За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България

Работодателите ги предпочитат, защото са дисциплинирани и знаят руски
23 авг 2017 18:00,
103
За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България
Снимка: Reuters

В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер.

"Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията, пише в свой материал DW.

Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

Още по темата

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Прав е Артур -положението е лошо ! Но" споко" -З. се върти ...Светът се развива и идва времето на ЧУКЧА БАРМАН... И ЧУКЧА СЕРВИТЬОР !- " ПЛИТИ ИЛИ СТРЕЛЯМ!!!! --"ПЛАЩАМ !-- " СТРЕЛЯМ!!!" Но нашите студенти ще ходят да се дупят за дребни суми ...даже и в Аляска ! На Албиона ги смазваТ и деформиратС/физически труд/ -но за тях парите са "добри"- направо според претенциите им !!! В "диктат. соц." -през лятото се "КЕФЕХМЕ " НА "ЛАГЕРИ" и "СЕКС" И "РАБОТА " в бригади и "КОЙ Я ХВАНА" и "СЕКС"-СТЮДЪНС
89
0
 
1
 
! Отговори
Опит преди 6 години
До Jon Опитай се бре вииот иома начин
88
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми гледайте вие най-гладните и бедните да привличате за ппо някой месец после и клошар ще избяга и така ще правим икономика. Яано че само на грабеж се разчита
87
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога българският смотан и грозен работодател ще унижава служителите си с ниски заплати, ограбвайки труда им.
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украинците взимат повече пари от българите в Албена. А акционера и изп. дир. Красимир станев се подиграва с персонала от години. Това е истината.
85
0
 
25
 
! Отговори
Почиващ в Гърция преди 6 години
Кадри се привличат и се задържат с ПАРИ, а не със СТОТИНКИ г-да капиталисти. В най скоро време и украинци няма да намерите!
84
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
приветствам наемането на такива работници-много по-добре от наемането на цветнокожи
83
10
 
22
 
! Отговори
Jon преди 6 години
По принцип ходя на море в Гърция, Турция а от скоро и в Италия ,но тази година ходих на море за 3 дена в България и попадам на украински сервитьор опитвам се да си поръчам нещо естествено на Български език и той нищо не разбира пробвам на Английски, Немски, Френски, Италиански пак нищо и добре, че от времето на комунизма знам малко Руски и успях най после да си поръчам нещо и разбрах, че пак няма да ходя в България на море.
82
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 86Прав си за витрината на Украйна.Но погледна ли зад витрината?Мизерия,корупция,невежество,криминал,деградация,пиянство!Това и самите те ще ти го кажат.
81
0
 
41
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Докато т.нар. работодатели карат коли за 200 000 euro, и канят гастарбайтери за 250euro, положението ще става все по-зле. Скоро тази заплата няма да мотив да се работи в Бг. За жалост българските бизнесмени не проумяха, че хора и по улиците има, СПЕЦИАЛИСТИ няма. а бизнес се прави с КАДРИ
80
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до АнонименКакво значи инвестирано бе,?Кой го е инвестирал?Путин и Кадиров ли?Украинците тези неща сами са ги построили.
79
0
 
21
 
! Отговори
Възмутен преди 6 години
"Скъпи" МУТРИ", като си стискате алчните зад....ци, ще става още по-лошо. Дай боже-както придобихте имотите с нищо, да отидат отново в нищото. Кваливициран персанал за 250Э в скоро време ще търсите във "Факултета" и "Столипино".
78
7
 
12
 
! Отговори
до Анонимен преди 6 години
А в Украйна имаше гладомор и човекоядство. До това ги докараха болшевиките.-----Младежо, Украина беше витрината на СССР!В нея бяха инвестирани стотици милиарди $$$!Авиостроене, Космонавтика, Ракетостроене, Корабостроене, Наука на световно ниво, Култура, Изкуство, Кинематография,Туризъм, инфраструктура и още и още...А, от гладомора е по времето на Сталин е страдал целия СССР.Между другото Хрушчов и Брежнев бяха етнически украинци!Именно Хрушчов подари Крим на Украина!
77
9
 
5
 
! Отговори
въпросче преди 6 години
абе нали уж в Македония заплатите бяха с 15 % отгоре, а идват тук да бачкат, май поредния фейк на Решетников е било...
76
3
 
26
 
! Отговори
счетоводител преди 6 години
Значи мантрата за структурния отрасъл туризъм е пълен фейк - привличаме говедата на европа, не създаваме работни места за българи, мутрите не внасят данъци... Какава е файдата за обществото от цялото упражнение?
75
0
 
22
 
! Отговори
eee преди 6 години
значи са вдигнали мизата... миналата г. даваха на наще балъци по 400 лв. добре, че има война, да разчитат мутрите на нещастните хора да си пълнят гушите...
74
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-богата и развита винаги е била Русия.А в Украйна имаше гладомор и човекоядство. До това ги докараха болшевиките. И разбира се, че украинците се радват, че се освободиха от глада.
73
4
 
18
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Бяха най-развитата и богата република в бившия СССР!Промишленост, икономика, сел. стопанство, култура, наука...Днес можеха да бъдат поне на нивото на Полша на икономическо и социално ниво!А, се докараха до нивото африканска държава!Тоне че и ние сме кой знае колко по-добре, но поне гражданска война на наша територия не допуснахме... засега!
72
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодател по черно море може да даде и 500 евро заплата, но алчноста му е замъглила ума и за това сега се подлъгаха разни 18 годишни хлапаци да му работят, но и те ще се светнат, че в Италия могат да взимат 250 евро на седмица.
71
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази година в един от хотелите имаше само украинки молдовки а на бара македонци. По добро обслужване не съм имал! В другите хотели едни кисели сианги ти се карат едва ли не .....