Бръщен – селото, където баба и дядо са като мама и тате

Заради немотията младите работят в чужбина и оставят децата си
Обновена: 24 авг 2017 18:44 | 24 авг 2017 17:45,
12

Само на няколко километра от Доспат, село Бръщен може да се похвали с много деца. Те обаче растат без майки и бащи, защото във всяка къща има поне по един емигрант. А причината за това е проста – липса на работа и реализация.

Затова всички млади в Бръщен поемат по дългия път към Обединеното кралство. И плащат висока цена – оставят децата си да пораснат далеч от тях.

Бабите в Бръщен се превръщат в майки.

Подобна е съдбата на Гюлбине и Садък. Немотията принудила и трите им деца да избягат в чужбина, а от години те са майка и баща за внуците си, разказва Bulgaria ON AIR.

С тъга си спомнят времето, когато родителите на Нериман стегнали куфарите за Холандия и оставили малкото момиче в ръцете на баба и дядо. От пролетта до есента Нериман общува с родителите си виртуално.

Живот по Skype води и 61-годишната Никибе Талипова. Днес възрастната жена е и майка, и баба за две деца - на 15 и на три години.

Напролет старите изпращат младите, а есента децата посрещат родителите си.

И макар че бабите – майки страдат за гурбетчиите, в Бръщен все още има място за радост и всяка вечер улиците се изпълват с детски смях. А местните се надяват един ден децата им да се върнат у дома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Trolland DumpРайона е населен предимно с помаци, затова са мюсюлмански имената.
9
1
 
9
 
! Отговори
хоп троп преди 6 години
До редникДемокрацията си е много добра,управниците не струват!
8
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Децата трябва да са с родителите, нека се напънат и да си ги вземат или да се приберат. Като няма в селата работа идете в развиващите се градове но си стойте в БГ.
7
5
 
36
 
! Отговори
редник преди 6 години
Народа български е преживял империи , робства и войни ! Демокрацията обаче ни довърши безжалостно !
6
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалка картинка е да гледаме безперспективни и необразовани хора, вместо да потърсят добре платена работа, да тичат да стават *** на европейското общество. Това е смешното. Колко наши висококвалифицирани служители има в ЕС? Дали има и 2-3% от емигриралите. Надали. От личен опит споделям. Работя по проекти в цял свят и съм се нагледал на българската простотия из целия ЕС. Неслучайно ни мислят за хора от третия свят- всички подобни индивиди ни злепоставят със сбърканата си ценностна система.
5
16
 
26
 
! Отговори
Trolland Dump преди 6 години
"Подобна е съдбата на Гюлбине и Садък...""С тъга си спомнят времето, когато родителите на Нериман...""Живот по Skype води и 61-годишната Никибе..."Нямаше ли и един българин в това село? Така, за цвят да го споменете в статията?
4
5
 
48
 
! Отговори
ами преди 6 години
Жалка картина е да гледаш как растат деца сираци при живи родители,жалка картина е да гледаш как 70 и кусур годишни жени работят във фалиралата Гърция.....бедна България,докъде те докараха всички партии без значение на цвета им...................
3
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е, имаше ТКЗС-та в селата. После дойде демокрацията, Филип Димитров и вече има само София прайд! Работа няма!
2
30
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некибе, Селджук и Селим по-добре и децата да си вземат и хич да се не връщат. Нина, Стоян и Стефан - дано се върнат. Че България загива.
1
10
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В това село имаше много добро ТКЗС. Имаше ширпотреба кооперации в които младите по бай Тошово време изкарваха прехраната си а и не само прехраната ами и по три етажни къщи си направиха. Но дойде ман.галчето от драгалевци и мистър 10% онзи слабичкият със шкембето и всичко унищожиха. А тях ги докараха на власт едни дето им скачаха на члена на ткзс-то