме убийството на улични котки и кучета, защто ние сме най-силните и МОЖЕМ да ви мачкаме. джунгла е, и най силното *** печели. ние хора убиваме,за вас ли да мислим? коне, крави, прасета, ядем ги! никакъв хуманизъм, няма милост, искаме кръв и пържоли!!
99
1
 
5
 
! Отговори
хм преди 6 години
Опашкаря последно какъв точно го раздава?Екозащитник или люцернояд.Нерде Ямбол,нерде Стамбул!На някого му се иска да се намести в келепира с НПО екологията.
98
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да, веганството възниква във великобритания, след като на един ингилиз, доналд уотсън, му писнало да яде гумени домати и поискал целият остров да произвежда истински храни. островът е и първата страна, узаконила хомосексуализма (70% от кралете им са били бездетни поради тази причина и дават короната на жени), избрала за глава на църквата си обратен. и въобще, не ми ги хвалете тия бозавите, дето от 7 години им се раждат само мохамедчета и ахмедчета.
97
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се заблуждавайте - веганството не е секта, която учи да спазвате определена диета, това е фанатично общество от социопати, чиято цел е цитирам "трябва да бъде краят на експлоатацията на животни от човек"!
96
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами сега ? Ще се мре от глад . И растенията имат чувства и ги боли ! megavselena.bg/chuvstvat-li-rasteniyata-bolka/