За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България

Работодателите ги предпочитат, защото са дисциплинирани и знаят руски
23 авг 2017 18:00,
103
За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България
Снимка: Reuters

В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер.

"Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията, пише в свой материал DW.

Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

Още по темата

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
22
 
! Отговори
Труди преди 6 години
Тези украинци се мотат по цял ден и нищо не правят, само влошават нивото на обслужване в хотелите.
9
4
 
49
 
! Отговори
какво става преди 6 години
А къде са наши те синдикати да защитават нашите работници?нашите стоят без работа или на ниски заплати а те наемат чужденци?така никога няма да има високо заплащане...
8
3
 
39
 
! Отговори
догодина преди 6 години
едва ли някой от тия 3100 ще дойдат пак да слугуват на българските мутро бизнесмени
7
2
 
38
 
! Отговори
д-р Дрее преди 6 години
А КАК СЕДИ ВЪПРОСА С ОСИГУРОВКИТЕ НА ТЕЗИ ХОРА , ИЛИ ИЗОБЩО ГО НЯМА. ПРИМЕР: В ИЗТОЧНА ГЕРМАНИЯ /ГДР/ нашите работници, дори и по временна заетост през летния сезон работейки дори за няколко месеца днес тези хора , като пенсионери получават пенсии от там , пример за 6месеца работа 40 евро. А какво ще получат тези Украински и Молдовски работници от БГ-то ЕДИН ГОЛЯМ ***.
6
0
 
48
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Догодина дали ще дойдат.Съмнявам се.Едва ли ще вземат последната си заплата.
5
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Учил?? Да бе да! И аз така си мислех! Урките са умрели от глад. Защо не дойдоха латвиици естонци литовци ами дойдоха урки?
4
1
 
50
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Браво, Браво! Много добра запата! Направо са за завиждане, с тия заплати! Да му мислят на запад,дено дават 400 евро помощ на безработен, в Испания, напимер, или пък гърци, италианци, дето дават 800 евро месечно на домашна прислужница, осигурявайки и прехрана и жилище, при това...
3
7
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
И хакат минуси.ДавайтеОще още....
2
3
 
27
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ХехеОткакто Ердоган е на власт турците дойдоха да ни слугуват.Хаха
1
1
 
74
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Като цяло сте посредствен сайт, с неградски заглавия и ред други евтинии. А колкото до "работодателите" в туризма при заплата 250 евро мисля че няма много какво да се каже.