Безопасността на наргилетата мит: 100 пъти по-вредни са от цигарите!

Няма безвредно пушене, обяснява пулмолог
24 авг 2017 08:52, Петя Славова
23

Пушите ли наргиле? Ако не, то мнозина го предпочитат пред конвенционалните цигари. Един от основните митове, поради които наргилетата са актуални, е, че те са по-безвредни от тютюневите им събратя – цигарите. Уви, това е само мит.

Пушенето на наргиле е много по-вредно отколкото цигарите, тъй като обемът пушек, който се приема в белия дроб от едно изпушено наргиле, е равен на обема дим от 100 изпушени цигари, посочи пулмологът д-р София Ангелова.

Още по темата

"Категорично - няма безвредно пушене! Каквото и да се пуши, при горенето се отделят всички токсични вещества, който могат да доведат до хронични белодробни заболявания и пушачът да бъде инвалидизиран", отбеляза тя в студиото на "България сутрин".

От особена важност е да се обърне внимание на най-младите потребители на уж "безвредния" начин на пушене.

Доктор Ангелова уточни, че белият дроб се развива до 25-годишна възраст.

"Дихателната система на 14-15-16-годишните все още не се е развила напълно. Ако един толкова млад човек започне да пуши, хроничното заболяване е почти сигурно. Абсолютна заблуда е, че водата в наргилетата филтрира пушека", подчерта гостът пред Bulgaria ON AIR.

Според пулмологът свободният достъп до наргиле трябва да бъде ограничен.

"Радвам се, че Bulgaria ON AIR повдига темата. Трябва повече да се говори по този въпрос, тъй като няма добра комуникация между здравните институции и младите пушачи. Всичко е в съзнанието на хората. Не може да подаряваш на детето или приятелите си наргиле. И отново - Няма полезен начин на пушене", поясни медикът.

И за финал д-р София Ангелова призова: "Именно родителите трябва да мислят за здравето на децата си. Информирайте се!"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: наргилецигариBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожи и господа журналисти, наргилето по-вредно ли е за малолетен, откокото от носенето на хладно оръжие?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Масово деца пушат наргиле в заведения.Къде е м-во на здравеопазването,къде е агенцията за защита на детето,къде са контролните органи,които са длъжни да правят проверки в заведенията и то не само през нощта,а и преа деня.Когато родителите са на работа,не могат да знаят какво правят децата им през деня.Освен това в тийнейджърска възраст,в много случаи децата не слушат много родителите си.Затова трябва постоянен контрол от тези,на които им плащаме заплатите.
16
0
 
7
 
! Отговори
MadMax преди 6 години
Вскичко, което гори и се поема в дробовете е гадост и само тежест. Наргилето се налага в момента като някаква мода, но си е същите л...на, бонг с ароматизирани тютюни. Вече дори и за коз само с вапоризартор бих препоръчал.
15
0
 
8
 
! Отговори
yu преди 6 години
Булгартабак явно е заделил мноооого пачки за реклама ...
14
0
 
4
 
! Отговори
цц преди 6 години
До 11Сушени мозъци да слагаха малко да поумнееш.А тайната съставка да е още мозък.
13
1
 
14
 
! Отговори
Неграмотници преди 6 години
"...всички токсични вещества, който могат да доведат..." пише се "които"!!!
12
0
 
24
 
! Отговори
Притеснена преди 6 години
Много спешно се нуждаем от Национална стратегия за борба с Тъпотата!Въпрос на национална сигурност е вече!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли горене има и пушек. Вапорайзърите са на принципа на електронните цигари, използват се в медицината за асматици и тн. При тях има изпаряване, т.е не се достига температурата на горене и на разпад на веществата. Само тогава от един продукт се образуват още стотици, и всичките с вредни качества.
10
3
 
24
 
! Отговори
Striker преди 6 години
Масата българи са доста назадничави. Най-смешното е, че сме големи патрЕоти, мразим турците, но културно сме по-зле от тях. 90% слушат пропаднала чалга и над 90% пушат както е било модерно преди 100 години в Европа и Америка.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Растителен глицерин и пропилен гликол се използват в козметиката и във всички кремове в последните 100 години и със сигурност не са канцирогенни, за разлика от катрана, който се появява при производството на нефтохимически продукти.
8
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да няма горене, пушете електронни цигари. Изпаряват се само растителен глицерин и пропилен гликол(второто може и да го пропуснете, ако пушите само с глицерин). Може и без никотин. Никотинът всъщност е най-малко токсичен, той носи само стимулиращото действие. Иначе нй-опасен в цигарите е катрана, защото с него в алвиолите залепват още около 900 канцерогенни съединения. В ел.цигари - нито едно от тях. Англ.министерство на здравеопазването ги обяви за 95% по-безвредни от цигарите.
7
21
 
4
 
! Отговори
Unufri преди 6 години
В качественото наргиле няма дим. Има ароматизирана водна пара.
6
20
 
7
 
! Отговори
11 преди 6 години
При него няма катран,никотин,тютюн! Това което се слага в чашката на което неграмотните му викат тютюн ( Това се води аромат) са сушени сливи (Плодове).Не мога да споря кое е по-вредно,но при цигарите поне се знае какво има в тютютна. При аромата от наргиле само се знае за плодовете. Останалото само производителя го знае. Има сортове при които няма плодове, а самият аромат е някакъв концентрат върху малки камъчета. Вероятно има нещо друго за което с сигурност не знаем.
5
2
 
60
 
! Отговори
Карина преди 6 години
В България, уви, да се пуши не само е поощрявано, но дори и модерно! Бг пушачите (и най-вече пушачките) са готови на секундата да ви извадят 150 аргумента, че да се пуши не само, че не е никак вредно, но дори е полезно, бидейки дима в дробовете ви предпазва от Алцхаймер!!! (Веднага се дава примера, как на някого дядото пушил по кутия Арда Качак на ден, и живял до 99,5 години)! Ако не вЕрвате, питайте Андрей Слабаков!
4
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма полезно пушене! При наргилето просто няма горене на хартия. Тютюнът може да бъде предварително обработен с намалено съдържание на катран, но това не е повод да се пуши.
3
7
 
22
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
Чак пък сто пъти по вредни- за една цигари ви пребиват и се борите за живота си в спешното, а за едно наргиле ви прерязват гръкляна.
2
1
 
67
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Що за и.иот може да подари наргиле но детето си
1
27
 
35
 
! Отговори
M. преди 6 години
Пушете коз! И той вреди, ама поне е хубаво :)